SAP Global
SAP MAG 16, listopad 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Nove nove tehnologije

Pod pritiskom neumoljivog tržišta i Mooreovog zakona informatička industrija svako toliko predstavi neku novu tehnologiju. No samo rijetki pokušaji donesu pravi uspjeh

Piše: Robert Gelo

 

U pokušaju praćenja ubitačnog tempa kojega nameće Mooreov zakon, današnja informatička industrija svako malo predstavlja nove tehnologije ili nova rješenja koja će redom "promijeniti način korištenja računala i tehnologije". U međuvremenu, postojeće tehnologije hardvera i softvera koje su u funkciji više od pola stoljeća, sve su bliže svojim fizikalnim granicama i uskoro će doseći točku nakon koje se neće moći dalje razvijati. Zbog toga se u svijetu trenutno razvija veći broj novih tehnologija koje će u godinama koje dolaze zamijeniti postojeće.

Alternativni materijali

Jedan od najznačajnijih napora svakako jest razvoj novih generacija čipova koji će omogućiti veće brzine prijenosa podataka i manji utrošak energije. IBM razmatra korištenje novih materijala za izradu čipova poput bakra ili silicijskih izolatora kako bi napravio manje čipove koji troše manje energije. Uz to, IBM testira posebne gelove koji će hladiti čipove, a razmatra se i mogućnost vodenog hlađenja.

Na MIT-u je pokrenut projekt Raw Architecture Workstation u kojem se na čipove postavljaju "dodavači i oduzimači" te funkcija pohrane podataka kako bi se stvorili "kvartovi procesuiranja" umjesto angažiranja čitavog procesora za prebacivanje podataka.

Istovremeno, razvijaju se procesorski sustavi koji će moći upravljati desetinama tisuća procesora i omogućiti do tisuću trilijuna operacija s pomičnim zarezom u sekundi i koji bi trebali biti u funkciji 2008. godine.

Pored toga, HP-ov laboratorij je 2003. godine uspio "ugurati" 64 MB radne memorije na prostor od jednog četvornog mikrona.

Alternativni unos podataka

U slijedećim godinama bitne će promjene doživjeti i korisnička sučelja koja služe za unos podataka u računala. Još prije nekog vremena je američka tvrtka Canesta predstavila vlastito rješenje za PDA računala i smartphone uređaje čiji je glavni nedostatak upravo nedostatan unos podataka. Oni su razvili tehnologiju projekcije virtualne QWERTY tipkovnice na ravnu površinu, primjerice stol, koja omogućava unos podataka kao na računalu. Uređaj naime preko projiciranog infracrvenog svjetla prati pokrete korisnikovih prstiju i pretvara ih u znakove. Štoviše, iz Caneste najavljuju razvoj novih aplikacija koje će uključivati pregledavanje baza podataka pokretima ruku, kao kada netko otvara običnu papirnatu mapu.

U razvoj novih načina upravljanja računalima uključilo se ministarstvo obrane SAD koje je angažiralo tvrtku Cybernet Systems za razvoj sustava za prepoznavanje gesta. Ta će tehnologija služiti za bešumnu komunikaciju vojnika tokom borbenih zadataka. Prepoznavat će osamdesetak gesta kojima će se moći manipulirati podacima i aplikacijama. Inače, komercijalan inačica ovog sustava, rješenje GestureStorm, već je u uporabi na jednoj televizijskoj postaji gdje služi za upravljanje animacijama u vremenskoj prognozi.

Cybernet najavljuje da će njihovo rješenje u budućnosti imati različite aplikacije, primjerice za automatsko isključivanje televizora kada njegov vlasnik zaspi.

Bez obzira na pojedinačne aplikacije, razvoj sustava unosa podataka ide ka tome da će računala moći razumjeti geste, pokrete, govor i izraze lica. Zanimljivo je da takve tehnologije u velikom broju slučajeva razvijaju male privatne kompanije.

Sto puta brže od Bluetootha

U dogledno će vrijeme svoga nasljednika dobiti i Bluetooth, popularni PAN (personal-area network ) standard za bežično spajanje računala s perifernim uređajima na kratkoj udaljenosti. Radi se o novom standardu UWB (ultra wide band) koji omogućava čak stostruko brži prijenos podataka od Bluetootha. UWB naime trenutno može postići propusnost od 110 megabita u sekundi na udaljenostima do deset metara, a čuju se najave da će njegova propusnost doseći jedan gigabit u sekundi.

Još jedno značajno poboljšanje jest mogućnost UWB-a da šalje podatke o svojoj poziciji pa ga je moguće koristiti za praćenje robe, opreme i drugih dobara.

UWB će vjerojatno postati zamijena za još jedan popularan standard, USB (universal serial bus) koji danas služi za kablovsko povezivanje perifernih uređaja s računalima. Neće samo spajati primjerice notebook računala s projektorima, već će služiti i kao zgodno sredstvo za backup velikih datoteka.

Početak masovne primjene UWB tehnologije očekuje se u 2007. godini, a do tada se moraju usvojiti regulativa i specifikacije na globalnoj razini.

U isto vrijeme razvijaju se i novi WLAN standardi koji će bitno poboljšati rad u bežičnim lokalnim računalnim mrežama odnosno povećati njihovu propusnost odnosno poboljšati njehove karakteristike u uvjetima mobilnog korištenja, o čemu smo već pisali u jednom od prijašnjih izdanja SAPmaga.

Slično je i s RFID standardom koja će u dogledno vrijeme zamijeniti nespretne bar kodove i u potpunosti promijeniti rukovanje robom i dobrima. O tome smo pisali u više navrata, primjerice u dvanaestom broju SAPmaga.

Elektronički papir

Još jedna tehnologija koja se pojavljuje na obzoru trebala bi zamijeniti jedan od najznačajnijih ljudskih izuma – papir. Radi se dakako o e-paperu, tankom savitljivom listu napravljenom od polimera koji nalikuje na klasični papir, no može prikazivati sliku pomoću električnog punjenja. Svaki list e-papera zapravo se sastoji od dvaju listova tankog polimera između kojih se nalaze mikroskopski sitne čestice tinte koja reagira na električni naboj. Danas ta tehnologija omogućava isključivo prikaz crne i bijele boje no predviđeno je da će u budućnosti moći prikazivati i boje.

Glavna značajka e-papera jest vrlo mala potrošnja energije. E-paper zapravo treba energiju samo kada mijenja svoje stanje, a za prikaz slike mu ne treba pozadinsko osvjetljenje niti zbog toga mora emitirati svjetlost. Unatoč tome, sliku može prikazivati u bilo kakvim uvjetima osvjetljenja.

Poslovne primjene e-papera zasad nisu pretjerano brojne, no zanimljive su. Tako primjerice američka tvrtka Gyricon izrađuje oznake za prikazivanje cijena proizvoda na policama trgovina. Te su oznake bežičnim putem povezane sa središnjim računalom i tako se podaci o cijenama koje prikazuje e-paper automatski obnavljaju nakon promjene u bazi podataka.

Mnogo je poznatiji primjer e-book čitača Librie kojega su u suradnji razvili Sony, Philips i tvrtka E Ink Corp. Librie nije čisti e-paper proizvod već sadržava tehnologiju nazvanu e-ink. Radi se zapravo o spoju e-paper tehnologije i tradicionalnog ekrana: Philips izrađuje e-ink film kojega Sony ugrađuje u svoj reader za e-knjige. Librie može pohraniti petstotinjak knjiga od po 250 stranica, a zasad se prodaje samo na japanskom tržištu.

Neshvaćene nove tehnologije

Informatička industrija zapravo čitavo vrijeme najavljuje nove tehnologije koje će, po njenim glasnogovornicima; iz temelja izmijeniti način na koji koristimo računala. No tek rijetke tehnologije postignu pravu popularnost među korisnicima.

Jedan od najslikovitijih primjera jest koncepcija Tablet PC uređaja koju je još prije par godina angažirano zagovarao sam Bill Gates, čelnik Microsofta. Danas Tablet PC uređaji gotovo da ne postoje na tržištu, a njihove se koncepcije odrekao sam Microsoft.

Ideja Tablet PC-ja sama po sebi nije loša i može naći vrlo zanimljivu primjenu u određenim djelatnostima. Radi se, pojednostavljeno rečeno, o kombinaciji prijenosnih i PDA računala. Tablet PC naime nalikuje na notebook računalo malih dimenzija, a ima ugrađen ekran osjetljiv na dodir što omogućava pisanje brzih bilješki na površini gotovo velikoj kao A4 list papira.

No Tablet PC uređaji ne prodaju se najbolje. Tvrtka IDC procjenjuje da je u 2003. godini prodano oko 415 tisuća tih proizvoda, dok su klasična prijenosna računala isporučena u 24 milijuna primjeraka. No istovremeno oni procjenjuju da će Tablet PC u slijedećih nekoliko godina doživjeti dramatičan porast popularnosti i u 2008. preskočiti granicu od 20 milijuna prodanih primjeraka. Veću popularnost pritom bi trebale ostvariti inačice Tablet PC uređaja s kombinacijom QWERTY tipkovnica i touchscreen ekrana nasuprot onima koje omogućavaju samo unos podataka putem stylusa.

Neshvaćenih tehnologija ima i u području poslužitelja odnosno korporativnih informatičkih aplikacija. Prije nekoliko godina industrija je najavljivala InfiniBand tehnologiju kao nešto što će zamijeniti sve ostale vrste I/O konekcija u data centru računalnim mrežama, pohrani podataka i komunikaciji između poslužitelja. Dobavljači opreme su tvrdili da jedna brza InfiniBand veza niske latencije može ukloniti potrebu za fibre channel ili ethernet adapterima i pripadajućim kablovima smještenim između ormarića s poslužiteljima.

Sjećate li se WAP-a? Početkom stoljeća mobilni operateri zaklinjali su se u ovaj vrlo jednostavan standard namijenjen kreiranju vrlo "laganih" siteova namijenjenih pregledavanju na mobilnim telefonima. No WAP je doslovno propao zbog previsoke cijene, nedostatka atraktivnih sadržaja i puke činjenice da mobilni telefoni u 2000. godini nisu mogli na adekvatan način prikazati bilo kakav hipertekst – naprosto zbog toga što su imali vrlo male monokromatske ekrane. Danas je taj problem riješen tako što se sam web seli na mobilne uređaje poput PDA računala ili smartphone mobitela, ponajprije zbog usavršavanja samih terminalnih uređaja, ali i zbog sve povoljnijih tarifa koje nude mobilni operateri.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum