SAP Global
SAP MAG 11, svibanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Dolazi vrijeme besplatnih računala

Najave drastičnog pojeftinjenja hardvera i softvera dolaze s dvije dijametralno suprotne strane. U Indiji je razvijen ultrajeftini i ultrafunkcionalni PDA za siromašne, a u SAD Bill Gates najavljuje doba (gotovo) besplatnih računala


Simputer - primjer računala za
široke narodne mase

Možda se i ne treba čuditi što jedna od zanimljivijih informatičkih inovacija koje smo vidjeli u posljednje vrijeme dolazi iz Indije – zemlje poznate po velikom broju informatičkih gurua. Inovacija koja je nazvana Simputer ne sadržava revolucionarna rješenja već se izdvaja po tome što nosi ideju ultrajeftinog i jednostavnog računala. Simputer (Simple Computer ili Simple Inexpensive Multi-lingual Computer) je zapravo PDA računalo koje je razvila ekipa indijskih profesora okupljenih u tvrtki PicoPeta Simputers i prvi je takav uređaj uopće razvijen u toj zemlji. Projekt je trajao oko tri godine i vjerojatno bio vrlo jeftin jer su stručnjaci radili volonterski, u duhu s općom idejom pristupačnosti za siromašne. Projekt je nastao na znanstvenom institutu u Bangaloreu, a zasad su licencu za proizvodnju Simputera dobile dvije indijske tvrtke privatna Picopeta Simputers te državna Bharat Electronics. Očekuje se da će se u slijedećih godinu dana proizvesti oko pedeset tisuća Simputera.

Simputer je namijenjen prije svega indijskom tržištu – u Indiji obitava oko milijardu žitelja – i trenutno je dostupan u tri inačice po cijenama između 216 i više od 300 američkih dolara, preračunato u rupijima.

"Cilj ovog projekta je premošćivanje digitalnog jaza i jaza između bogatih i siromašnih", jednostavno objašnjava Swami Manohar, direktor tvrtke PicoPeta.

Manohar je ustvrdio kako je jedan od najvećih problema s kojim su se susreli u ovom projektu bilo određivanje cijene Simputera. Naime bojali su se da će cijena biti preniska i da će zbog toga korisnici omalovažavati sam uređaj, misleći da ništa ne vrijedi.

"Siromašni su uvjereni kako je uređaj jeftin zbog loše kvalitete, a oni bogatiji ne žele kupovati nešto što je namijenjeno siromašnima", objašnjava Manohar svoju najveću marketinšku dilemu.

Otvoreni kod i vrlo dobar hardver

Hardver i softver koji su ugrađeni u ovu koncepciju očekivano su niskobudžetni. Simputer radi na Linux operativnom sustavu, trenutno najjeftinijoj opciji za razvoj softverskih platformi, kojega su indijski profesori samostalno razvili i prilagodili radu na ovom PDA uređaju. Simputerov Linux trenutno podržava engleski, te dva prevladavajuća jezika u Indiji – Hindi i Karnataku. U planu je proširenje podrške na druge jezike koji se koriste u Indiji.

Softverska filozofija uređaja prati ideju jednostavnog i učinkovitog korištenja jer je namijenjen lošije obrazovanim korisnicima.

"Simputer je namijenjen pojedinim aplikacijama i mogućnosti da korisnik našara bilo što i to potom pošalje e- poštom", slikovito objašnjava Manohar.

Simputerov hardverski dio i nije tako loš kako bi se moglo zaključiti iz njegove maloprodajne cijene, štoviše uključuje i neke prilično ekskluzivne funkcionalnosti. Uređaj radi na procesu takta 206 MHz, uz više nego dovoljnih 64 MB memorije. Ima i ugrađen bežični i fiksni modem za surfanje Internetom, a njegov akumulator podržava šest sati autonomnog rada. Opremljen je čak i senzorom za pokret koji omogućava listanje stranica za uvećavanje slika pokretima ruke.

Simputer je dostupan u tri inačice različitih cjenovnih razreda. Model Amida 1200 ima ugrađen monokromatski ekran razlučivosti 240 sa 320 točaka, osjetljiv na dodir, te 32 MB memorije. Modeli Amida 1600 i Amida 4200 opremljeni su infracrvenim sučeljem te mikrofonom i zvučnikom s time da potoni ima i ekran u boji.

I Gates je za besplatna računala

Potvrda koncepcije dalekovidnih indijskih profesora došla je i s dijametralno suprotne strane svemira – od vjerojatno najbogatijeg čovjeka na svijetu Billa Gatesa. On je na jednom nedavnom skupu analitičke kuće Gartner održanom u San Diegu u Kaliforniji najavio da će u doglednoj budućnosti računala biti gotovo besplatna. On naime smatra kako će razvoj tehnologije drastično smanjiti cijene informatičke opreme.

"Za deset godina, kada razmišljate o stvarnim troškovima, možete zamisliti da će hardver biti besplatan", rekao je Gates okupljenim stručnjacima. "Ne kažem da će računala biti potpuno besplatna, no u kontekstu snage poslužitelja i stolnih računala snaga mreže više neće biti ograničavajući čimbenik", nastavio je Gates aludirajući na glasoviti Mooreov zakon.

Čelni čovjek Microsofta predviđa da će opći napredak tehnologije u bliskoj budućnosti drastično smanjiti cijene informatičke opreme.

Gates isto tako predviđa da će unatoč drastičnom padu cijena računala sadržavati praktički sve zamislive funkcionalnosti: prepoznavanje govora, usavršene ink aplikacije, zapisivanje svih postojećih interakcija među računalima…

U tom smjeru će se kretati i Microsoftovi operativni sustavi budućnosti koji će primati glasovne naredbe i sve bolje će prepoznavati ljudski rukopis. Microsoft već danas nudi nekoliko takvih proizvoda, primjerice upravo je lansirao Speech Server, softver za automatizaciju call centara.

Gates među računa na razvitak tehnologija prepoznavanja rukopisa i govora koje, zahvaljujući općem padu cijena informatičke opreme, više neće spadati u elitne proizvode.

Microsoft je sam sebi zadao smanjenje cijena softvera, pa bi, prema Gatesovim riječima, za desetak godina njihov operativni sustav za korisnička računala trebao stajati oko 50 američkih dolara i uključivati sve poslovne i sigurnosne funkcionalnosti. Gates je najavio da će aplicirati Mooreov zakon u svoj softver tako što će najveći dio zarade trošiti na daljnji razvoj proizvoda. Dakle, cijene se smanjuju, a kompleksnost softvera stalno raste.

Linux ubrzava stvari

No bez obzira na Gatesovu deklariranu demokratičnost gotovo je sigurno da Microsoft ne bi išao na tako korjenito smanjenje cijena da nema potencijalnu konkurenciju u obliku Linuxa i otvorenog koda.

Ne samo da Linux služi za razvijanje jeftinih alternativnih rješenja poput Simputera, već i izravno utječe na smanjenje cijena samih Windowsa.

Microsoft je naime na azijskom tržištu već najavio XP-Lite, "olakšanu" inačicu svog aktualnog operativnog sustava koja će se pokušati nositi s Linuxom koji na tajlandskom tržištu doživljava veliku popularnost.

Microsoft je na azijskom tržištu doživio nekoliko udaraca, prije svega od državnih institucija Japana, Kine i Južne Koreje koje su se strateški opredijelili za Linux i koncepciju otvorenog koda.

I ova priča potvrđuje tezu da je konkurencija vrlo dobra stvar. Smanjuje cijenu proizvoda i usluga i povećava izbor. Korisnici će ovdje u svakom slučaju profitirati, pa makar i za deset godina. (rg)

Foto: PicoPeta Simputers

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum