SAP Global
SAP MAG 12, svibanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Mobitelirajte preko Interneta

Internet i Wi-Fi mreže u kombinaciji omogućavaju višestruko mobilno telefoniranje. Prvi Wi-Fi mobitel pojavit će se u prodaji prije kraja 2004.

Mogućnosti telefoniranja putem Interneta odnosno VoIP tehnologije već su dulje vrijeme poznate, no zasad još nisu iskorištene u dovoljnoj mjeri. Dok se VoIP donedavno vezao samo za fiksnu telefoniju (odnosno digitalne PBX telefone), u posljednje vrijeme sve se više govori i o Wi-Fi mobilnim telefonima koji koriste bežične mogućnosti računalnih mreža i spajanja na Internet. Koncepcija je vrlo jednostavna. Pošto WLAN mreže ionako koriste radio valove za prijenos podataka "zrakom", Wi-Fi mobiteli komuniciraju istim putem i prenose – glas.

Motorolin korporacijski mobitel

Stoga ne treba čuditi što su tvrtke Avaya, Motorola i Proxim najavile da će prije kraja 2004. godine na tržište izbaciti takozvani enterprise phone, mobilni telefon koji može funkcionirati na standardnim celularnim mrežama ali i u WLAN mrežama. Cilj ovakvog uređaja je također jednostavan: što više vremena provesti na VoIP-u i tako svome korisniku donijeti značajne uštede. U tom slučaju, naime, nema plaćanja klasičnih impulsa mobilnim operaterima, već je jedini trošak višestruko jeftiniji paketni prijenos podataka na Internetu.

Tvrtke koje će željeti koristiti Motorolin enterprise phone morat će doduše poduzeti početnu investiciju, a to je prelazak na noviji bežični standard 802.11a kojega će ionako morati prije ili kasnije poduzeti žele li držati korak s informatičkim trendovima. Standard IEEE 802.11a inače omogućava prijenos podataka brzinama do 54 megabita u sekundi, za razliku od trenutno najpopularnijeg standarda 802.11b koji je oko pet puta sporiji i podatke prenosi brzinom od 11 mbps. Još je važnije da novi standard ima više komunikacijskih kanala i omogućava do 25 istovremenih mobilnih VoIP poziva preko jednog access pointa. Stariji standard pak može propustiti šest do osam istovremenih poziva.

Glavno je pitanje jesu li troškovi uvođenja 802.11a mreža toliko niži od troškova mobiteliranja djelatnika tvrtke, a odgovor će ovisiti o specifičnoj situaciji. No kroz nekoliko godina će velik broj tvrtki implementirati taj standard pa će enterprise phone postati samo dobro došao dodatak postojećoj infrastrukturi.

Pogodnosti PBX-a u mobilnom telefonu

Motorola trenutno radi na podešavanju tehničkih karakteristika svog dual-mode mobitela koji bi trebao biti spreman za proizvodnju tokom rujna. Tvrtke da će s korisničkog aspekta enterprise phone biti sličan standardnim celularnim telefonima. Lakša inačica akumulatora trebala bi podržavati između deset i dvanaest sati razgovora. Ovakva prilično dugačka autonomija postignuta je zahvaljujući novim WLAN chip setovima Texas Instrumentsa i Atherosa koji će se ugrađivati u Motoroline dual band mobitele.

Među pogodnosti razgovora na Wi-Fi mobitelu osim same cijene spadat će i mogućnosti istovremenog održavanja četiriju poziva (do tri sugovornika na holdu i jedan aktivan sugovornik). Uređaj će, naravno, podržavati i konferencijske pozive pa njegov proizvođač već sad navodi da enterprise phone može poslužiti kao zamjena za PBX telefon jer nudi sve njegove funkcionalnosti u mobilnom uređaju.

Ovakvi uređaji podrazumijevaju korištenje još jedne pogodnosti VoIP telefonije a to su takozvani PTT ili Push-to-talk razgovori. Ta se usluga opet svodi na glasovnu komunikaciju putem paketnog prijenosa podataka odnosno Interneta, s time da u ovom slučaju nije potrebno birati broj pozivanog korisnika već ga je moguće dozvati pritiskom na određenu tipku, baš kao što se to radi s ručnim radio stanicama, popularnim walkie talkiejima. Trenutno se razvija roaming aspekt Cross-Technology Push-to-Talk over Cellular (CTPoC) standarda koji će omogućiti da korisnik započne svoj PTT razgovor kod jednog mobilnog operatera a završiti ga kod drugog.

Korisnici dobivaju, mobilni operateri ipak gube

Wi-Fi mobiteli ne bi niti došli u središte pažnje stručne javnosti bez sve bržeg širenja javnih bežičnih računalnih mreža. Naime, donedavno je takva komunikacija bila ograničena samo na tvrtke i visokoškolske ustanove koje imaju instaliran WLAN, no sada Wi-Fi mobiteli mogu funkcionirati na javnim mjestima poput aerodroma, restauracija i kolodvora, a sve više i na ulici. Naime sami telekom operateri u posljednje vrijeme instaliraju sve više hot spotova odnosno javnih pristupnih mjesta preko kojih se korisnici mogu bežično spajati na Internet uz plaćanje određene naknade.

To znači da se prihodi od mobilne telefonije prebacuju prema ISP tvrtkama, a mobilni operateri neumitno gube dio (dosad) sigurnog profita.

Prema procjenama koje je objavila tvrtka ABI Research, do 2009. godine bi tržište Wi-Fi razgovora trebalo vrijediti oko 20 milijuna američkih dolara. Za usporedbu, vodećih pet telekom kompanija u SAD postiglo je profit od 18,7 milijardi dolara u 2003. Promet klasičnog (fiksnog i mobilnog) telekoma i pionirskih tehnologija još uvijek se ne može uspoređivati.

Treba spomenuti i primjer tvrtke IDT, dobavljača internetske telefonije, koja upravo testira softver za Pocket PC PDA računala koji će od njih načiniti upravo to – sprave za mobilni razgovor putem Interneta.

Zanimljivo je i to da velike telekomunikacijske kompanije još uvijek ne obraćaju pažnju na Wi-Fi telefoniju što daje mnogo prostora upravo malim tvrtkama s kreativnim idejama, a tržištu donosi mogućnosti za dinamiku i tržišno natjecanje. Čini se da će ovaj puta najbolje proći - korisnici.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum