SAP Global
SAP MAG 10, o�ujak 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP prvi u Europi dodijelio novinarske IT nagrade

Iz tradicije projekta SAP e journalist prize proizašla je nagrada SAP Božo Težak. Ovo je prvi puta da u Europi neka nagrada evaluira postignuća informatičkih novinara i medija


Laureati: Maštruko, Petric, Pavić
i Šikić

Trećeg ožujka 2004.u Novinarskom domu Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu održana je svečana dodjela godišnjih novinarskih nagrada SAP – Božo Težak. Tradicija ove nagrade potječe iz 2001. godine kada je djelovala pod nazivom SAP e-journalist prize za cilj je imala ocjenjivanje najboljih novinarskih uradaka s područja informatike i komunikacija. Uz brojne novinare, svečanoj dodjeli prisustvovali su i ugledni gospodarstvenici i akademski stručnjaci.

  Ovogodišnji laureat za kategoriju najbolji informatički tekst u tiskanom mediju Dragan Petric za tekst "Korak naprijed, natrag dva" objavljen u časopisu Mreža. U kategoriji najbolji informatički tekst u internetskom mediju najboljim je proglašen tekst "Web nisu Internet stranice" Gorana Šikića objavljen na portalu www.monitor.hr. U kategoriji najbolji test informatičke opreme ili tehnologije nagradu je osvojio Oleg Maštruko s tekstom "Privatizacija glazbe" objavljen u časopisu Bug.

Laureati za 2003.:

v     Najbolji informatički tekst u tiskanom mediju: Dragan Petric, "Korak naprijed, natrag dva" (Mreža)

v     Najbolji informatički tekst u internetskom mediju: Goran Šikić, "Web nisu Internet stranice" (www.monitor.hr)

v     Najbolji test informatičke opreme ili tehnologije: Oleg Maštruko, "Privatizacija glazbe" (Bug)

v     IT novinar godine: Zvonko Pavić i Dragan Petric

Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva birao je IT novinara godine te su odabrana dvojica vrhunskih novinara koji navedenu titulu i dijele: Zvonko Pavić i Dragan Petric.

Svi laureati dobili su novčanu nagradu u iznosu od tisuću eura te po jedan digitalni foto aparat Fuji FinePix 3000. Bogat fond nagrada osigurali su pokrovitelji SAP d.o.o., VIPnet d.o.o., Plivazdravlje d.o.o, i Master Film d.o.o. Medijski pokrovitelji bili su Iskon Internet, Radio 101 te Večernji list.

Nominirani članci i tekstovi bili su podijeljeni u tri kategorije, a na natječaj je pristiglo više od dvije stotine novinarskih uradaka. Ocjenjivački žiri sastojao se od pet članova: glavnog tajnika Hrvatskog novinarskog društva Marija Bošnjaka, eksperta za medije i publicista dr.sc. Stjepana Malovića, dopisnika Jutarnjeg lista iz Italije dr.sc. Inoslava Beškera, dekana Matematičkog odjela Prirodoslovno Matematičkog Fakulteta dr.sc. Roberta Mangera te analitičara informatičke industrije Borisa Žitnika, direktora IDC Adriaticsa.

Davor Jardas direktor SAP d.o.o.: “Iznimno mi je zadovoljstvo sudjelovati na današnjoj svečanoj dodjeli. Projekt je potvrda da je naš entuzijazam prerastao u tradiciju, a sudjelovanje Hrvatskog novinarskog društva u stučnom dijelu projekta neosporivo ukazuje i na njegovu kvalitetu. Čestitam svim dobitnicima, a svim novinarima koji su prijavili svoje novinarske radove želim više uspjeha sljedeće godine.”

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor informatičkih novinara HND-a preuzeli su sudjelovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada čime su tvrtki SAP i cjelokupnoj javnosti potvrdili vrijednost projekta utemeljenog od strane tvrtke SAP d.o.o. 2001. godine.

Novinarima su nagrade uručili Inoslav Bešker i Mario Bošnjak, Bojan Mušćet i Sergej Lugović. Nagradu za novinara godine uručila je gospođa Đurđica Težak.

Pozdravnom govorima nazočnima su se obratili predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić i direktor tvrtke SAP d.o.o. Davor Jardas.


Davor Jardas pozdravlja uzvanike

Nagrada informatičkih novinara HND-a nazvana je po Boži Težaku, jednom od pionira informatizacije u Hrvatskoj. Božo Težak je bio cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Sergej Lugović, marketing menadžer SAP d.o.o.: "Kada smo 2001. godine dali inicijativu za utemeljenjem novinarske nagrade, nismo vjerovali da će entuzijazam prerasti u projekt ovakve veličine. Naš rad i doprinos vrednovanju rada novinarskih uradaka prepoznala je i središnjica naše korporacije. Biti će mi iznimno zadovoljstvo ukoliko ćemo projekt nagrade realizirati i za područje Europe" 

Kroz organizaciju dodjele nagrada SAP Božo Težak informatički novinari u Hrvatskoj su svratili pozornost na sebe i po prvi puta su institucionalizirali svoj rad. Informatičko novinarstvo u Hrvatskoj tijekom devedesetih godina doživjelo je snažan rast. Usporedno s razvojem informatičke tehnologije i tržišta pojavili su se relevantni mediji koji danas imaju višegodišnju tradiciju i stalnu publiku. Do 2000. godine nije postojao način za vrednovanje cjelovitoga rada pojedinih novinara i medija te se često događalo da kvalitetna novinarska ostvarenja ostanu u sjeni. Izuzetak se dogodio utemeljenjem nagrade SAP e-journalist prize koja je za 2001. i 2002. godinu dodijeljena novinarima koji su pisali o temi elektroničkog poslovanja i upravljanja. Hrvatsko novinarsko društvo prepoznavši vrijednost projekta preuzima njezinu realizaciju i nagradu imenuje SAP Božo Težak.

Za nagradu se mogu prijaviti novinari čiji su radovi objavljeni tijekom 2003. godine u svim medijima u Hrvatskoj.

Novinarska nagrada SAP Božo Težak, prva je nagrada takve vrste u Europi. Zahvaljujući Sergeju Lugoviću, marketing menadžeru SAP d.o.o. lokalno ograničena dodjela nagrade može uskoro očekivati i svoju globalnu izvedbu. Korporacija SAP AG prepoznala je entuzijazam i originalnost rada lokalnog SAP ureda te je spremna preuzeti njezinu inicijaciju za područje Europe.

Info: http://www.sapbozotezak.com.hr

© grafike: SAP d.o.o.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum