SAP Global
SAP MAG 14, srpanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP R/3: Upgrade sada ili kasnije?

Zbog čega bi korisnici starijih inačica SAP R/3 trebali razmišljati o brzom ažuriranju na SAP R/3 Enterprise ili mySAP ERP? Odgovor je jednostavan – zbog novca

Pišu:Neil Taylor i Devjeet Haldar,  SAP INFO - www.sapinfo.net

 

Tvrtke čije se aplikacije baziraju na starijim inačicama rješenja SAP R/3 ne bi trebale čekati s ažuriranjem (upgradeom). Takozvani wait-and-see pristup uvijek će rezultirati višim troškovima održavanja i istovremeno ugroziti tržišnu konkurentnost tvrtke. Postoji nekoliko opcija kod migracije na novo SAP rješenje, a pritom ključno značenje imaju pitanja koje korisnici najčešće spominju, poput otvorenih standarda i extended aplikacija.

Tokom 2003. SAP je najavio da će s vremenom ukinuti podršku za starije inačice R/3 rješenja odnosno one koje prethode SAP R/3 Enterpriseu. U prosincu 2003. prekinuta je podrška za skupinu rješenja koja završavaju s inačicom SAP R/3 4.6b, a podrška za SAP R/3 4.6c biti će ukinuta u prosincu 2006.

Ove su najave stavile brojna pitanja pred SAP-ove korisnike koji se trenutno ne služe rješenjima SAP R/3 Enterprise ili mySAP ERP. Najvažnija se odnose na ispravan korak kod upgraedanja proizvoda. Dali odabrati SAP R/3 Enterprise ili mySAP ERP? Na koji će način taj izbor utjecati na SAP instalaciju na strateškoj, funkcionalnoj i tehničkoj razini? Treba li nam uopće taj upgrade? Što ako… ne učinimo ništa?

Dugoročno povećanje troškova održavanja

Naravno, SAP korisnici mogu odlučiti da ne upgradeaju i nastave koristiti svoje dosadašnje SAP rješenje. No takva odluka može ograničiti fleksibilnost i povećati troškove u duljem razdoblju. Korisnici koji ne odaberu upgrade morat će preuzeti povećanu odgovornost za održavanje i podršku svojih SAP sustava. Konkretno, korisnici koji ne odaberu upgrade morat će:

  • Biti odgovorni za kompatibilnost sustava s pravilima poput Sarbanes-Oxleya
  • U sve većoj mjeri oslanjati se na in-house resurse za rješavanje problema u proizvodnji
  • Izložiti se većim troškovima održavanja
  • Riskirati gubljenje konkurentnosti na tržištu zbog propuštanja novih i poboljšanih tehnologija.

U svjetlu tih činjenica SAP preporuča korisnicima koji se služe rješenjima SAP R/3 4.6b i starijima da planiraju upgrade u najskorije vrijeme. No ako izostanak upgradea nije pametan potez, koje su alternative preostale u smislu kretanja prema naprijed?

Opcije za SAP korisnike

SAP korisnici mogu birati između slijedećih alternativa. Prva je produljenje podrške do kraja 2004. uz plaćanje dvopostotne provizije za održavanje sustava. Ta je opcija dostupna korisnicima koji imaju ranije inačice SAP R/3 rješenja (3.1i, 4.0b, 4.5b i 4.6b). no pošto će podrška uskoro biti prekinuta ova je opcija najpogodnija za produljenje roka planiranja i pripreme za upgrade. U duljem razdoblju oni trebaju izabrati među preostalim alternativama.

Druga je opcija upgrade na SAP R/3 4.6c. ta inačica nudi provjerenu kvalitetu aplikacija i infrastrukture. Korisnici koji odaberu upgrade na SAP R/3 4.6c trebat će u tom slučaju samo tehnički upgrade na SAP R/3 Enterprise u vrijeme koje odaberu. No pošto standardna podrška za SAP R/3 4.6c prestaje u prosincu 2006. ova opcija predstavlja tek kratkoročno rješenje. Dakle korisnici koji odaberu ovu alternativu morat će poduzeti novi upgrade za otprilike dvije godine. Zbog toga bi korisnici trebali odabrati ovu opciju samo ako odgovaraju slijedećim kriterijima:

  • Aktualni upgrade projekt je u toku i dovršen je barem 25 posto
  • Korišteno industrijsko rješenje još ne podržava SAP R/3 Enterprise ili mySAP ERP
  • Inačica SAP R/3 4.6c predstavlja održivu platformu jer zahtjevi poslovanja ne izlaze iz tradicionalnih ERP okvira

Svim ostalim korisnicima upućen je savjet da promisle o upgradeu na rješenja SAP R/3 Enterprise ili mySAP ERP kao o trećoj opciji. SAP R/3 Enterprise koristi SAP Web Application Server i novu SAP NetWeaver arhitekturu, rješenja koja se baziraju na otvorenim tehnološkim standardima i connectivity protokolima. Ova inačica podržava sveobuhvatno procesuiranje koje radi i preko Inerneta, poboljšanu integraciju portala i fleksibilne upgrade strategije, a pokazuje bolje performanse, kvalitetu i stabilnost. Korisnici koji usvoje ovu strategiju neće samo imati korist od poboljšane funkcionalnosti aplikacija već i od kraćih upgrade ciklusa u budućnosti . SAP R/3 Enterprise Core (stabilna jezgra funkcionalnosti koja će biti poboljšana nedavno razvijenim funkcijama, op. ur.) biti će "zamrznut" i buduća poboljšanja će biti ponuđena u malim "upakiranim" ekstenzijskim setovima. Nakon implementacije ti ekstenzijski setovi mogu biti neovisno ažurirani iz SAP R/3 Enterprise Corea.

Korisnici mogu napraviti upgrade na SAP R/3 Enterprise izravno iz inačica SAP R/3 3.1i, 4.0b, 4.5b, 4.6b i 4.6c. korisnici inačice AS/400 moraju napraviti upgrade na SAP R/3 4.6c prije nego što se ažuriraju na SAP R/3 Enterprise. Korisnici svih ostalih inačica trebaju u izravnoj suradnji sa SAP-om definirati plan ažuriranja.

Osim toga, korisnici mogu kupiti mySAP Business Suite poslovna rješenja poput mySAP Product Lifecycle Management ili mySAP Supply Chain Management i implementirati ih usporedno s mySAP ERP Central Component (ECC). Ova alternativa dovodi do pitanja kako se mySAP ERP arhitektura razlikuje od prethodnih platformi.

Temelj za sve poslovne aplikacije

mySAP ERP je rješenje slijedeće generacije. Na bazi SAP NetWeaver tehnologije ono donosi sveobuhvatnu integracijsku platformu koja proširuje mySAP ERP i integrira sustave drugih proizvođača odnosno pruža temelj za sve ER aplikacije.

mySAP ERP koristi SAP R/3 Enterprise aplikacijsku jezgru i proširuje ju dodatnim funkcijama i svojstvima poput people-centric upotrebljivosti i kolaborativnih ERP procesa. Korisnici bi trebali razmotriti mySAP ERP rješenje u slučaju poslovne potrebe za mySAP Business Suite rješenjima ili potrebe za integracijom spektra različitih tehnologija i platformi. mySAP ERP Central Component u ponudi je od lipnja 2004., a čitavo rješenje biti će dostupno u siječnju 2005.

Minimalni rizik bez prekida poslovanja

Za smanjenje neugodnog iskustva kod ažuriranja dostupni su novi alati. SAP primjerice nudi uslugu ažuriranja master data datoteka bez potrebe izvoza i ponovnog uvoza podataka. Prilagođeni generator programa koristi specifične klijentske parametre za pronalaženje i zamjenu polja u adresaru na temelju mapiranih tablica koje daje klijent. Tvrtka Deloitte razvila je alat SMARTtool koji definira sve prilagođene objekte i priprema ih za migraciju u ažurirano SAP okružje.

S takvim alatima ažuriranje se može provesti uz minimalan rizik i bez prekida poslovanja. Zato i ne preostaje mnogo razloga za odgađanje upgradea, pogotovu kada imamo na umu prednosti u aplikacijama i arhitekturi koje donose SAP R/3 Enterprise ili mySAP ERP.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum