SAP Global  SAP MAG oďż˝ujak 2004.
 
     
     
   

SAP novosti

SAP d.o.o. bilježi stalan porast na hrvatskom tržištu | Visa International prelazi na SAP NetWeaver | Tvrtke izrazito nezadovoljne svojim elektroničkim marketingom | Bivši američki zrakoplovni general postao voditeljem SAP-ove globalne i obrambene inicijative | mySAP PLM upravlja proizvodnjom Siemensovih vlakova

SAP d.o.o. bilježi stalan porast na hrvatskom tržištu

 

Na redovitom godišnjem okupljanju sa novinarima koje je održano u zagrebačkoj restauraciji Fellini, tvrtka SAP d.o.o. predstavila je svoje lokalne i globalne rezultate za 2003. godinu, objavio plan za ovu godinu te predstavio nove medijske projekte.

Direktor marketinga SAP-a d.o.o. Sergej Lugović okupljenim je novinarima objavio naglaske iz poslovanja u Hrvatskoj i regiji tokom 2003. te je predstavio dva nova projekta: Novinarsku nagradu SAP Božo Težak koji je provi takav projekt u Europe, te SAPmag, elektroničko izdanje namijenjeno prije svega korisnicima SAP rješenja, partnerima, ali i svima koje zanimaju trendovi na tržištu poslovnog softvera.

SAP Lokalni rezultati – naglasci

  • Prihod vezan uz SW licence za 2003. godinu iznosi 5,23 milijuna eura, što je povećanje od  38,3% u odnosu na 2002. godinu.
  • Porast prihoda od usluga porastao je u 2003. godini za 97 posto.
  • Penetracija SAP NetWeaver portfelja, predstavljenog početkom prošle godine. Rješenje je implementirano u tvrtkama Večernji list, Croma Business Academy i Crosco.
  • Prijave na SAP help desk zbog problema s proizvodima smanjene su za 50 posto
  • Postojeći korisnici koji su započeli nove projekte u 2003. godini: HT, TDR, Ministarstvo Financija RH i Zagrebačka pivovara.
  • Potpisani novi ugovori – novi korisnici: ELKA, LURA, Večernji list, Eronet (BiH).
  • Zadovoljstvo korisnika poraslo je na ocjenu 8,1 dok je 2002. godine iznosila 7,9 (ocjene od 1 do 10) -  navedeno u Studiji o zadovoljstvu korisnika.
  • Tvrtka se svrstava među vodeće ponuđače aplikacijskog softvera na hrvatskom tržištu.

"Prihodi vezani uz softverske licence porasli su za 38,3 posto u odnosu na 2002. godinu što je jasni pokazatelj tendencije našega rasta. Naše čvršće povezivanje razvojne i terenske organizacije, uspjeh novih proizvoda poput SAP NetWeavera i naša neosporna uloga predvodnika u djelatnosti  zajedno s našom ponudom inovativnih proizvoda dobro su nas pripremili za 2004. Vjerujemo da će se u 2004. nastaviti trend koji je krenuo u 2003.", rekao je tim povodom Davor Jardas, direktor tvrtke SAP d.o.o.

Visa International prelazi na SAP NetWeaver

Tvrtke SAP AG i Visa International objavile su zajednički projekt kojim će postići nove razine vrijednosti, financijske kontrole i operacijske učinkovitosti putem integracije Visinih transakcija u informatičko poslovno rješenje.

Visa International je naime integrirala vlastite napredne podatkovne usluge u platformu SAP NetWeaver čime je omogućila korporacijama i uposlenicima plaćanje poslovnih troškova, automatsku integraciju relacijskih podataka u poslovne sustave i povećanje brzine te smanjenje troškova administracije. Visini klijenti će na taj način moći ostvariti unaprjeđenje operacijske učinkovitosti, povećati nadzor financija i smanjiti trošak integracije podataka o plaćanju u vlastite informatičke sustave.

SAP AG i Visa International će u suradnji integrirati platformu SAP NetWeaver sa standardom Visa Commercial Format (VCF) koji se koristi za praćenje svih transakcija u Visinom sustavu. Tako će biti omogućen dosad nezabilježen obim isporuke podataka Visinim klijentima koji rade na SAP-ovim ERP rješenjima. Transparentna isporuka i otvorena tehnologija SAP NetWeaver platforme pomoći će klijentima da bolje iskoriste podatke o troškovima bez potrebe za velikim ulaganjima u integraciju što će dovesti do poboljšanja kvalitete procesa i sniženju operativnih troškova.

Tvrtke izrazito nezadovoljne svojim elektroničkim marketingom

Razlozi korištenja digitalnog marketinga
Generiranje novih korisnika 84.5%
Svijest o tvrtci 70.7%
Poboljšanje odnosa s korisnicima 67.7%
Ponuda novih proizvoda postojećim korisnicima 60.8%
Povećanje prometa na web siteu 59.9%
Edukacija korisnika 54.4%
Korisnička podrška 46.8%
Promocija organiziranog događaja 45.1%
Prodaja proizvoda 41.6%
Izvori: CMO Council, BtoB Magazine, USA Today, i Responsys

Rezultati zajedničke studije nekoliko američkih tvrtki i medija pokazuju da je više od trećine tamošnjih tvrtki vrlo nezadovoljno kvalitetom svoga elektroničkog marketinga. Kako su utvrdili CMO Council, BtoB Magazine, USA Today i Responsys 38,9 posto tvrtki obuhvaćenih istraživanjem dale bi svojim marketinškim odjelima trojku ili slabiju ocjenu kada se radi o njihovom razumijevanju složenog digitalnog marketinga.

Istraživanje je provedeno na uzorku od više od četiri stotine vodećih rukovodilaca u sjevernoj Americi. Njih 64 posto izjavilo je da je digitalni marketing strateški važan. Dok je 43,6 posto ispitanika dalo četvorku za digitalne napore svojih marketinških odjela, njih svega 17,6 posto dalo je čistu peticu. Prilično velik broj ispitanika, njih 39 posto, namjerava u 2004. potrošiti više od 20 posto svoga marketinškog budžeta na digitalni marketing.

Glavni razlozi za sve veću popularnost digitalnog marketinga među rukovoditeljima jesu niska cijena implementacije, brza izvedba, mjerljiv povrat uloženog novca i mogućnost dobivanja informacija izravno od korisnika.

Bivši američki zrakoplovni general postao voditeljem SAP-ove globalne i obrambene inicijative

imenovanje umirovljenog general-bojnika američkog ratnog zrakoplovstva Johna L. Barryja voditeljem projekta za izradu globalnog softvera za poslove obrane i sigurnosti, čime će se dodatno učvrstiti SAP-ovo predvodništvo na području rješenja za zadovoljavanje potreba vojnih, obrambenih i interventnih te graničnih tijela širom svijeta. SAP je jedan od najvećih svjetskih ponuđača poslovnih softverskih rješenja za poduzeća i državna tijela te je osobito stručan za osiguranje potpore temeljnim procesima bitnim za sigurnost zemlje. SAP služi kao povjerljivi savjetnik 13 država članica NATO-a koje koriste SAP-ova rješenja za učinkovitije djelovanje.

Barryjevim imenovanjem  SAP pokreće rad na globalnome softveru za potrebe obrane i sigurnosti u sklopu svoje organizacije za područje javnog sektora radi dodatnog usredotočenja i naglaska na sigurnosnim rješenjima. Nadograđujući se na verziju SAP Security Resource Management iz 2003, rješenje projektirano kao pomoć domaćim sigurnosnim tijelima, pokretanje nove inicijative stiže u trenutku kad SAP doživljava daljnji trend potražnje na području obrane. Korisnici širom svijeta obuhvaćaju američku vojsku, ratnu mornaricu i logistiku, njemačku vojsku, dansko obrambeno zapovjedništvo, te kanadsko Ministarstvo obrane.

Barry ima više od 30 godina izravnog iskustva na raznim zapovjednim funkcijama u američkom ratnom zrakoplovstvu, uključujući i njegov mandat izvršnoga direktora odbora za provedbu istrage o nesreći raketoplana Columbia, te direktora za planove i programe zrakoplovnog zapovjedništva za nabavu. Barryjeva istaknuta karijera obuhvaća postavljenja u svojstvu predstavnika Bijele kuće pri Nacionalnoj upravi za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA), službu u svojstvu časnika za vezu u Bijeloj kući tijekom nesreće raketoplana Challenger, te službu u svojstvu pomoćnika američkog ministra obrane za vojna pitanja za vrijeme operacija Pustinjski štit i Pustinjska oluja te za vrijeme raspada Sovjetskog saveza.

mySAP PLM upravlja proizvodnjom Siemensovih vlakova

 

Grupacija Transportnih sustava (TS) poduzeća Siemens AG, kao vodeći međunarodni ponuđač u željezničkoj djelatnosti, primjenjuje softver mySAP™ Product Lifecycle Management (mySAP PLM) za racionaliziranje poslovnih procesa i ubrzanje projektiranja proizvoda. To rješenje pomoći će poduzeću da unaprijedi upravljanje podacima i suradnju među poslovnim jedinicama na više lokacija. Vijest je objavljena na SAP-ovoj Europskoj konferenciji o izvrsnosti u logistici i opskrbnome lancu, održanoj u Münchenu u Njemačkoj, 17–18. veljače 2004.

mySAP PLM omogućit će poduzeću konsolidaciju i upravljanje svim informacijama o projektima i projektiranju proizvoda—uključujući projektne nacrte, informacije o proizvodima, strukturi proizvoda i konstrukcijskim izmjenama—u sklopu jedinstvenoga sustava. Više od 7.500 korisnika iz osam poslovnih jedinica širom svijeta koristit će rješenje PLM kao potporu poslovnim procesima projektiranja i izradi po narudžbi za dva ključna poslovna područja—željeznički vozni park, koji uključuje izradu vlakova za prijevoz velikim brzinama, te infrastrukturu koja uključuje kontrolne sustave za upravljanje vlakovima. SAP-ovo rješenje omogućit će Siemensovim projektantima, inženjerima, servisnim tehničarima, nabavnome odjelu i prodaji suradnju tijekom čitavoga životnog vijeka proizvoda radi zadovoljenja jedinstvenih potreba svakoga od korisnika.

Kao ponuđač projektiranja i izrade proizvoda po narudžbi, kao i održavanja, potpore, i postprodajne skrbi za sve proizvode, Siemens TS stalno se suočava s jedinstvenim poslovnim izazovima koji utječu na procese inženjeringa, logistike i prodaje. SAP-ovo end-to-end rješenje racionalizirat će ključne poslovne procese poduzeća od početne ponude do kraja životnoga vijeka proizvoda, omogućavajući svakome klijentu pristup podacima u realnom vremenu, te će osigurati da je svaka komponenta dostupna na pravome mjestu u pravo vrijeme.

Funkcija upravljanja promjenom i konfiguracijom u programu mySAP PLM omogućava  grupaciji Siemens TS jedinstven, sveobuhvatan pogled na podatke o proizvodu za 5.000 komponenti za vlakove. To rješenje također će omogućiti funkciju upravljanja dokumentima i integraciju računalno potpomognutog projektiranja (CAD), što će zaposlenicima grupacije Siemens TS širom svijeta omogućiti isti pregled dokumenata i projektnih podataka vezanih za proizvode. Taj novi sustav pomoći će osigurati da cijela organizacija ima pristup najnovijim informacijama o proizvodu kod izmjena bilo koje komponente od strane odjela za projektiranje ili proizvodnju.

© grafike: SAP AG, Siemens AG