SAP Global
SAP MAG 10, o�ujak 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Računala od tinte i kartona

U očekivanju široke primjene nadolazeće RFID tehnologije neki ne sjede skrštenih ruku. Šveđani već mogu otisnuti elektroničke sklopove na obični karton i tako napraviti inteligentno pakiranje proizvoda


Podaci se prenose između
računala i - kartona

Priredio: Robert Gelo

Švedska tvrtka Cypak postoji tek nešto manje od pet godina, no u svojoj je kratkoj povijesti uspjela razviti i tržištu predstaviti više rješenja koja podržavaju tehnologije kakve će se tek početi masovno primjenjivati. Ukratko, Cypak osmišljava različite oblike "inteligentnog" pakiranja proizvoda. Na kartonsku kutiju danas je moguće ugraditi rudimentarno računalo koje će, putem RFID tehnologije, davati aktualne informacije o proizvodu koji ona sadržava.

Na upravo održanom sajmu CeBIT tvrtka Cypak je predstavila svoje najnovije rješenje, prvo komercijalno računalo za jednokratnu uporabu kojega oni nazivaju paperboard computer.

Četiri poslovna plana

Cypak navodi četiri tipične situacije kada njegova rješenja mogu biti od najveće koristi:

Case study 1: Prikupljanje podataka na daljinu i upravljanje kliničkim poslovima

 • Povezati pravog pacijenta s pravom terapijom i minimizirati pogreške
 • Vođenje povijesti svakog pojedinog proizvoda, od proizvodnje do uništenja
 • Bilježenje vremena kada je pacijent konzumirao lijek
 • Bilježenje subjektivnog pacijentovog terapijskog iskustva
 • Osiguravanje da povjerljive informacije ne završe u krivim rukama tokom prijenosa podataka putem Interneta
 • Autentičnost podataka koji su preneseni u bazu podataka i izostanak bilo kakve manipulacije
 • Smanjenje vremena i povećanje kvalitete statističke obrade lijekova
 • Detektiranje neovlaštenog pristupa lijekovima
 • Detektiranje eventualnog izlaganja lijekova ekstremnim temperaturama

Case study 2: Zaštita od krivotvorenja i zaštita branda

 • Hologrami i poseban tisak nisu dovoljno sigurni – treba doista garantirati autentičnost proizvoda
 • Udaljeno provjeravanje proizvoda, po mogućnosti putem Interneta zbog manje cijene
 • Podaci iz povijesti proizvoda koriste se za potrebe odgovora na korisnička pitanja
 • Povezivanje after-sales usluga  s pravim vlasnicima kupljenih proizvoda

Case study 3: Udaljena autentifikacija i mobilna pohrana podataka

 • Spajanje lagodnosti beskontaktnih smart kartica sa sigurnošću kontaktnih kartica
 • Sprečavanje presretanja podataka o PIN kodovima
 • Korištenje istih smart kartica za pristup računalnoj mreži i kontrolu pristupa osoblja
 • Pronalaženje jeftine alternative beskontaktnim čitačima

Case study 4: Provjera porijekla proizvoda i sprečavanje neovlaštenog korištenja

 • Sigurnost u porijeklo primljene pošiljke
 • Podjela na osobne i pošiljke koje šalju tvrtke
 • Potvrda nedirnutosti proizvoda i izostanka neovlaštenog korištenja
 • Provjera je li sadržaj pakiranja bio izvrgnut ekstremnim temperaturama 
Tvrtku su 1999. godine osnovali inženjer Jakob Ehrensvärd i industrijska dizajnerica Stina Ehrensvärd zbog potrebe osmišljavanja "pametnog" pakiranja za farmaceutsku industriju. Dobili su, naime, narudžbu za osmišljavanje rješenja za nadzor terapije pacijenata. Za tu su potrebu oni trebali osmisliti kartonsko pakiranje koje će pohraniti informacije o svakom pojedinom pacijentu. Proizvod koji je nastao iz ovog projekta nazvan je Intelligent Pharmaceutical Packaging i dobio je nagradu Europske informatičke zajednice.

"Pametno" pakiranje

Tvrtka Cypak AB već se neko vrijeme bavi dizajnom jeftinih odnosno masovnih IT rješenja, među ostalim RFID oznakama i ostalim oblicima "pametnog" pakiranja proizvoda. Najnoviji proizvod kojeg su razvili je računalo smješteno na kartonu koje je sačinjeno od mikroelektroničkih komponenti i senzora ispisanih na papirnatoj matičnoj ploči.

Cypakova rješenja sastoje se od jednokratnih mikroelektroničkih komponenti i senzora te bežičnog prijenosa podataka. Njihov dio posla sastoji se od osmišljavanja tih osnovnih elemenata i pripadajućeg softvera kojega oni prodaju sistemskim integratorima kako bi ovi primijenili rješenja za svoje specifične potrebe. Dosad je Cypak osmislio inteligentna farmaceutska pakiranja, pakete za dostavu s mogućnošću detekcije neovlaštenih radnji te beskontaktne smart kartice s tipkovnicom za unos PIN-a.

Ugradnja računala na kartonsku ili plastičnu podlogu riješena je tehnologijom tiskanja posebnih tinti i dodataka koji tako stvaraju elektroničke sklopove i antene za jednokratnu uporabu.

"Pametnije" smart kartice

Proizvod kojega Cypak trenutno najviše želi predstaviti tržištu jest njihovo vlastito RFID rješenje koje je, prema njima, jeftinije i troši manje energije. Zamišljeno je da će se ova tehnologija nadopunjavati, a u nekim slučajevima čak i u potpunosti zamijeniti tradicionalne RFID sustave.

No kritičari zamjeraju to što Cypakove oznake i čitači komuniciraju najviše na pet milimetara udaljenosti što je premalo za mnoge slučajeve. Zbog toga su neki korisnici zahtijevali da Cypak poveća domet svojih RFID proizvoda te kapacitet memorije koji sada iznosi svega 32 kilobita


Cypakove "smarter" kartice
nude zaštitu od "presretanja"
podataka
 

Cypak je zbog toga počeo sa razvojem novog RFID rješenja koje će biti kompatibilno s ISO 15963 standardom koji garantira veći domet. Unutar tog rješenja, otisnutog na papir ili plastiku, biti će mikro procesor, memorija, sat, senzori za temperaturu i neovlašteno otvaranje proizvoda te antena. Novi otisnuti mikroprocesori radit će na taktu od 13,56 megaherca.

Još jedan proizvod kojeg Cypak trenutno promovira jesu smarter kartice koje će, nadaju se, zamijeniti današnje kartice kakve se koriste za autentifikaciju osoba. Smarter Card može pohraniti i potvrditi osobni identifikacijski broj (PIN) putem vlastite memorije i numeričke tipkovnice. S obzirom da se podaci unose na samoj kartici, PIN se zapravo nikamo ne prenosi i na taj način se postiže bitno veća sigurnost u odnosu na tradicionalne smart kartice.

Još jedan važan projekt na kojem trenutno radi Cypak jest SecurePak rješenje koje provodi švedska pošta. U okviru projekta Cypak je osigurao rješenje kojega pošta interno testira. Naime, "pametni" paketi se šalju u problematična područja i pokušava se ustanoviti gdje se i kada oni neovlašteno otvaraju.

© grafike: Cypak AB

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum