SAP Global
SAP MAG 13, lipanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Borba za informacijsko društvo

S direktorom tvrtke SAP d.o.o. razgovarali smo o trendovima poslovnih rješenja u Hrvatskoj i predstojećoj informatizaciji državne uprave

 

 

Izvor: Privredni vjesnik - www.privredni-vjesnik.hr

 

 

Davor Jardas na čelu je tvrtke SAP d.o.o., vodećeg dobavljača poslovnih rješenja u Hrvatskoj. Zajedno sa svojim suradnicima implementira SAP rješenja, najpopularnije poslovne softverske alate u svijetu i surađuje gotovo sa svim najvećim tvrtkama u Hrvatskoj. Nakon referenci poput Plive, INA-e i Podravke, SAP i partneri su nedavno potpisali ugovore o implementaciji softverskih rješenja u tvrtki Getro čija vrijednost iznosi oko 20 milijuna kuna. Ujedno se priprema i za neminovnu informatizaciju državne uprave u Hrvatskoj koja će uslijediti u skoroj budućnosti, ponajviše zbog usklađivanja sa standardima Europske unije. Davora Jardasa zamolili smo za kratki presjek trenutne pozicije tvrtke SAP d.o.o. na hrvatskom tržištu:

- SAP drži vodeću poziciju na tržištu poslovnih aplikacija u Hrvatskoj i siguran sam da će je i dalje zadržati uz porast tržišnog udjela. Što se tiče javnog sektora, on je imao jedan period zatišja radi promjene vlasti. Nova vlast je sigurno prepoznala značaj pridruženja Hrvatske Europskoj uniji i samim time i normi kojima se javni sektor treba prilagoditi. Primjećujemo živost u pokretanju ključnih projekata u javnom sektoru kao što je šire korištenje Državne riznice, bolničkih informacijskih sustava te sustava za usluge građanima, prikupljanje poreza i tako dalje.

+ Smatrate li da bi bez perspektive priključenja Hrvatske Europskoj uniji uopće moglo doći do bitnih promjena u informatizaciji cjelokupnog društva?

-Naša vlada je prepoznala potrebu za promjenama no vanjski pritisak jednako kao i podrška biti će od vitalnog značaja, u prvom redu kao politička, ali u isto vrijeme i podrška za omogućavanje procesa modernizacije i informatizacije javnog sektora. Sasvim je jasno da državna uprava i administracija moraju biti više uslužno orijentirane, davati više, bolje i transparentnije usluge. Činjenica je da i bez Europe idemo u nešto što se zove informacijsko društvo koje kroz primjenu tehnologije omogućava bolji život i bolje usluge, kraće trajanje usluga i povećanje njihove kvalitete, kako za građane tako i za korporacije. Mislim da su ti vanjski pritisci dobar katalizator za osvještavanje ljudi koje takve promjene u svakom slučaju očekuju.

+ Znači li to da će se težište poslovanja SAP-a u skoroj budućnosti prebaciti s poslovnog u javni sektor?

- Javni sektor u Hrvatskoj kao i u čitavom svijetu spada u najveće organizacije, te se ni u kojem slučaju se ne može zanemariti. Mi smo se tijekom ove godine reorganizirali tako da bolje pokrijemo javni sektor u Hrvatskoj. S obzirom na porijeklo (njemačko, op. a.) tvrtke SAP, njeno međunarodno zaleđe i činjenicu da smo, prema mnogim ocjenama, ponudili jedno od ključnih rješenja koje podržava transformaciju Europe, od uvođenja Eura do svih normi uključenih u akcijski plan e-Europe uvijek smo u velikoj mjeri podržavali javni sektor koji u Hrvatskoj po brojkama predstavlja najveću organizaciju. Svakako ćemo i dalje pokrivati i poslovni i javni sektor.

+ Poslovni i javni sektor zahtijevaju donekle slične no ipak različite softverske alate. Što SAP nudi jednima i drugima?

- Pojednostavljeno rečeno SAP nudi dvije razine rješenja. Prva su takozvana opća rješenja koja možemo promatrati kao jezgru koja poslužuje sve primjene. Druga razina su takozvana industrijska rješenja koja poslužuju specifične poslove za pojedine segmente poslovanja odnosno državne uprave. SAP nudi industrijsko rješenje za javni sektor koje među ostalim pokriva proračunsko računovodstvo što je jako važno jer su financije javnog sektora različite od financija u tvrtkama. Pored toga SAP nudi posebna industrijska rješenja za pojedine segmente javnog sektora. Primjerice imamo industrijsko rješenje za zdravstvo koje je prije svega orijentirano prema bolničkim informacijskim sustavima do razine nacionalnog zdravstvenog sustava. U svijetu više od osam stotina bolnica koristi SAP rješenje. Nadalje nudimo rješenje Defence & Security koje podržava sve specifičnosti vojnih, policijskih i sigurnosnih organizacija. Nudimo i rješenje High Education & Research koje pokriva potrebe renomiranih sveučilišta, znanstvenih institucija i škola te podržava upravljanje svim relevantnim podacima o studentima i participantima. Nudimo i rješenje za kontinuirano učenje («Life Long Learning») koje je već ugrađeno u nacionalne infrastrukture Njemačke, Australije, Južnoafričke republike i drugih zemalja. Tu je i rješenje za prikupljanje poreza što u svakom slučaju može skratiti ciklus obrade, a državi povećati porezni prihod na način da se porezi pojedinaca i tvrtki u cijelosti obrađuju putem Interneta. Nudimo i rješenja za sudove, za upravljanje tijekovima procesa, upravljanje slučajevima, dokumentacijom, arhivama… U potpunosti smo komplementarni i vežemo se na sve priznate infrastrukture digitalnih potpisa i naša rješenja su certificirana po najstrožim kriterijima odnosno regulativi elektronskih zapisa i digitalnih potpisa. Dakle postoje mogućnosti primjene u različitim segmentima.

+ Građani odnosno korisnici najviše će zamijetiti web portale kada oni profunkcioniraju i kada doista putem Interneta budu mogli ispunjavati svoja prava i obveze prema državi…

- Portali su u nas napuhana tema jer oni u svom najelementarnijem obliku koji ne daje skoro nikakvu vrijednost zapravo predstavljaju konsolidirani skup stranica preko kojih vi putem linka možete doći do određenih sadržaja. Primjerice mogućnost prijave promjene mjesta prebivališta je jedna od osnovnih usluga. Dakle osoba treba doći, identificirati se u elektronskom obliku i uz materijalnu i krivičnu odgovornost naznačiti da živi na novoj adresi. Nakon toga bi se ta promjena trebala odraziti u sustavu i relevantne osobe bi o tome trebale biti automatski obaviještene. Takvo rješenje trenutno ne postoji u Hrvatskoj. Koliko god to rješenje izgledalo jednostavno, jako je podcijenjena problematika integracije.  Nakon što se zagrebe ispod površine ovog naoko jednostavnog procesa i kada se vide svi participanti iz državne uprave i administracije, eventualno i iz gospodarstva, koji bi trebali na siguran način doći do tih informacija i da se pritom očuva sigurnost podataka, vidjet ćete da to radi problema integracije uopće nije jednostavno. Mi u Hrvatskoj imamo još puno posla na svim razinama poznate problematike informacijskog društva, od infrastrukturalne razine odnosno propusnosti, kvalitete i dostupnosti elektronskog medija, preko evolucije Zakona o elektronskom potpisu i digitalnom zapisu te Zakona o zaštiti podataka i njihove primjene, do transformacije državne uprave i administracije u smislu efikasnijih i boljih procedura i usluga. Najteže pitanje za svaku državnu upravu i administraciju jesu promjene i sada dolazi mogućnost pa i obveza uvođenja značajnije transformacije.

+ Očito vas i vašu konkurenciju u Hrvatskoj očekuje uzbudljivo razdoblje. Kakvi su konkretni planovi SAP-a i vas osobno?

- Nastaviti s razvojem i pratiti transformacije globalnog tržišta u smislu sve veće dostupnosti našeg proizvoda srednjim i malim tvrtkama te u smislu tehnologije odnosno takozvanih „web usluga“ koji donose ozbiljnu konsolidaciju rješenja kroz ponovno uporabljive komponente. Planovi SAP-a su da raste i razvija se, a u tom smislu postoje segmenti koje možemo još bolje i više pokriti. Primjerice, promatrajući pripremu i cjelokupno praćenje životnog ciklusa poslovnih rješenja naših korisnika i projekata, vidim da partnerska struktura SAP-a u Hrvatskoj ima prostor iu mogućnost za poboljšanje i evoluciju. Ja osobno sam angažiran uz SAP posljednjih deset godina, na ovaj ili onaj način, i mislim da se sada stvara jedna nova generacija odnosno čitavi novi val mogućnosti u primjeni poslovnih informacijskih rješenja. Tržište je i u Hrvatskoj postalo zrelije te svjesno značaja i potrebe za transformacijom normi poslovanja koju nosi dobra primjena SAP-ovih tehnologija i rješenja.

U tom smislu mogu najaviti i jednu novost - osobno ću, u dogovoru sa SAP-om, uskoro krenuti u poduzetničkom smjeru na način da pojačam ponudu i ekosustav partnera u Hrvatskoj kroz kreiranje portfelja na onim segmentima koji su u Hrvatskoj nedovoljno pokriveni. Svoj angažman u SAP-u nastaviti ću tako da osiguram potpun kontinuitet poslovanja, a više o ovoj promjeni i profiliranju mojih aktivnosti saznat će se tijekom jeseni.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum