SAP Global
SAP MAG 14, srpanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Njemačka vojska vozi na SAP/R3

Od puštanja u rad u listopadu 2002. njemačka vojska doživjela je uspjeh svojega novoga sustava za upravljanje prijevozom zasnovanom na rješenju SAP R/3

Izvor: SAP INFO - www.sapinfo.net

 

“Pomoću standardne SAP-ove aplikacije u stanju smo modelirati oko 60 posto prijevoznih i logističkih potreba njemačke vojske. Ostalih 40 posto moralo je biti programirano po mjeri,” kaže Olaf Lehmann, voditelj podprojekta u poduzeću Mummert Consulting, komentirajući tehničke aspekte projekta. “Mi smo kreirali način na koji Bundeswehr unosi adrese za preuzimanje i isporuku. Time se osigurava logistička fleksibilnost prijevoza. Oko 35.000 lokacija njemačke vojske moralo je biti pohranjeno u SAP-ovo rješenje, a to su najvećim dijelom civilne adrese. Pomoću broja za svaki od administrativnih ureda adrese su unosili brzo te su ih mogli pojedinačno mijenjati prema potrebi.”

Zbog teoretski neograničenoga broja mogućih adresa činilo se besmislenim unaprijed definirati transportne rute. Stoga se rute kreiraju dinamično nakon što se zada transportna potreba. Za rute unutar Njemačke, sustav to čini automatski jer kalkulator unutarnjih udaljenosti utvrđuje kilometražu autoceste i vrijeme vožnje. Za prijevoz u druge zemlje, ako ista ruta nije bila obračunata za neki raniji nalog, udaljenost i trajanje prijevoza unose se u zaseban program za planiranje saveznog logističkog centra korak po korak.

Ključ je u jedinici pakiranja

S funkcijom planiranja potreba, savezna vojska tako je usvojila standarde civilne industrije. Kod podnošenja zahtjeva za prijevoz traži se unos određenoga datuma odnosmo najranijega ili najkasnijega datuma za utovar i istovar. Teret se upisuje prema najvećoj jedinici pakiranja, primjerice paletama, sanducima ili kontejnerima. Nije cilj ovoga projekta analiza tereta za prijevoz u jedinicama pakiranja (npr. materijalno planiranje); to se rješava zasebno. Popis vrsta pakiranja uobičajenih u Bundeswehru pohranjen je u SAP-ovu rješenju i može se mijenjati prema potrebi.

Uz SAP-ov standard, korisnici mogu editirati materijalne detalje poput opisa, dimenzija ili težine. “Budući da nemamo pojedinosti o teretu, u ovome trenutku još nije moguće generirati carinsku dokumentaciju,” objašnjava pukovnik Thomas Schuck načelnik odjela za prijevoz logističkoga centra njemačke vojske. Osim općih opisa tereta, npr. opasan teret, korisnici mogu unositi i vrijednosti specifične za Bundeswehr kao što je Zakon o tajnom ili ratnom oružju.

Širok raspon prijevoza: od pošte do tenkova Leo II

Za optimalno planiranje i organiziranje prijevoza primjenjuje se matrica proizvoda. SAP-ovo rješenje koristi tu matricu kao prijedlog za izvršavanje prijevoza. Vojni tereti za prijevoz sežu od običnoga paketa za osoblje do raznih vrsta streljiva za tenkove Leo II.

“Ovisno o strukturi tereta i drugim kriterijima, kao što je rok za konkretnu isporuku te područje (Njemačka, Europa, prekomorska područja), softver određuje vrstu prijevoza. Unutar Njemačke glavni načini prijevoza su cestovni i željeznički, dok se isporuke u prekomorska područja i iz njih obavljaju zračnim ili pomorskim prijevozom,” pojašnjava Matthias Martens, voditelj projekta u poduzeću Mummert Consulting. Za prijevoz unutar Njemačke SAP-ovo rješenje također razlikuje pakete, opći teret, prijevoz na zahtjev, te ekspresni prijevoz.

U administrativnim uredima povezanima s rješenjem, prijevozne se potrebe unose izravno u SAP-ov R/3. U slučaju ureda s malim brojem prijevoznih zahtjeva ili tamo gdje se još nisu stekli tehnički uvjeti, prijevozne potrebe faksiraju se logističkome centru u Wilhelmshavenu gdje se unose u sustav.

Planiranje i optimalizacija donose dobit

Jednom kad se prijevozne potrebe unesu u sustav te ih prijamni odjel prema potrebi ručno ispravi, dodjeljuju se referentima za obradu u logističkom centru na planiranje. Ovisno o vrsti prijevoza, referenti ga dalje organiziraju pomoću SAP-ova rješenja. Tu aktivnost podupire nekoliko dodatno razvijenih softverskih rješenja. Ovisno o ciljevima planiranja prijevoznih potreba, rješenje primjerice može utvrditi rokove prijevoza. Rok isporuke izračunat za konkretnu rutu utvrđuje se zajedno s vremenom utovara i istovara ovisno o teretu  ili čak režijama, recimo kod utovara kamiona. Za prijevoz unutar Njemačke, softvera utvrđuje vrijeme isporuke čim se unese prijevozna potreba.

Ovisno o zadnjemu mogućemu roku za početak istovara, SAP-ovo rješenje reverzno izračunava vrijeme u kojemu će se organizirati prijevoz. Ako to po izračunu pada u vrijeme koje je već u prošlosti, obavještava se referent. Softver istodobno utvrđuje i rok koji je moguće ostvariti. Ta je obavijest osobito korisna kod prijevoza koji zahtijeva duže vrijeme pripreme u skladu s određenjem rute npr. u slučaju teške opreme ili streljiva. Ovo softversko rješenje daje odgovarajuća rješenja i za kombiniranje nekoliko prijevoznih potreba.

Bundeswehr također ima i koristi od optimalizacije prijevoza. Na primjer, sada je moguće organizirati spajanje prijevoza i povratnih isporuka. Ovisno o mjestu istovara, planer može potražiti druge prijavljene prijevozne potrebe koje treba odabrati u određenome radijusu ovisno o nekom datumu. Korisnici također mogu odabrati najkraću rutu, koja optimizira prijevoz. Softver izračunava nekoliko ruta razvrstavajući ih prema udaljenosti i naznačujući planeru koji bi postupci kod utovara i istovara mogli prouzročiti kašnjenja. I tu je također konačna odluka na planeru.

Potkraj projekta Bundeswehr će biti u stanju modelirati i proračunske aspekte u SAP-ovu rješenju. “Vojska želi u svakome trenutku  biti u stanju podnijeti izvješće o stanju već alociranih sredstava. Mi također implementiramo upravljanje operacijama s nekoliko kriterija za osiguranje i poboljšanje ekonomičnosti vojnoga prijevoza,” kaže pukovnik Schuck. U ovome trenutku osoblje Bundeswehra obučava se za rad sa softverom. S vremenom, upravljanje prijevozom integrirat će se u sveobuhvatni SAP-ov sustav u njemačkoj vojsci (SASPF).

© grafike: Bundeswehr

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum