SAP Global
SAP MAG 15, rujan 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP preobražava američku ratnu mornaricu

Kako bi održala opremu i ljudstvo u optimalnoj spremi, američka mornarica je započela s implementacijom rješenja SAP for Defense & Security

Piše: Sarah Z. Sleeper, SAP INFO

 

Zaštita i obrana Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika predstavlja vrlo velik izazov za 21. stoljeće. Kako se svije sve brže kreće, povećava se složenost odnosa među članovima globalne zajednice.

Američko ministarstvo pomorstva ima i u mirnodopskim razdobljima i u vrijeme rata kritičnu ulogu u infrastrukturi čitave nacije. Uz 375,548 aktivnog osoblja i 147,672 članova pričuvnog sastava, 295 brodova, 38 podmornica i četiri tisuće letjelica, američka ratna mornarica ima u nadležnosti jedan od najsofisticiranijih nabavnih lanaca na svijetu. Svi artikli, od streljiva i osobne opreme, do zrakoplovnih dijelova i teškog topništva, moraju biti dostupni onima kojima su potrebni, čak i prije nego što im stvarno zatrebaju.

Manager programa Navy Enterprise Resource Planning, Ronald Rosenthal, potvrđuje da američka mornarica obnavlja svoje IT sustave kako bi odgovorila na takve zahtjeve. Od 1999. do 2003. godine američka je mornarica pokrenula četiri uspješna SAP for Defense & Security pilota koji upravljaju financijama, održavanjem na regionalnoj razini, programima i opskrbom zrakoplovstva.

Danas američka mornarica nastavlja taj posao na temelju tih četiriju pilota, koji su sada operativni na različitim lokacijama u čitavom svijetu. Projekt spajanja pilota u jedinstveni end-to-end proizvodni sustav upravo se nalazi u središnjoj fazi. "Po završetku projekta će mornaričke financije, upravljanje programima, djelatnicima, redovitim održavanjem, opskrbom proizvodnih pogona i sustavi veleprodajne nabave biti povezani preko rješenja SAP for Defense & Security. Ono omogućava solidno net-centric rješenje i bolje reakcije na uvijek mijenjajuće stanje", kazao je potpredsjednik SAP-a i umirovljeni general bojnik zrakoplovstva SAD John Barry.

Rosenthal objašnjava kako ERP rješenje služi za opću modernizaciju informatičkog sustava američke mornarice baš kao što je poslužilo korporacijama, s naglaskom na povećanju učinkovitosti i smanjenju troškova. "Trebaju nam transformacijske promjene u skladu s našim poslovanjem", kazao je Rosenthal povećoj skupini stručnjaka na SAPPHIRE konferenciji u New Orleansu.

Iako će za dovršetak cjelokupne planirane integracije biti potrebno više godina, četiri ERP pilota već pokazuju vrijedne rezultate. "Benefiti su nadmašili naša očekivanja", kaže Rosenthal. "Poslovni procesi su učinkovitiji, zastarjeli informatički sustavi isključeni su iz službe, skupi inventar i radna snaga su smanjeni, a ušteđena sredstva su vraćena u sustave kako bi se potaknuo daljnji razvoj.

Četiri uspješna pilot projekta

Četiri ERP pilot projekta američke mornarice imaju vrlo dobro definirane ciljeve: pokazati točnu, konzistentnu i trenutnu informaciju, upravljati i pronaći izvore troškova, standardizirati poslovne procese i omogućiti integrirane end-to-end mogućnosti uz eliminaciju tehnoloških "uskih grla". Svaki projektni tim obavio je neovisni proces izbora i svaki je puta odabran SAP. Uz pomoć nekolicine integratora mornarički su informatički stručnjaci postavili nova rješenja tokom posljednje četiri godine.

Kao prvo, sustav upravljanja financijama zapovjedništva svemirskim i mornaričkim ratnim sustavima (Space and Naval Warfare Systems Command) raspolaže godišnjim budžetom od 1,4 milijarde dolara. U funkciji je tri godine i ima 3,700 korisnicima na različitim lokacijama a u svijetu.

Drugi je pilot regionalni sustav održavanja zapovjedništva pomorskih sustava (Naval Sea Systems Command) koje upravlja proizvodnjom na tri lokacije u SAD. U funkciji je dvije godine i ima više od 6,800 korisnika te sadržava podatke o 215 konvencionalnih brodova. Tokom proljeća 2005. sustav će ući u funkciju (go live) u Japanu.

Treći pilot je sustav za upravljanje programima pomorskih zračnih snaga (Naval Air Systems Command). Ovaj projekt upravlja računovodstvom godišnjeg budžeta od 23 milijarde dolara. U funkciji je godinu i pol i opslužuje dvadeset tisuća korisnika na deset primarnih i 126 globalnih lokacija.

Napokon, pilot program za nabavu i redovito održavanje zrakoplovstva pri pomorskom zapovjedništvu nabave i zapovjedništvu sustava pomorskog zrakoplovstva (Naval Supply Systems Command i Naval Air Systems Command) upravlja s 2,400 proizvoda u veleprodajnom sustavu nabave. Uspješno procesuira više od 7,800 narudžbi mjesečno.

Rosenthal kaže da se novi sustavi odlikuju velikim potencijalom povećanja spremnosti i doprinosa ukupnom napretku mornaričkih operacija. Primjerice ušteda vremena omogućava mornarici plovidbu dodatnih 55 tisuća dana godišnje. Također mogu provesti 70 tisuća sati više leteći. Ili mornarica može ušteđenim novcem kupiti dodatnih 1,500 Tomahawk projektila, osamnaest lovačkih aviona ili jedan brod.

Iz procesa teškog i dugotrajnog financijskog poravnanja mornarica je preobrazila svoje financijske sustave tako da se donositelji ključnih odluka bave samo analizom. Oni ne moraju trošiti vrijeme na nabavu podataka jer su oni trenutno dostupni. Umjesto toga oni mogu trošiti vrijeme na donošenje strateških odluka.

IT inicijative ubrzavaju napredak mornarice

Unatoč dramatičnom napretku, Rosenthal je na konferenciji istaknuo da rad informatičkog sustava američke mornarice nikada nije doveden u pitanje. Taj je sustav uvijek dobro radio što je dokazano stalnim procesom opskrbe snaga i održavanja u stanju najviše pripravnosti. Poboljšavanje IT sustava proizišlo je iz neprekidnog nastojanja dosizanja izvrsnosti i želje za smanjivanjem cijene informatičkih operacija, poboljšanja IT sustava poslovnih procesa.

Sve je započelodokumentom iz 1990. godine pod nazivom Chief Financial Officers Act. Odluka o povećanju transparentnosti i točnosti financijskih sustava državnih agencija koja je donijeta na federalnoj razini ubrzala je američku mornaricu u odlučivanju o prihvaćanju ERP rješenja. Taj proces sličan je onome koji su američke korporacije prošle nakon donošenja Sarbanes-Oxley zakona 2002. godine (pravila o vođenju knjiga u javnim ustanovama u SAD, op. ur.).

"Američka mornarica koristi SAP for Defense & Security rješenje za postizanje obavezne centralne koordinacije odjela unutrašnje kontrole i financijskog računovodstva. Rješenje također služi za eliminaciju skrivenosti podataka, prikupljanje informacija u stvarnom vremenu, smanjenje troškova i potrebne količine rada i modernizaciju flote", objašnjava Rosenthal.

Slijedeće tri federalne IT inicijative potvrdile su 1997. godine ERP odluku američke mornarice. Analiza prijetnji, opasnosti i mogućnosti američke nacionalne sigurnosti, Quadrennial Defense Review, tada je "propisala" razmatranje informatičkih rješenja prilagodbu procesima kakvi su uobičajeni u privatnom sektoru.

Dokument tajnika obrane Defense Reform Initiative također je zahtijevao uvođenje suvremenih informatičkih sustava uključujući standardizaciju procesa, odabir zajedničke tehnologije za sve vladine agencije i smanjenje IT infrastrukture. Napokon, dokument Revolution in Business Affairs obvezivao je na učinkovito organiziranje poslovnih operacija ministarstva obrane s time da se ušteđena sredstva usmjere na modernizaciju vojske.

Tijelo Navy Commercial Business Practices Working Group na čijem je ćelu admiral s tri zvjezdice mornarica je ustanovila 1998. godine. Potom je 2004. osnovan savjet ERP Process Council koji se usredotočuje na pet ključnih područja. Smisao postavljanja tih tijela jest uključivanje ljudstva u nove procese i stjecanje njihove podrška za program promjene upravljanja. Rosenthal objašnjava da je bilo od velike važnosti inkorporirati ključne predstavnike različitih flota kako bi se postigla prihvaćenost novih informatičkih procesa.

Mornarica plovi u budućnost s rješenjem mySAP ERP

I u narednom razdoblju američka mornarica će nastaviti s usklađivanjem svojih informatičkih sustava. Krajnji rok dovršetka usklađivanja ERP sustava je 2014. godina, no Rosenthal tvrdi da će taj proces biti dovršen mnogo ranije, do 2011. godine. Mornarički informatički stručnjaci su s integratorima formirali ERP integracijsku ekipu koja će se brinuti za ispunjavanje potreba raznovrsnih korisnika u takvom velikom sustavu.

Mornarica očekuje probleme u procesu transformacije. S jedne strane budžet će uvijek biti "kratak", a federalna regulativa je uvijek stroga. Naime ministarstvo obrane zahtijeva da sve agencije djeluju us kladu sa zajedničkim standardima koji se tek postavljaju.

Četiri vida američke vojske, marinci, vojska, mornarica i zrakoplovstvo, djeluju u suradnji s agencijom za obrambenu logistiku (Defense Logistics Agency) kako bi osigurali integraciju i komunikaciju svih ERP sustava. To je doista opsežan posao koji se može usporediti sa situacijom da netko zatraži od četiri kompanije s ljestvice Fortune 500 razmjenu podataka i rad na zajedničkoj IT arhitekturi.

Krajnji cilj projekta jest minimalizacija korisničkih sučelja i stvaranje jedinstvene baze podataka. Na završetku projekta mornarički informatički sustav opsluživat će devedeset tisuća korisnika umjesto današnjih 35 tisuća. Rosenthal ovaj proces opisuje kao "potpunu transformaciju".

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum