SAP Global
SAP MAG 14, srpanj 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

SAP: 15-postotni porast prihoda od softvera | SAPPHIRE’04: online rješenja u fokusu | Povećava se broj kritičnih "rupa" | Prijenosna računala na – špinatu | Spyware napada (i) korporacije | Raste broj korisnika broadbanda | Austrijska sveučilišta do financijske samostalnosti uz pomoć SAP-a

 

sponzorirani tekst 

Will you let your potential

remain just potential?

 

Or will you turn it into reality?

 

Whether this is your very first job or you have years of experience, you can be sure that you will be heard at Deloitte. Our success is based on our ability to solve clients’ complex business problems. To do so, we rely upon the diverse knowledge, backgrounds, and expertise of our people. Our commitment to each other is a shared value and just one of the ways we’ll support your advancement. We also offer room to grow across service lines, industries and specialties. The more options you have to choose from, the greater flexibility you’ll have to extend your career with Deloitte. Are you ready to make an impact? Do you really know Deloitte?

We are looking for highly motivated professionals with SAP implementation package experience for the following positions in our Central European Enterprise Applications division:

Senior Consultants

·          3-5 years ERP implementation experience

·          Team players with excellent interpersonal skills to build and maintain effective working relationships

·          Extensive travel required

·          Business/ Industry experience requested

·          Knowledge of local markets and business practices

·          Experience in large, international engagements preferred

Consultants

•    Minimum 1-3 years relevant work experience

•    Frequent travel necessary

·          Business/ Industry experience requested

·          Knowledge of local markets and business practices

The successful candidates will be fluent in English (verbal and written) and, ideally, in at least one

of the following languages: Croatian, Serbian, Slovene.

To apply, please send a short cover letter and your CV in English together with reference number CR0804 to jobsCZ@deloitteCE.com at your earliest convenience.

/sponzorirani tekst 

 

 

SAP: 15-postotni porast prihoda od softvera


Henning Kagermann 

Korporacija je prijavila 15-postotni rast softverskih prihoda u drugome kvartalu. Ukupni dohodak  poslovanja povećan 15 posto, a neto prihod povećan 14 posto u drugome kvartalu. Korporacija i dalje povećava udio u odnosu na neposrednu konkurenciju.

NAGLASCI - drugi kvartal 2004.

Prihodi
•Softverski prihodi iznosili su 497 milijuna eura (2003: 431 milijun eura), što je povećanje od 15 posto u usporedbi s 2003.  Obračunato prema postojanome tečaju, softverski prihodi porasli su 17 posto u tom razdoblju.
•Softverski prihodi u SAD-u porasli su 63 posto te iznose 140 milijuna eura (2003: 86 milijuna eura). Obračunato prema postojanome tečaju, softverski prihodi u SAD-u porasli su 70 posto u tom razdoblju.
•Ukupni prihodi iznosili su 1,8 milijardi eura (2003: 1,6 milijardi eura), što je povećanje od 9 posto u usporedbi s 2003.  Obračunato prema postojanome tečaju, ukupni prihodi porasli su 11 posto u tom razdoblju.

Dohodak
•Ukupni dohodak od poslovanja iznosio je 391 milijun eura (2003: 340 milijuna eura), što je povećanje od 15 posto u odnosu na prošlu godinu.  Pro forma dohodak od poslovanja iznosio je 428 milijuna eura (2003: 388 milijuna eura), što je povećanje od 10 posto u odnosu na 2003. 
•Dobit od poslovanja iznosila je 22 posto, što je 1 postotni bod više.  Pro forma dobit od poslovanja iznosila je 24 posto, što je na istoj razini kao 2003.
•Neto dohodak iznosio je 249 milijuna eura (2003: 219 milijuna eura), ili  0,80 eura po dionici (2003: 0,71 eura po dionici), što je povećanje od 14 posto u usporedbi s 2003.  Pro forma neto dohodak iznosio je  273 milijuna eura (2003: 253 milijuna eura), ili pro forma 0,87 eura po dionici (2003: 0,81 euro po dionici), što je povećanje od 8 posto u usporedbi s 2003.

Udio u odnosu na neposrednu konkurenciju
•S približno 600 milijuna dolara softverskih prihoda prema dolarskom tečaju krajem kvartala, SAP je širom svijeta nastavio povećavati svoj udio u usporedbi s neposrednom konkurencijom. Na osnovi projekcije za sva četiri kvartala, svjetski udio poduzeća u odnosu na neposrednu konkurenciju (više na www.sap.com) temeljem softverskih prihoda iznosio je 55 posto na kraju drugoga kvartala 2004. u usporedbi s 51 posto na kraju drugoga kvartala 2003.
•Na osnovi projekcije za sva četiri kvartala, udio poduzeća u SAD-u u odnosu na neposrednu konkurenciju (SAP i četiri poduzeća navedena u bilješci 4) temeljem softverskih prihoda iznosio je 37 posto na kraju drugoga kvartala 2004. u usporedbi s 29 posto na kraju drugoga kvartala 2003.

NAGLASCI – šest mjeseci 2004.

Prihodi
•Šestomjesečni softverski prihodi iznosili su 867 milijuna eura (2003: 783 milijuna eura), što je povećanje od 11 posto u usporedbi s istim razdobljem 2003.  Obračunati prema postojanome tečaju, softverski prihodi povećali su se 14 posto tijekom šestomjesečnoga razdoblja.
•Ukupni prihodi u prvome polugodištu iznosili su 3,3 milijarde eura (2003: 3,2 milijarde eura), što je povećanje od 6 posto u usporedbi s 2003. Obračunati prema postojanome tečaju, ukupni prihodi porasli su 9 posto u prvome polugodištu.

Dohodak
•Ukupni dohodak od poslovanja za prvih šest mjeseci iznosio je 724 milijuna eura (2003: 638 milijuna eura), što je povećanje od 13 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.  Pro forma dohodak od poslovanja iznosio je 760 milijuna eura (2003: 692 milijuna eura), što je povećanje od 10 posto u usporedbi s 2003. 
•Dobit od poslovanja za prvo polugodište 2004. iznosila je 22 posto, što je 2 postotna boda više u usporedbi s prvom polovicom 2003. Pro forma dobit od poslovanja za šestomjesečno razdoblje iznosila je 23 posto, što je povećanje od 1 postotnog boda u usporedbi s istim razdobljem 2003.
•Neto dohodak za prvih šest mjeseci 2004. iznosio je 478 milijuna eura (2003: 405 milijuna eura), ili 1,54 eura po dionici (2003: 1,31 euro po dionici), što je povećanje od 18 posto u usporedbi s prvih šest mjeseci 2003.  Pro forma neto dohodak iznosio je  502 milijuna eura (2003: 453 milijuna eura), ili pro forma 1,61 euro zarade po dionici (2003: 1,45 eura po dionici), što je povećanje od 11 posto u usporedbi s 2003.

Financijski tok
•Financijski tok poslovanja iznosio je  1,2 milijarde eura (2003: 804 milijuna eura), što je povećanje od 45 posto u usporedbi s prošlom godinom. Slobodni financijski tok kao postotak od ukupnih prihoda iznosio je 33 posto (2003: 23 posto). Na dan 30. lipnja 2004, poduzeće je imalo 2,8 milijarde tekućih sredstava (30. lipnja 2003: 1,8 milijardi eura), što je povećanje od 55 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Vidi se jasan trend u našoj djelatnosti. Klijenti zahtijevaju pouzdanost, financijsku snagu, inovativne mogućnosti i širok portfelj proizvoda od svojih softverskih partnera. Naša sposobnost da zadovoljimo sva ta četiri kriterija kvalitete, kao i naša ulaganja u proširenje naše ponude proizvoda i tehnologiju, ukupno su pridonijeli daljnjemu rastu našega udjela u usporedbi s neposrednom konkurencijom,” kaže Henning Kagermann, predsjednik Upravnog odbora SAP-a. “Nastavlja se  zdravo gospodarsko okruženje u SAD-u, dok naše poslovanje u Europi pokazuje znakove stabiliziranja u ponešto prigušenijim gospodarskim uvjetima. Mi ćemo i dalje ulagati u istraživanje i razvitak te jačanje naših prodajnih kapaciteta te očekujemo pretvaranje dodatnih tržišnih prilika u daljnji rast našega udjela.”

povratak

SAPPHIRE’04: online rješenja u fokusu

 

Projekt SAP Community Experience na konferenciji SAPPHIRE’04 u New Orleansu i Brisbaneu bio je uspješan u stvaranju svijesti među klijentima, budućim klijentima i SAP-ovim zaposlenicima o vrijednosti online ponude SAP Community zajednice. Mnogi novi članovi imali su priliku vidjeti demonstraciju onoga što može zajednica; postojećim članova pružena je prilika da SAP Community ekipi dade povratne informacije o novome i poboljšanome siteu. SAP-ovi zaposlenici informirani su o spremnosti SAP Communityja da im pomogne u boljemu zadovoljavanju potreba njihovih klijenata.

Uvid stečen kroz brze sastanke tijekom konferencija SAPPHIRE potvrđuje ono što su klijenti rekli timu SAP Community tijekom njegova ponovnog aktiviranja početkom 2004. Konkretno: SAP Community na adresi www.sap.com/community kao resurs s dodanom vrijednošću vide klijenti; viši rukovodeći kadrovi koji imaju ovlasti za nabave većih vrijednosti koriste SAP Community u svojim postupcima prikupljanja podataka; članovi su zainteresirani za umrežavanje s kolegama radi pomaganja oko boljega iskorištenja SAP-ove ponude; klijenti  imaju povjerenja u informacije dostupne unutar SAP Community; vođenje dijaloga s klijentima smatra se pak vrijednim samim po sebi. Kad jednom sazna na koji način mu SAP Community i njegov tim mogu pomoći, svaki klijent i/ili direktor prodaje s kojim smo razgovarali impresioniran je te shvaća koliko mu je dragocjen alat stavljen na raspolaganje..

Svrha projekta je zatražiti mišljenje polaznika glede poznavanja i korištenja SAP Community kao vrijednoga komunikacijskog kanala između SAP-a i njegovih klijenata. Za usmjeravanje prometa na kućicu SAP Community Experience korišteno je nekoliko tehnika uključujući SAPPHIRE –ov vodič po siteu, slajdove s prezentacijama rješenja s podacima o dostupnosti dokumenata na siteu SAP Community, “reklamu” SAP Community koja se vrtila u kućici i online, kao i vrbovanje članova tima za vrijeme priredbe. Sve to podiglo je razinu svijesti o tom komunikacijskom kanalu tijekom priredbe, kao i ukupnu svijest klijenata o istome.

Rasprave su proširile svijest i korištenje na dva kolosijeka: početnom upoznavanju i povećanome korištenju. Polaznici konferencije zaustavljali su se pored kućice da saznaju više o siteu SAP Community. Uz to, preko osobnih skauta mnogi su dobili URL kartice za pomoć u kasnijemu lociranju SAP Community online. Klijenti svih razina regrutirani su s naglaskom na rukovoditeljima s ovlašću odlučivanja  organizacijama koje predstavljaju velike sektore koje SAP poslužuje.

Izvor: Richard Nikolic, SAP AG

povratak

Povećava se broj kritičnih "rupa"

Čak devedeset posto web aplikacija i dalje su ranjive na napade nakon što developeri ostanu uvjereni da su ih popravili. Ovaj je alarmantan podatak donijela studija ranjivosti privatnih i javnih web aplikacija koju je provela tvrtka Imperva. Naime, unatoč redovitom testiranju penetracije i eventualnim popravcima, "pukotine" se ponovno pojavljuju s vremenom. Te aplikacijske pogreške koje se ne mogu riješiti testiranjem ostavljaju prostor za napade putem weba, prodore u baze podataka i crve.

Studija također pokazuje da su "kritični" propusti u aplikacijama porasli sa 98 na 93 posto nakon prvih testova. Pored toga, u više od polovice naknadnih testova pojavile su se sasvim nove kategorije sigurnosnih propusta.

Studija pokazuje i to da neki developera nisu uspjeli popraviti pogreške koje su se pojavile na testovima penetracije i to zato što ih naprosto nisu znali popraviti ili su pak ignorirali rezultate testiranja. Pronađeni su i novi sigurnosni propusti koje su stvorili sami developeri u vremenu između testova, što zbog normalne evolucije siteova što zbog pokušaja popravljanja propusta pronađenih na testovima.

povratak

Prijenosna računala na - špinatu

Stručnjaci s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) po svemu sudeći pronašli su električne akumulatore koji se napajaju iz biljnih proteina. Radi se o biološkim solarnim ćelijama koje pretvaraju svjetlo u električnu energiju i koje će biti dovoljno učinkovite i jeftine za uvođenje u komercijalnu proizvodnju.

Oni će u isto vrijeme oblagati računala i napajati ih električnom energijom kao prijenosi izvor "zelene" energije.

Istraživači su izdvojili više vrsta fotosintetičnih proteina iz špinata i smjestili ih među slojeve kondukcijskog materijala. Kada je takva ćelija izložena sunčevom svjetlu generirana je električna struja.

Prototipne ćelije još trebaju proći kroz daljnje usavršavanje jer zasad traju do 21 dan, nakon čega prestaju biti uporabljive. Znanstvenici se zato fokusiraju na alternative koje će imati dulji rok trajanja.

povratak

Spyware napada (i) korporacije

Zloglasne spyware skripte po svemu sudeći nisu prijetnja samo naivnim kućnim korisnicima koji ih nehotično instaliraju na svoja računala putem Interneta. Na udaru su i računala u korporacijama čime se zauzima propusnost mreža, omogućavaju pop-up reklame, "ruše" računala uposlenika i postaju stvarna opasnost za osjetljive korporativne podatke.

Velik dio ovoga problema jest činjenica za vatrozidovi (firewalli) ne sprečavaju instalaciju spywarea mada mogu spriječiti neželjeno odašiljanje informacija iz računala. Također niti antivirusni programi ne mogu otkriti postojanje spywarea.

Zbog toga su vodeći proizvođači Symantec i Network Associates najavili da će dodati spyware komponente u enterprise inačice svojih antivirusnih alata. Isto tako, tvrtka PestPatrol objavila je vlastito anti-spyware rješenje za korporativne mreže.

povratak

Raste broj korisnika broadbanda

Tvrtka Yankee Group objavila je svoje novo izvješće "2004 Global Broadband Subscriber Report" u kojem predviđa daljnje širenje širokopojasnog Interneta u raznim dijelovima svijeta. Po njima bi broj broadband korisnika do 2008. godine trebao porasti preko 325 milijuna.

Tržišno vodstvo i dalje će držati SAD gdje će broj korisnika porasti s 34 milijuna zabilježenih potkraj 2003. godine na 75 milijuna u 2008. Yankee predviđa da će u 2004. u svijetu biti zabilježeno 35 milijuna novih korisnika širokopojasnog Interneta, a u 2005. i 2006. taj bi broj trebao doseći po 43 milijuna. U 2008. očekuje se 51 milijun novih korisnika.

Dobru budućnost ima i satelitski Internet koji će do 2008. zabilježiti 12 milijuna korisnika, a slično je i s bežičnim broadbandom koji će sa sadašnjih 2,3 milijuna korisnika u 2008. doseći oko 24 milijuna.

povratak

Austrijska sveučilišta do financijske samostalnosti uz pomoć SAP-a

Austrijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti i kulture standardizira procese financijskog upravljanja na svim austrijskim sveučilištima pomoću SAP-ova softvera, kao strateški potez za potporu  evoluciji svake od tih ustanova prema financijskoj autonomiji. SAP-ove instalacije proradile su istodobno na 21 austrijskom sveučilištu 5. siječnja 2004. Ta je objava uslijedila na 10. međunarodnoj konferenciji europskih informacijskih sustava EUNIS 2004, održanoj u Ljubljani u Sloveniji od 29. lipnja do 2. srpnja.

Budući da su novi propisi eliminirali  postupke kao što je državna kontrola proračunskih odluka i "automatsko napredovanje u karijeri" za državne službenike, Ministarstvo obrazovanja potrebovalo je standardizirano rješenje za planiranje resursa (ERP) koje može pomoći svakome sveučilištu da posluje kao neovisno komercijalno poduzeće. Novi zakon propisuje da svako sveučilište treba izraditi trogodišnji proračun prema vlastitim prioritetima te donijeti odluke o akvizicijama, financiranju istraživanja, zapošljavanju, promaknućima i povišici plaće.

Da bi zakonsku uvjet pretvorili u organizacijsku prednost, Ministarstvo i sveučilišni predvodnici donijeli su stratešku odluku o općemu korištenju SAP-ova softvera. Implementiran za 18 mjeseci, taj softver pomaže sveučilištima s financijama kontrolom i materijalnim poslovanjem. Svako sveučilište sada je u stanju voditi fleksibilno proračunsko planiranje i dvostruko knjigovodstvo u skladu s komercijalnim zakonodavstvom, dobivajući u ruke sveobuhvatna alate za analizu i izvješćivanje.

Uz to omogućavanjem financijske transparentnosti i računovodstva usmjerenoga na donošenje odluka, SAP-ovo rješenje  osigurava sveučilištima integraciju i skalabilnost neophodne za pružanje brze, kvalitetne usluge te za povećanje njihove međunarodne konkurentnosti. Ukupno austrijski sustav javnih sveučilišta broji 200.000 studenata i 20.000 zaposlenih.

S više od 650 klijenata iz sektora visokog obrazovanja i istraživanja širom svijeta, SAP osigurava integrirana rješenja za olakšavanje istraživanja, predavanja i učenja, kao i za upravljanje temeljnim procesima administracije sveučilišnog kompleksa, što uključuje upravljanje stipendijama, upravljanje podacima o studentima, upravljanje sredstvima, upravljanje osobljem te financijsko menadžersko računovodstvo. Daljnje informacije o SAP-ovu rješenju rađenome po mjeri djelatnosti visokoga obrazovanja i istraživanja naći ćete na http://www.sap.com/highered/.
povratak

© grafike: SAP AG

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum