SAP Global
SAP MAG 13, lipanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

SAP i Ars Electronica dodijelili nagrade najuspješnijim on line projektima

 | PepsiCo optimizira poslovanje uz pomoć SAP-a | Srozan moral IT djelatnika | Tehnologija donosi sve više stresa | Muenchen: još jedan korak ka uvođenju Linuxa | Porast prodaje stolnih računala

  

SAP i Ars Electronica dodijelili nagrade najboljim online projektima

 

Tvrtka SAP AG i udruga Ars Electronica, globalno poznato središte multimedijalne umjetnosti, zajednički su ustanovile novu nagradu "Digital Communities". Nagrada je ustanovljena radi priznavanja snažne uloge koju informacijska tehnologija može imati pomažući zajednicama iz čitavog svijeta pri prevladavanju fizičkih, obrazovnih i geografskih ograničenja. SAP i Ars Electronica objavili su laureate krajem lipnja u New Yorku.

Nagrada Prix Ars Electronica "Digital Communities" dodijeljena je projektu Wikipedia o kojemu pišemo u ovom broju SAPmaga, free-content enciklopediji koja trenutno postoji na više od pedeset jezika te projektu The World Starts With Me, digitalnom programu za sprečavanje AIDS-a i zdravstvenu edukaciju za mlade stanovnike Ugande. Ove dvije nagrade su dio događanja 2004 Prix Ars Electronica, prvih nagrada u svijetu cyber umjetnosti.

Suradnja SAP-a i Ars Electronice za cilj ima razvijanje jednostavnijih načina za vizualizaciju informacija i stvaranje novih metoda spajanja informacija s digitalnim podacima. Dva partnera surađuju na različitim projektima od 2002. godine, uključujući umjetničku online prezentaciju SAP-ovih rezultata na burzi.

Za nagradu "Digital Communities" konkurirao je 441 projekt. Wikipedia i The World Starts With Me koji su podijelili prvo mjesto dobili su novčane nagrade od po 12 tisuća američkih dolara. Novac će potrošiti isključivo na poboljšanje svojih projekata.

Posebne Awards of Distinction nagrade i po šest tisuća dolara dobili su projekti Dol2day/Democracy online today i Krebs-Kompass (oba iz Njemačke), Open-Clothes (Japan) te Smart X tension (Austrija/Zimbabve).

Info:

povratak

PepsiCo optimizira poslovanje uz pomoć SAP-a

Tvrtka PepsiCo Inc. izabrala je SAP rješenje kao primarnu poslovnu platformu za objedinjavanje operacija, standardizaciju procesa i povećanje učinkovitosti u svim dijelovima poduzeća. Odabir rješenja mySAP Business Suite donijet će tvrtki PepsiCo zajedničku platformu za informacijske sustave za učinkovito objedinjavanje poslovnih procesa. Time se PepsiCo uključila u rastuću grupu konzumnih i prehrambenih tvrtki koje su izabrale SP rješenja za postizanje operacijske izvrsnosti i komparativnih prednosti.

PepsiCo, jedna od najvećih prehrambenih kompanija na svijetu, proizvodi i distribuira globalne brandove poput Frito-Lay grickalica, Pepsi-Cola napitaka, Gatorade pića za sportaše, Tropicana sokova i Quaker hrane. Kako bi postigla maksimalnu operativnu prednost kompanija je željela pronaći poslovno rješenje koje će omogućiti zajedničku vidljivost u svim njenim dijelovima i objedinjavanje operacija uz istodobno ispunjavanje specifičnih potreba. Uz rješenje mySAP Business Suite PepsiCo će u jedinstvenom i objedinjenom procesu moći usmjeriti distribuciju i isporuku, poboljšati planiranje i predviđanje, povećati transparentnost informacija i povezati nabavu i skladišta s korisničkim sučeljem.

Implementirat će se čitava gama mySAP Business Suite rješenja koje rade na SAP NetWeaver integracijskoj i aplikacijskoj platformi. Implementacija novog informatičkog sustava u tvrtki PepsiCo trajat će nekoliko godina, a u tijeku je izrada planova za prioretizaciju i sekvenciranje.

povratak

  

Srozan moral IT djelatnika

 

Najnovije istraživanje tvrtke Meta Group pokazuje da je moral IT djelatnika dostigao samo dno zbog sustavnog smanjenja budžeta i učestalih otpuštanja uzrokovanih općom stagnacijom. Meta stoga preporuča kompanijama da pokušaju poboljšati raspoloženje među svojim informatičkim djelatnicima ne samo zbog morala već i zbog povećanja produktivnosti.

Istraživanje "2004 IT Staffing and Compensation Guide" obuhvatilo je 650 kompanija. Oko 70 posto tih kompanija smatra da nezadovoljstvo IT djelatnika prerasta u ozbiljan problem koje može ugroziti njihovu budućnost.

Polovica kompanija već je započelo s programima za priznavanje rada uposlenika, a 40 posto nudi veće mogućnosti obrazovanja djelatnika. No samo 20 posto kompanija pokušava riješiti taj problem povećanjem plaća.

povratak

  

Tehnologija donosi sve više stresa

Istraživanje koje je provedeno na britanskom sveučilištu Surrey potvrđuje ono što korisnici ionako već dobro osjećaju. Mobilni telefoni, elektronička pošta i kratke tekstualne poruke (SMS) previše se miješaju u svakodnevni život i dodatno povećavaju stres na radnom mjestu.

Naime, ovo istraživanje koje je naručila tvrtka Siemens Communications ukazuje na činjenicu da neprekidna potreba za trenutnom komunikacijom povećava razinu stresa na radnom mjestu, iritira korisnike i može rezultirati ometanjem koncentracije. Ispitanici su u pravilu potvrđivali da ih smeta zvonjava mobilnih telefona na sastancima ili glasno telefoniranje na javnim mjestima.

S druge strane, korisnike smeta i kad ne mogu nekoga pronaći istoga trena, bez obzira što im to ne pogoduje kada su oni traženi. Istraživači na kraju preporučaju stvaranje novih pravila za poslovanje koja će obznaniti što je u modernoj komunikaciji prihvatljivo a što nije.

povratak

  

Muenchen: još jedan korak ka uvođenju Linuxa

 

Najave o prelasku muenchenske gradske uprave na otvoreni kod već dulje vrijeme mogu se vidjeti u medijima, a sada je došla i službena potvrda. Tokom 2003. Nakon što su prošle godine muenchenske su vlasti najavile da će umjesto Microsofta za svoje poslovanje koristiti Linux platformu, na kojoj će razvijati svoju IT arhitekturu.

Nakon te najave s muenchenskim gradonačelnikom Christianom Udeom susreo se generalni direktor Microsofta Steve Ballmer i ponudio značajni popust na svoje proizvode. No niti to nije bilo dovoljno za promjenu najavljene odlueke.

Projekt LiMux, kako je nazvana migracija na open source, stajati će više od 35 milijuna eura. No dio političara i dio javnosti smatra da open source još uvijek nije dovoljno pouzdan za osjetljive zadatke u javnom sektoru. Još je jedan problem da mali dobavljači softverskih alata zasad u većini slučajeva ne mogu migrirati na Linux zbog nedovoljnog poznavanja tehnologije.

povratak

  

Porast prodaje stolnih računala

Analitička kuća IDC provela je istraživanje PC tržišta čiji rezultati najavljuju dobru budućnost stonlim računalima, unatoč sve većoj popularnosti prijenosnika. Naime porastu prodaje desktop računala veći je od očekivanog, što je suprotno predviđanjima prema kojima će tvrtke zamijeniti stara stolna računala novim prijenosnicima.

Prema IDC-ju, u 2004. će biti zabilježen opći porast prodaje osobnih računala od 13,5 posto u odnosu na 2003. godinu, što premašuje prijašnja očekivanja. Naime, IDC je u ožujku predvidio da će porast prodaje biti manji – 11,4 posto. Stolna računala trenutno sudjeluju s čak 70 posto u ukupnoj svjetskoj prodaji PC računala. IDC također predviđa da će ukupna vrijednost isporuke osobnih računala u 2004. doseći brojku od 194,5 milijardi američkih dolara

Tokom prvog tromjesečja zabilježen je porast prodaje stolnih računala od 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je bitno bolji rezultat odnosu na posljednje tromjesečje 2003. koje je donijelo porast prodaje od 9,4 posto. Prijenosnici su u prvom tromjesečju zabilježili još veći porast: čak 28,5 posto. Pritom treba spomenuti da se posljednje tromjesečje u godini uvijek uzima kao vrhunac sezone, dok prvo tromjesečje tradicionalno donosi slabije rezultate.

povratak 

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum