SAP Global
SAP MAG 13, lipanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Poslovna umjetna inteligencija

Alexander Schill, dekan Sveučilišta u Dresdenu, za SAP INFO govori o samoorganizirajućim aplikacijama koje će u doglednoj budućnosti omogućavati napredno mobilno računalstvo

Izvor: SAP INFO - www.sapinfo.net

 

Današnji svijet postaje sve mobilniji. Komuniciranje prijenosnim računalom putem WLAN mreža ili PDA računalom preko mobilnih mreža danas je dio stvarnosti. No u isto vrijeme prijete razni izazovi: kako uskladiti različite terminalne uređaje i formate prijenosa podataka? Kakva je vrijednost svega toga u smislu poslovnih aplikacija? SAP INFO je tim povodom razgovarao s profesorom Alexanderom Schillom sa sveučilišta u Dresdenu o context-sensitive poslovnim aplikacijama u mobilnim heterogenim okružjima

+ Profesore Schill, što su context-sensitive poslovne aplikacije?

- Context-sensitive poslovne aplikacije, koje također nazivamo ambient-aware poslovne aplikacije, prilagođavaju se svojoj okolini – terminalnim uređajima, mrežama i pogotovu željama korisnika. Primjerice, kada rabi PDA računalo ili mobilni telefon korisnik želi imati iste funkcionalnosti i iskustvo korištenja bez obzira na kojem uređaju u danom trenutku radi. Content provideri će tako trebati proizvesti sadržaj samo jednom i objaviti tu informaciju.

+ Koji su najveći problemi?

- S jedne strane se radi o softverskim rješenjima. Kada se uređaji prilagođuju svom okruženju oni bi to trebali činiti "inteligentno". Želimo postići, primjerice, situaciju u kojoj web stranice automatski detektiraju mogućnosti terminalnog uređaja koji ih dohvaća. To znači da korisnike više neće opterećivati dugačke scroll barove ili složene flash animacije kada oni otvaraju stranice za iznajmljivanje automobila sa svog mobilnog telefona.

S druge strane dolazi izazov prilikom prikupljanja semantičkih informacija. Drugim riječima, što korisnik želi imati u pojedinoj ulozi i okruženju? Želi li vidjeti slike ili samo tekst? Koje su dimenzije njegovog zaslona? Dakle i tehničke parametre treba uzeti u obzir. Za to trebamo opise uređaja koji se šalju jednostavnim i učinkovitim jezikom.

+ Kako gledate na problematiku standardizacije?

- Za početak koristimo postojeće standarde umjesto razvoja novih. To znači da koristimo CC/PP (Composite Capability/Preference Profiles – RDF aplikacija za opisivanje osobina uređaja) za opisivanje uređaja, XForms za dinamični sadržaj i različite mrežne komunikacijske standarde i sučelja. No ti standardi nisu dovoljni – trebamo više opisnih podataka. Posebni korisnički prioriteti, lokacijske specifičnosti i slične osobine nisu uključene u te standarde. Adaptacijski okvir je vrlo složen "komad" softvera. Standardi samo određuju sučelja. Ono što je posebno kod našeg rješenja jest pametna implementacija tih standarda.

+ Dakle potreban je razvoj sasvim novih metoda prijenosa podataka?

- Nadamo se da nije jer to ne bi bilo izvedivo. Sa tvrtkom SAP surađujemo na projektu koji je usredotočen na čim bržu implementaciju rješenja. Kada korisnici rade s HTP-om ili WAP-om nova rješenja su inkompatibilna. Naša poboljšanja su pak kompatibilna.

+ Kako ćete upravljati ogromnim količinama podataka koja će biti proizvedena?

- Postoje različiti scenariji. Primjerice prodajni manager pristupa SAP CRM aplikaciji putem  GPRS-a. u tom slučaju treba ograničiti količinu podataka. No ako se radi o WLAN hot spotovima (pristupnim mjestima, op. ur.), kojih je svakim danom sve više, tu su moguće mnogo veće propusnosti i brzine prijenosa podataka. Moramo se moći prilagoditi zadanim uvjetima. Ovisno o okružju možemo, primjerice, uploadati grafičke materijale, još ih više komprimirati ili ih u potpunosti zanemariti. Video materijali u privicima također mogu biti dostupni u cijelosti, u reduciranom obliku ili zamijenjeni drugim multimedijalnim formatima.

Mi nastojimo podržati sadržaj i multimedijalne formate gdje god je brzina prijenosa podataka dovoljna ili ponuditi razumnu alternativu u slučajevima manje brzine prijenosa.

+ Kako se vaš projekt uklapa u opću sliku ubiquituous računalstva (ubiquituous computing, dostupnost podataka u bilo koje vrijeme, na bilo kojem mjestu, op. ur)?

- Na taj projekt gledam kao na preklapanje između mobilnog i ubiquituous računalstva. Podržavamo tipične scenarije mobilnog računalstva – aplikacije poput mobilnih prodajnih predstavnika ili mobilnih uslužnih djelatnika – no želimo uključiti i ubiquituous computing scenarije koji mogu napraviti mnogo više.

Pokušavamo iskoristiti takve informacije u našem softverskom workflowu tako što osiguravamo skalabilnost rješenja i procesuiranje velikih količina kontekstualnih informacija. Također očekujemo bolju dostupnost terminalnih uređaja i multi-modalnih I/O sučelja koje treba integrirati. Namjeravamo iskoristiti proces sveobuhvatnog razvoja softvera kako bismo mogli upravljati procesuiranjem podataka i korisničkim sučeljima.

+ Koliko ste daleko dogurali'

- Imamo potpuno funkcionalan i stabilni prototip - adaptation framework. Trenutno radimo na factory management rješenju kojim ćemo završiti svoj rad na CRM-u. to uključuje rad sa stručnjacima za senzorske mreže, ad-hoc mreže production management. Želimo realizirati softverski međusloj – aplikacijski orijentiran softverski sloj – i ovdje usko surađujemo sa SAP-om.

+ Na koji će način to promijeniti poslovne procese?

- U budućnosti će biti mnogo više automatizacije putem samoorganizirajućih mreža i signala. Jedan od primjera jesu logistički lanci na aerodromima, gdje se prtljaga može prepoznavati i slati na svoja odredišta pomoću RFID rješenja. Supply chain rješenja u veleprodaji također će doživjeti povećanje razine automatizacije. Poslovni procesi moraju biti sposobni za automatsko snimanje i procesuiranje informacija koje šalju bezbrojni RFID čipovi i rješenje mora biti skalabilno.

Interakcija između čovjeka i stroja u takvim će se scenarijima gotovo sigurno promijeniti u smislu multi modalnih ulaznih sučelja. Ovdje se uključuje naš projekt: što će okružje ponuditi u smislu korištenja aplikacija? Kada bi se sustav trebao prilagoditi okružju? Na kraju, promijenit će se i same mreže. Ad-hoc umrežavanje – spontane mreže prilagođene zadanim situacijama, koje postoje samo onoliko koliko su potrebne – također će doživjeti porast. No to donosi probleme u smislu sigurnosti i softverskih slojeva.

+ Sigurnost je najveći problem kod mobilnih aplikacija…

- Sasvim je sigurno da ovakve aplikacije mogu doći isključivo s integriranom sigurnošću. Kao prvo, integriramo standardne sigurnosne tehnologije poput autentifikacije, autorizacije i enkripcije. Za RFID tehnologiju pripremamo need-to-know rješenje, što znači da će poslovni procesi prikupljati isključivo neophodne informacije. Nije uvijek potrebno znati identitet korisnika i to je važno pogotovu u smislu zaštite podataka.

+ Možete li pojasniti svoju suradnju sa SAP-om?

- Usko surađujemo sa SAP-ovim odjelom za globalno istraživanje i inovaciju ja jednakopravnoj tehnološkoj osnovi radimo na više projekata, neki su dio većih projekata Europske unije i njemačkog Ministarstva obrazovanja i istraživanja.

+ Kako vaše aplikacije mogu pomoći SAP rješenjima da svojim korisnicima uštede vrijeme i novac?

- Bez našeg rješenja aplikacije se moraju prilagođavati pojedinim okružjima što zahtijeva promjenu softverskog koda. Što je segment poslovanja raznovrsniji troškovi su veći. Naše rješenje prilagođava se mnogo učinkovitije. Primjerice omogućava uštede velike količine novca i vremena u području proizvodnje sadržaja. (sdm/SAP INFO)

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum