SAP Global
SAP MAG 12, svibanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

RFID parkiranje

Europske metropole počinju koristiti RFID tehnologiju za vrlo konkretan i unosan posao naplate parkiranja


Parkmobileov RFID sustav još
je uvijek previše složen za
korisnike
 

O RFID tehnologiji već smo pisali na stranicama SAPmaga, kao o nečemu što će tek zaživjeti u industriji kao nasljednik starog dobrog bar koda. No primjena radio koda dolazi i brže no što su mnogi očekivali i to na vrlo konkretan način. Naime RFID je odličan alat za označavanje automobila i naplatu parkiranja u središtima gradova. Za razliku od inače učinkovitog sustava naplate putem SMS poruka, RFID čini stvari još jednostavnije za korisnika jer omogućava vršenje automatske naplate, a korisnik ne treba znati niti vlastitu registracijsku oznaku.

Pored toga, sustav omogućava naplatu stvarnog vremena provedenog na parkirnom mjestu, umjesto tarifnog modela u kojem se naplaćuje svaki sat što, u konačnici, omogućava jeftinije parkiranje.

Alat za ograničavanje prometa

Stranka Zelenih u Njemačkoj tako je ovih dana pokrenula inicijativu ograničavanja prometa u Muenchenu, najprometnijem gradu u toj zemlji, koje bi se trebalo provoditi upravo putem RFID oznaka. Vozila vozilo koja će ulaziti u središte tog grada morat će imati vlastitu oznaku koja će u sustav slati identifikaciju, a ukoliko neće imati RFID oznaku, službenici će fotografirati registarsku tablicu kako bi se vožnja središtem mogla naknadno naplatiti.

Zeleni su najavili da namjeravaju istu inicijativu progurati u ostalim njemačkim gradovima koji su najopterećeniji prometom, a zanimljivo je da je i Stockholm, poznat kao jedna od najtiših europskih metropola, najavio da će u 2005. također uvesti sustav ograničenja ulaska motornih vozila u središte grada.

Muenchen i Stockholm zapravo slijede primjer Londona koji je prije nekoliko godina uveo naplatu ulaska motornim vozilom u središte grada od pet funti dnevno.

Još veća zarada od naplate parkiranja

RFID kao novi standard

Kratica RFID skriva engleski izraz Radio Frequency Identification iza kojeg stoji tehnologija koja omogućava bežični prijenos podataka o svakom pojedinom proizvodu. U doglednoj budućnosti će naime proizvodi na skladištima i u trgovinama nositi tzv. RFID oznake odnosno minijaturne jeftine čipove koji će sadržavati podatke o datumu proizvodnje, transportu, isporuci. Na taj način će voditelj skladišta ili blagajnica u samoposluživanju trenutno vidjeti čitavu povijest svake konzerve, kutije, boce ili vrećice koje se nalaze u njihovoj bazi podataka.

Osim u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji ili maloprodaji i dostavi paketa, čini se da će jedan od najunosnijih načina za korištenje ove tehnologije biti upravo u prometu. RFID omogućava jeftino i učinkovito praćenje vozila što je vrlo zanimljivo špediterima i, naravno, općinama i tvrtkama koje naplaćuju parkiranje.

Sada se i u Velikoj Britaniji nudi RFID rješenje naplate parkiranja, naime tvrtka Parkmobile Ltd. osmislila je sustav koji spaja RFID tehnologiju i mobilnu telefoniju. Rješenje se svodi na to da svaki automobil treba imati vlastitu parkirnu karticu s RFID oznakom koja ustvari služi kao dozvola za parkiranje na ulici, parkiralištu ili u garaži.

Korisnik nakon što je parkirao svoje vozilo treba nazvati određeni broj sa svog mobilnog telefona i nakon nekoliko sekundi prijaviti se u sustav. Isto treba učiniti i kada napušta parkirno mjesto kako bi se odjavio. S korisnikom komunicira automatizirani interaktivni glasovni sustav

RFID oznake služe i za automatsko dizanje rampe na ulazu odnosno izlazu s parkirališta, a u tom slučaju nije potrebna prijava putem mobilnog telefona jer se vozilo automatski bilježi čim prođe ulaznu rampu.

Korisnik može nabaviti svoju RFID parkirnu karticu kao godišnju ili mjesečnu dozvolu za parkiranje koja automatski registrira vrijeme koje je njegovo vozilo provelo na parkirnom mjestu i bezgotovinsku naplatu. Proizvođač tvrdi da je ovaj sustav u potpunosti siguran od krivotvorenja, a dozvolu je dovoljno izdati samo jedanput.

Pre paid parkiranje

Trenutno su u pogonu dvije Parkmobileove RFID postaje srednje veličine koje služe za testiranje usluge. Postaje su smještene na jugozapadnom rubu Londona i uspješno služe za naplatu parkiranja putnicima koji ostavljaju aute u predgrađu i žure kako bi uhvatili neki od vlakova koji voze prema središtu grada. S obzirom da je u ovom slučaju najvažnija brza i jednostavna naplata, RFID sustav se pokazuje kao jeftinije i učinkovitije rješenje od klasične naplate parkiranja. U svakom slučaju izbjegnuti su redovi za naplatu parkiranja za vrijeme najvećih prometnih gužvi.

Parkiranje se naplaćuje izravno s korisnikove kreditne ili debitne kartice, a moguće je i uspostaviti račun kojega je potrebno nadopunjavati i čije se stanje može provjeriti i na Internetu, dakle radi se o obliku pre paid parkiranja.

Usluga uključuje i automatsko slanje SMS poruka neposredno prije isteka parkiranja kako bi zaboravljivi vozači izbjegli plaćanje kazni.

Službenici zasad kontroliraju dozvole parkiranja putem GPRS mobilnih telefona koji provjeravaju naplatu u bazi podataka, no izvjesno je da će uskoro biti opremljeni bežičnim RFID čitačima.

Info: http://www.gruene-muenchen-stadtrat.de/

Foto: Parkmobile UK Ltd

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum