SAP Global
SAP MAG 12, svibanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Kamo (i kuda) idu OS-ovi?

Današnjim informatičkim svijetom vlada prilično jednolična slika kada se radi o operativnim sustavima. Ipak, analitičari ukazuju na to da će se slika promijeniti tokom narednih godina


"Pametni telefoni" zauzimaju
sve veći dio svjetskog tržišta
 

Danas, kada govorimo o operativnim sustavima koji se koriste na računalima, Microsoftovi Windowsi gotovo postaju sinonimom za računalstvo. Prema statističkim istraživanjima, oko devedeset posto svih klijentskih računala u svijetu koristi neku od inačica Windowsa čime Microsoft drži to tržište. No zbog razvoja tehnologije i usluga na površinu izlaze alternativni operativni sustavi koji će biti prilagođeni uređajima koji sve manje podsjećaju na klasična osobna računala.

Već i površno upućeni pratitelji informatičkih trendova znaju da Linux i otvoreni kod preuzimaju sve veći dio tržišta, no u dogledno vrijeme će se sve više spominjati i Symbian, operativni sustav prilagođen smartphone uređajima koji je po svojoj definiciji jednostavan i pouzdan.

Dolazi vrijeme prijenosnih uređaja

Analitičari koji proriču povoljno razdoblje za Symbian polaze od pretpostavke da će klasična osobna računala u sve većoj mjeri zamjenjivati specijalizirani uređaji, primjerice PDA računala ili "pametni telefoni". Iako Microsoft svojom ponudom pokriva i takve uređaje, situacija je mnogo povoljnija za konkurenciju nego u vrijeme kada su PC računala počela osvajati tržište. Naime sada u početnom razvoju tržišta sudjeluje više "igrača", od onih koji razvijaju open source rješenja bazirana na Linuxu, preko Microsofta i palmOnea, do Symbiana koji je već etabliran na tržištu mobilnih telefona.

Symbianom upravljaju najveći

 

Tvrtka Symbian nastala je 1998. godine, a osnovale su je kompanije Ericsson, Nokia, Motorola i Psion. Od samoga početka tvrtka je posvećena razvoju operativnih sustava za mobilne telefone i potom smartphone uređaje. Tokom godina sve više proizvođača otkupilo je licencu, a najnoviji uređaji koji rade na toj platformi uključuju modele Panasonic X700, Motorola A1000,

Nokia 9500, 7610, N-Gage QD i Samsung SGH-D710.

Danas se Symbian nalazi u vlasništvu tvrtki  Ericsson (17,5 posto), Panasonic (7,9 posto), Nokia (32,2 posto), Psion (31,1 posto), Samsung (5 posto), Siemens (4,8 posto) i Sony Ericsson (1,5 posto).

Info: http://www.symbian.com

Naime očekuje se da će upravo Symbian zadržati vodeću ulogu na tržištu mobilnih telefona, a to je važno jer će takvi prijenosni uređaji u sve većoj mjeri zamjenjivati klasična računala. Prema predviđanju američke analitičke kuće IDC, već do 2007. godine udio Windows operativnog sustava na svjetskom tržištu past će s 90 na 58 posto, a visoku drugu poziciju zauzet će Symbian sa 17-postotnim udjelom. U isto vrijeme mobilna inačica Windowsa će prema IDC-ju zauzimati tek šest posto tržišta mobilnih uređaja.

I analitička kuća ABI Research koja djeluje iz SAD predviđa da će Symbian ostati vodeći operativni sustav za mobilne telefone odnosno smartphone uređaje. S druge strane, Microsoftov "mobitelski" operativni sustav Windows Mobile ipak neće postati najpopularniji operativni sustav, bez obzira koliko se "div iz Redmonda" trudio da ostvari svoje ambicije. Symbian, Microsoft i Linux bore se tek za maleni dio kolača tržišta softvera za mobitele jer čak 98 posto mobilnih telefona još uvijek radi na vlastitom "tvorničkom" softveru. Smartphone uređaji naime zauzimaju tek dva posto tržišta. Ipak, ABI Research optimističan je poput IDC-ja te najavljuje da će u 2009. godini smartphone uređaji i PDA uređaji zauzimati četvrtinu ukupnog tržišta mobilnih telefona.

Linux se "kotrlja" iza brda

Otvoreni kod je već čitav niz godina priznat kao legitimna alternativa "zatvorenim" operativnim sustavima kakav je Windows. Linux kojega paralelno razvija više dobavljača i nudi ga na tržištu, prolazi kroz fazu "dječjih bolesti" i postaje sve ozbiljnija alternativa Windowsima, kako na klijentskoj tako i na poslužiteljskoj razini.

Glavna razlika između Windowsa i Linuxa jest to da prvotni OS podržava praktički sav hardver i softver koji je dostupan na tržištu, dok Linux još uvijek nije kompatibilan sa svim softverskim rješenjima što pogotovu vrijedi u segmentu profesionalnih softverskih alata i video igara. Isto tako, Windows su daleko odmakli u lokalizaciji (uključujući i hrvatski jezik) dok Linux na tom polju još uvijek ovisi o entuzijastima.

Američka tvrtka SG Cowen Securities nedavno je objavila rezultate vlastitog istraživanja u 527 kompanija u kojem je utvrđeno da više od polovice korisnika, točnije 65 posto, namjerava povećati uporabu Linux rješenja. Velika većina potonje grupe, 80 posto, namjerava poduzeti ozbiljnije korake u prelasku na Linux u slijedećih godinu ili dvije.

Velika bitka između Windowsa i Linuxa vodi se u segmentu poslužitelja. Naime Windows Server platforma i dalje dominira u velikim kompanijama, a Linux se najsnažnije razvija baš u tom području jer se 72 posto ispitanih korisnika Linuxa služi poslužiteljskim inačicom, dok svega 15 posto rabi klijentsku inačicu.

Microsoftova agenda

Microsoftov glavni projekt jest priprema nove generacije softvera pod zajedničkim imenom Longhorn samo Windows operativni sustav već i novu generaciju Office alata i druga rješenja. Dugo očekivani Longhorn pojavit će se na tržištu tokom 2006. godine, gotovo pet godina nakon svog prethodnika – aktualnog OS-a.

Zbog predugačke stanke vodeći ljudi Microsofta zadali su kompaniji novi time table prema kojem će nove inačice operativnog sustava izlaziti svake četiri godine, s time da će veliki update slijediti dvije godine nakon objave.

Tako će slijedeći update platforme Windows Server 2003 uslijediti 2005. godine, a već spomenuti Longhorn negdje prije kraja 2006., s time da će prvo biti objavljena klijentska inačica, a poslužiteljska će uslijediti nekih šest mjeseci kasnije.

Foto: Symbian Ltd.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum