SAP Global
SAP MAG 15, rujan 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Crvi rade sve brže | Europa kreće u velike grid investicije | Beskontaktne smart kartice za elektroničku putovnicu | I telefoni prljaviji od zahodske školjke | Povećana prodaja subscription softvera

Crvi rade sve brže

 

Rezultati najnovijeg istraživanja instituta Sans pokazuju da su mrežni crvi dvostruko brži nego prije godinu dana. Naime, vrijeme "preživljavanja" nezaštićenog računala povezanog s Internetom u 2004. u prosjeku iznosi dvadeset minuta dok je prije godinu dana iznosilo četrdeset minuta. Korisnici širokopojasnog Interneta ili slabo zaštićenih javnih mreža doživjet će infekciju mnogo brže od toga, u nekim slučajevima manje od deset minuta nakon spajanja s mrežom. "Velik je problem to što vrijeme downloada kritičnih 'zakrpa' nadmašuje vrijem 'preživljavanja'", navodi se u studiji.

Sigurnosne kompanije koje danonoćno prate stanje još su više pesimistične. Tvrtka Symantec procjenjuje da je već nakon nekoliko sekundi moguće izgubiti kontrolu nad nezaštićenim računalom. "Crv Blaster je još uvijek najveći uzročnik ovakvih napada", objašnjava Tony Vincent, vodeći globalni arhitekt sigurnosti u tvrtki Symantec Managed Security Services. "To se može usporediti sa svemirskim smećem. Sve što smo lansirali sa zemlje još uvijek se nalazi u orbiti. Ti se napadi događaju zbog nezaštićenih poslužitelja koji su neprestano u pogonu".

povratak

Europa kreće u velike grid investicije

Europska unija nedavno je najavila da će s 63,4 milijuna eura financirati dvanaest projekata grid računalstva. Veći dio tih sredstava ići će u velike projekte koji će dobiti po desetak milijuna eura:

-         projekt SIMDAT će razviti generičke tehnologije za razvoj grid aplikacija u automobilskoj, aeronautičkoj i farmaceutskoj industriji

-         projekt NEXTGRID će do kraja desetljeća omogućiti novu grid arhitekturu napravljenu po mjeri specifičnih poslovnih i industrijskih potreba

-         projekt AKOGRIMO se temelji na prednostima mobilnih komunikacija u Europi te IPv6 protokolu kako bi pokazao “mobile dynamic virtual organizations” viziju te aplikacije s dodanom vrijednošću za u područjima e-zdravstva i e-learninga

-         projekt COREGRID će okupiti postojeće istraživačke zajednice tako što će osnovati virtualne "centre izvrsnosti" i poticati zajedničke istraživačke programe instituta iz čitave Europe

povratak

Beskontaktne smart kartice za elektroničku putovnicu

 

Tvrtka SCM Microsystems započela je suradnju s tvrtkom Sharp s ciljem razvoja, prodaje i marketinga beskontaktnih čitača smart kartica. Prema tom dogovoru SCM će nastaviti s razvojem svojih beskontaktnih kartica i čitača te komponenti. Sharp će pak uključiti certificirane SCM-ove proizvode u ponudu na svojim web stranicama i u pogodnim situacijama preporučit će ih kao preferirano rješenje. Sharpov odjel Integrated Circuit Group nudi niz tehnologija za beskontaktne smart kartice koje su posebno pogodne za aplikacije u kojima je važna sigurnost podataka, primjerice e-putovnicama i ostalim osobnim dokumentima.

Prvi SCM-ov beskontaktni čitač kartica obuhvaćen ovim odgovorom je model SCR331DI, dual interface čitač koji čita i piše i na klasične i na beskontaktne kartice. SCR331DI je malen i neupadljiv uređaj koji omogućava punu USB povezivost, a napajanje je riješeno preko istog sučelja. Uskladiv je s CCID i PC/SC standardima, a certificiran je i od strane Microsoftovog Windows Hardware Quality laboratorija što jamči kompatibilnost s računalima koja rade na Windows operativnom sustavu. Uređaj se bazira na SCM-ovom sučelju i STC II mikrokontroleru sa standardnim setom naprednih tehnoloških rješenja uključujući onboard flash koji omogućava naknadni upgrade, zatim high-speed komunikaciju te podršku za ISO 14443 A i B protokole.

povratak

I telefoni prljaviji od zahodske školjke

 

Sveučilište u Arizoni nedavno je objavilo rezultate istraživanja u kojem se uspoređivala inficiranost prosječnog radnog mjesta s inficiranošću – zahodske školjke. Rezultat iznenađuje jer se procjenjuje da prosječan radni stol udomljava čak 400 puta više bakterija od zahodske školjke. Najprljavija mjesta su stol i telefon, a za njima slijede tipkovnica i miš. Među najinficiranijim mjestima jesu i telefaks uređaji.

Nakon toga svoje je istraživanje provela i manchesterska agencija za zapošljavanje Connections koja je od petstotinjak ispitanika prikupila podatke o navikama čišćenja radnog mjesta. Prema toj anketi, svega trećina uredskih djelatnika čisti svoje radno mjesto jednom u tri mjeseca.

Navodi se i da je jedan od najvažnijih razloga ovog trenda to što su se brojne tvrtke odrekle usluge profesionalnih čistaća, očekujući da će se sami uposlenici brinuti za higijenu. Takvo što se, očito, ne događa. Jedan od većih problema jest i navika hranjenja na radnom mjestu.

povratak

Povećana prodaja subscription softvera

Politika licenciranja koju provode najveće softverske tvrtke doprinijele su stvaranju novog indeksa za mjerenje načina na koji isporučitelji softvera licenciraju svoje proizvode. Prema procjenama koje je objavila tvrtka Merrill Lynch, isporučitelji softvera koji nude i opciju licenciranja u drugom su tromjesečju postigli bolje rezultate od svojih konkurenata koji ne nude tu opciju.

"Vjerujemo da su korisnici počeli prepoznavati prednosti on-demand modela u potrazi za boljom učinkovitošću, bolji povrat uloženih sredstava u situaciji sve manjih budžeta", navodi se u izvješću.

Prema Merrill Lynchovu On-Demand Index mjerilu, u drugom je tromjesečju indeks neznatno porastao na 20,6, s 20,5 u prethodnom kvartalnom razdoblju. Softverski analitičar u Merrill Lynchu Jason Maynard tvrdi da će taj indeks poslužiti kao objektivno mjerilo za osnovnu djelatnost softverskih kompanija u trenutku kada one prolaze kroz tranziciju u on-demand poslovne modele.

Indeks razlučuje softverski sektor prema subsegmentima poslovnih aplikacija, infrastrukturi i upravljanju infrastrukturom. Potonji je segment zabilježio najveći porast u drugom tromjesečju, na 25,3 sa prethodnih 23,3. kategorija aplikacija skočila je s 15,8 na 16,5. Indeks pokazuje kako softverska industrija koristi pretplate, on-demand i licence, s time da rezultat od 100 bodova znači čisti on-demand model. U njega su uključene kompanije poput Autodeska, Computer Associatesa i PeopleSofta.

povratak

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum