SAP Global  SAP MAG svibanj 2004.
 
     
     
   

Getro i SAP u pohodu na regionalno tržište

Vodeći cash'n'carry lanac u Hrvatskoj, Getro, 1. siječnja 2006. započet će koristiti SAP poslovno rješenje u čitavoj tvrtki. O predstojećoj implementaciji razgovarali smo s IT direktorom tvrtke Željkom Erjavcem

Piše: Robert Gelo


Željko Erjavec, direktor
informatike u tvrtki Getro d.d.

Nakon IT revizije koja je obavljena sredinom 2003. godine, tvrtka Getro d.d. odlučila je uvesti novo softversko rješenje u svoje poslovanje. Getro trenutno funkcionira na kombinaciji vlastitih i ERP rješenja hrvatskih dobavljača koja, prema procjeni vodstva te tvrtke, neće moći na najbolji način pratiti njeno širenje koje poprima sve bržu dinamiku.

Nakon temeljite analize Getro je zaključio da će njegovim potrebama najviše odgovarati SAP ERP rješenje čija će implementacija započeti 1. rujna 2004. Pored četrdesetak Getroovih zaposlenika projekt će voditi dvadesetak konzultanata iz tvrtke b4b, vodećeg SAP-ovog partnera u Hrvatskoj.

Tokom evaluacije SAP rješenja, uprava Getroa je poduzela detaljno ocjenjivanje svake SAP funkcionalnosti, a stručnjaci tvrtke obavili su referentne posjete europskim trgovačkim lancima koji već koriste ovakva rješenja.

Funkcionalnosti i prednosti SAP-a

"Getro će implementirati slijedeće funkcionalnosti SAP sustava: industrijsko rješenje za maloprodaju i veleprodaju uključujući Category management, financijsko računovodstvo, kontroling, upravljanje likvidnošću, investicijama i osnovnim sredstvima, materijalno poslovanje, prodaja i distribucija, poslovno planiranje, vanjska trgovina, skladištenje podataka i ljudski resursi", detaljno je pojasnio Željko Erjavec, direktor informatike u tvrtki Getro.

"Ključne prednosti SAP poslovnog sustava za Getro će prvenstveno značiti povećanje efikasnosti i profitabilnosti poslovanja kroz bolje upravljanje imovinom i troškovima, kao i investicijama. Sveobuhvatna integriranost sustava i podataka garancija je naprednijeg kontrolinga u svim aspektima i svim poslovnim funkcijama".

Datum konačnog go livea SAP-a u Getrou, 1. siječnja 2006., čini se vrlo dalekim, no oni s iskustvom u implementaciji poslovnih rješenja reći će da je to vrlo kratak rok.

"Trenutno smo u pripremi početka samog projekta odnosno blueprinta s kojim krećemo 1. rujna", objašnjava Erjavec. "Konkretno, implementator, tvrtka b4b, radi snimku stanja, pokušavaju čim bolje upoznati naše poslovne procese.

Prvi siječnja 2006 uopće nije daleko, očekuju nas žestok rad i neprospavane noći jer je to vrlo kratak rok no siguran sam da ćemo ga uspjeti ispoštovati u suradnji s implementatorima – kolegama iz SAP-a i tvrtke b4b. Zapravo govorimo o jednogodišnjem roku za implementaciju jer 1. rujna započinjemo s pripremom".

Getro na proprietary rješenju

Ugovor potpisan, projekt starta 1. rujna


Direktor konzultantske tvrtke b4b
Mato Ćatić, predsjednik Uprave
Getroa d.d. Vjekoslav Gucić i
direktor tvrtke SAP d.o.o. Davor
Jardas prilikom potpisivanja
ugovora o implementaciji

Ugovor o implementaciji SAP rješenja u lanac trgovina Getro objavljen je prigodom boravka SAP NetWeaver eventa u Zagrebu. Tijekom tiskovne konferencije u hotelu Opera ugovor o implementaciji koja će započeti 1. rujna potpisali su predsjednik Uprave Getroa d.d. Vjekoslav Gucić, direktor konzultantske tvrtke b4b Mato Ćatić i direktor tvrtke SAP d.o.o. Davor Jardas.

U sklopu SAP ERP implementacije u novi informatički sustav Getroa biti će ugrađeno industrijsko rješenje za maloprodaju i veleprodaju, financijsko računovodstvo, kontroling, upravljanje likvidnošću, investicijama i osnovnim sredstvima, materijalno poslovanje, prodaja i distribucija, poslovno planiranje, vanjska trgovina, skladištenje podataka i ljudski resursi.

Za implementaciju tog SAP rješenja biti će zaduženo četrdesetak djelatnika Getroa i dvadesetak konzultanata tvrtke b4b.

SAP je vodeći dobavljač poslovnih softverskih rješenja u Hrvatskoj s implementacijama u vodećim tvrtkama poput Podravke, Plive, Lure i Elektrokontakta.

Predmet spomenute revizije IT sustava u Getrou bio je njihov softverski sustav koji je nastao radom informatičkih stručnjaka te tvrtke u suradnji s hrvatskim, dakle lokalnim dobavljačima poslovnih rješenja. Željko Erjavec ukratko nam je predstavio je rješenje na kojem trenutno rade uredi, nabava, skladišta i blagajne u Getrou:

"Blagajne odnosno POS sustav rade na našem in house rješenju s kojim smo zasad prilično zadovoljni. Tijekom implementacije ili nakon implementacije vidjet ćemo hoće li biti potrebe i za zamjenom POS sustava".

Implementacija SAP-a odvijat će se u postupnim koracima i u skladu s mogućnostima i potrebama samog Getroa. To znači da će prvo biti uveden ERP sustav koji će funkcionirati s POS sustavom i ostalim vlastitim rješenjima Getroa:

"SAP rješenjem ćemo pokriti sve osim proprietary rješenja kojima smo zadovoljni, a to su POS sustav, warehouse management sustav koji smo nedavno implementirali s jednom hrvatskom tvrtkom, zatim space management alati, a imamo i čitav niz svojih malih rješenja poput registracije dolaska i odlaska i vage", objašnjava Erjavec.

"Sve ostalo mijenjamo: robno, financijsko, osnovna sredstva, plaće, materijalno poslovanje. Doći će i sve one lijepe funkcionalnosti koje sada nemamo, koje sadašnji sustav ne može pružiti, a koje je besmisleno sada razvijati. To su CRM (customer relationship management), sutra možda i SCM (supply chain management), ali prije svega controlling modul koji će nam pružiti konsolidaciju i bolju organizaciju te upravljanje troškovima.

Sustav koji prati naglo širenje poslovanja

No glavno je pitanje što Getro očekuje od SAP rješenja koje će koristiti u svakodnevnom poslovanju. Nedvojbeno je da će nova arhitektura otvoriti sasvim nove mogućnosti u širenju i nadgledanju poslovanja:

"Sada imamo jako dobar real time uvid u robno poslovanje, tu smo se najviše fokusirali jer to je naš core business", objašnjava Erjavec.

"No ostale funkcionalnosti nisu najbolje integrirane bez obzira što naše aktualno ERP rješenje pokriva sve aspekte poslovanja koje će sada pokriti SAP. Ipak razina integracije sadašnjeg rješenja i način na koji je ono nastalo ne može zadovoljavati tvrtku koja se tako dinamično razvija poput Getroa. Ukratko, sada smo prerasli postojeće rješenje jer širimo u Hrvatskoj i u regiji.

Svakom IT odjelu velike kompanije važne stavke poslovanja jesu mogućnosti integracije i skalabilnost odnosno fleksibilnost poslovnog softvera. Što konkretno Getro očekuje u tom segmentu?

"Integracija je također vrlo važna", slaže se Erjavec.

"Sada imamo integraciju na jednoj razini koja je donekle improvizirana no informatika ne smije biti prepreka bilo kojem poslovnom procesu već mora biti u njegovoj službi.

Informatičkim žargonom rečeno, mi želimo proces širenja poslovanja svesti na copy-paste, dakle da s lakoćom kreiramo nove centre Getroa i da sustav zahtijeva čim manje troškove za održavanje. Sadašnji nam sustav to omogućava do određene granice i sigurno ćemo unutar njega otvoriti još dva ili tri prodajna centra".

Poslovna inteligencija i e-business

Aspekti uspješnog poslovnog softverskog rješenja jesu i oni koji se rijetko primjećuju u javnosti: mogućnosti prikaza svih procesa u stvarnom vremenu i mogućnosti poslovanja preko internetskog portala. Getro razmišlja i u tom smjeru, a uprava tvrtke, čini se, želi iskoristiti mogućnosti trehnologije:

"Planovi su veliki - u posljednje dvije godine imali smo nekoliko pokušaja pilot projekata sa sadašnjim sustavom no nedostatak resursa nas je uvijek sprečavao da ih dovedemo do kraja", kaže Erjavec.

"Znamo da ćemo sa SAP-om dobiti i e-business platformu, a imamo i mehanizme koje samo treba uključiti i do kraja provesti, dakle ne trebamo "izmišljati toplu vodu". S druge strane, kada se obraćate partnerima u namjeri izgradnje e-business mreže, SAP rješenje će lako upoznati i oni koji ga nisu koristili. S njime dobivamo puni pogon koji nam omogućava da napravimo gotovo sve što možemo zamisliti.

Ovaj projekt je definitivno projekt čitave tvrtke tvrtke i u ovakvim situacijama uvijek je dobro da voditelj projekta implementacije bude netko iz općenito biznis segmenta a ne iz IT sektora. No u svakom slučaju sponzor projekta jest Uprava, a informatika se ne shvaća kao trošak već kao investicija".

Foto: Getro d.d, SAPmag