SAP Global
SAP MAG 16, listopad 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Postbank pustio u funkciju SAP for Banking

Rješenjem SAP for Banking, Postbank je zamijenio 14 prijašnjih sustava i smanjio broj standardnih bankovnih procesa s više od 120 na svega 35

Deutsche Postbank AG (Postbank), najveća njemačka banka za poslovanje s građanstvom, pustila je u funkciju poboljšani sustav za izvođenje bankovnih transakcija u sklopu rješenja SAP for Banking. Rješenjem SAP for Banking, Postbank je zamijenio 14 prijašnjih sustava i smanjio broj standardnih bankovnih procesa s više od 120 na 35. Uz sadašnji opseg procesa za 10 milijuna klijenata, 6 milijuna debitnih kartica, 5 milijuna tekućih računa i 40 milijuna adresiranih evidencija na jednoj jedinoj, standardnoj softverskoj platformi, poduzeće predviđa godišnje smanjenje troškova uredskog poslovanja do 30 posto.

Puštanjem sustava u funkciju Postbank obilježava uspješno dovršenje sveobuhvatnih programerskih napora koje je SAP poduzeo za proširenje funkcionalnosti portfelja rješenja SAP for Banking, kako bi omogućio velikim bankama i pružateljima financijskih usluga da svoje raznolike temeljne bankovne procese izvršavaju na jedinstvenoj informatičkoj platformi.

Milijun i pol e-banking klijenata

Više od 6.000 zaposlenika banke na pet uredskih lokacija, kao i zaposlenici u više od 10.000 poštanskih ureda u Njemačkoj, sada ima pristup novome sustavu. SAP for Banking također obrađuje račune i transakcije svih online klijenata Postbanke, kojih ima 1,5 milijun. Postbank kani iskoristiti veliki SAP-ov kapacitet izvršavanja bankovnih transakcija za generiranje novih prihoda ponudom obrade transakcija za druge banke. Fleksibilna platforma zasnovana na SAP-ovu softveru trebala bi također smanjiti i razdoblje do izlaska novih bankovnih proizvoda na tržište s nekoliko mjeseci na svega dva tjedna.

Uobičajeno je da infrastruktura velikih banaka za upravljanje računima i raznim proizvodnim linijama obuhvaća više temeljnih bankovnih sustava i brojne procese nastale tijekom dugogodišnjega internoga razvitka. S rješenjem SAP for Banking, Postbank preuzima tehnološko vodstvo u bankarskom sektoru kao prva velika banka za poslovanje s građanstvom koja pokazuje da se upravljanje računima, obrada transakcija za sva plaćanja, kao i nova konfiguracija proizvoda mogu uspješno izvršavati u sklopu jedinstvenoga, standardiziranoga sustava u realnome vremenu.

“Današnje banke trebaju smanjiti troškove poslovanja i skratiti vrijeme do izlaska proizvoda na tržište da bi ostale konkurentne, no mnoge od njih opterećuju nefleksibilni sustavi i nepovezanost  internih jedinica,” kaže Robert Hunt, viši analitičar grupacije TowerGroup. “Stoga u toj djelatnosti postoji jaka potražnja za standardnim, fleksibilnim softverskim platformama koje će potpuno obuhvatiti temeljne procese bankarskog poslovanja. SAP-ova uspješna implementacija kod Postbanke pokazuje da je SAP ispunio svoje obećanje da će izraditi takvo rješenje za temeljno bankarsko poslovanje koje će pomoći SAP-u da ostavi širega traga u bankovnoj djelatnosti u svijetu. TowerGroup smatra da će SAP proširiti taj uspjeh i postati glavni igrač na tržištu temeljnog bankovnog poslovanja u SAD-u.”

Smanje troškova procesa i vremena integracije

Postbank je novi sustav u sklopu rješenja SAP for Banking pustila u funkciju ovaj mjesec. Implementaciju je predvodila sama Postbank uz pomoć SAP-a. Također, SAP je banci pružio potporu MaxAttention koja osigurava sve koristi standardne SAP-ove potpore plus širok raspon posebnih usluga kao što je dežurna usluga 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, te slanje konzultanata na lokaciju.

“Potrebno nam je drastično smanjiti složenost procesa i skresati troškove rada više sustava koje smo stekli tijekom godina,” kaže Dirk Berensmann, glavni informatički menadžer Postbanke. “Na temelju našega dugogodišnjega povjerenja u SAP kao u pouzdanog partnera, znali smo da imamo na raspolaganju ponuđača rješenja za kojega možemo biti sigurni da će potrajati. Pomoću SAP-ova rješenja za bankovne transakcije planiramo ostvariti najniže troškove procesa i najkraće vrijeme izlaska na tržište u bankarskom sektoru za poslovanje s građanstvom. Svojim moćnim, sveobuhvatnim funkcijama SAP for Banking nam pomaže proširiti ponudu naših usluga te povećati mogućnosti ostvarivanja prihoda, kao i povećati profitabilnost te ostvariti znatnu prednost pred konkurentima kroz inovaciju u procesu poslovanja.”

Bankovne transakcije pomoću SAP-ova rješenja omogućavaju velik kapacitet intenzivne obrade tekućih računa te debitnih i kreditnih kartica, čime se omogućava ubrzanje procesa, smanjenje broja pogrešaka te veća uočljivost između proizvoda i gotovinskih računa. Uz snažne mogućnosti obrade na standardnoj platformi, Postbank planira transformirati operativne funkcije u profitne centre koji će ponuditi drugim bankama “internu” obradu platnih transakcija i vođenje računa.

Dugogodišnje partnerstvo

Omogućivši Postbanku jednostavno konfiguriranje novih financijskih proizvoda preko granica tradicionalnih proizvoda te skraćenje vremena do izlaska na tržište, SAP-ova fleksibilna, sveobuhvatna softverska rješenja daju znatnu stratešku prednost na konkurentnome tržištu koje se mijenja velikom brzinom te se životni vijek bankovnih proizvoda sve više skraćuje. Postbank također predviđa dugoročne strateške koristi od nove platforme, uključujući bržu i racionalniju integraciju informatičke tehnologije i poslovanja tijekom potencijalnih spajanja poduzeća. Poduzeće cijeni da se korištenjem rješenja SAP for Banking integracija sustava može ostvariti u razdoblju od godine do godine i po dana, čime se znatno smanjuju troškovi integracije.

Postbank je dugogodišnji korisnik SAP-ovih financijskih, kreditnih i kontrolnih komponenti u sklopu rješenja SAP R/3 te će također koristiti i SAP-ovo rješenje Basel II kao pomoć u ostvarivanju sukladnosti s međunarodnih bankovnim propisima. Poduzeće također koristi SAP Business Information Warehouse kao svoju platformu za sastavljanje izvješća, a i njegov Banking Information Center (BIC) temelji se na SAP-ovom upravljanju evidencijama.

Pokretanje komponente poslovnog partnera za financijske usluge (FS-BP) od strane Postbanka u studenome 2002. bilo je najveća instalacija te komponente iz portfelja SAP for Banking uopće, omogućivši banci središnje upravljanje ključnim podacima o njezinih 10 milijuna klijenata te više od 40 milijuna adresirani evidencija poslovnih partnera. SAP-ova otvorena arhitektura omogućit će banci da s lakoćom priključuje daljnje SAP-ove aplikacije u budućnosti. Pored plaćanja i upravljanja računima, Postbank će primjenjivati i druge funkcije temeljnog bankarstva iz portfelja SAP for Banking, uključujući obradu potrošačkih i hipotekarnih kredita te štednju.

Go-live do kraja 2004.

“Puštanjem sustava u funkciju kod Postbanke, SAP je napravio velik korak u evoluciji portfelja SAP for Banking,” kaže Jim Hagemann Snabe, glavni poslovni menadžer Odjela za financijske i javne službe u SAP-u. “Pokretanje sustava SAP for Banking kod Postbanke jedan je od strateški najistaknutijih projekata u povijesti SAP-a, jedinstven po svojoj tehnološkoj inovaciji, funkcionalnoj fleksibilnosti te veličini i opsegu instalacije. SAP-ova sveobuhvatna integracija funkcija temeljnog bankarstva na jedinstvenoj platformi  postavlja novi standard za bankarska rješenja sljedeće generacije, i mi smo ponosni kad vidimo da su godine predanoga rada na sektoru bankovnih i financijskih usluga urodile novim razinama poslovne uspješnosti za naše klijente. Također, to je važan događaj u našemu nastojanju oko izrade standardnih rješenja za temeljno bankarstvo širom svijeta, kojim pomažemo bankama da smanje svoje informatičke troškove i povećaju učinkovitost, što pokazuje našu sposobnost izrade standardnih rješenje i za područje temeljnoga bankarstva.” Planira se da funkcija bankovnih transakcija u portfelju SAP for Banking bude globalno dostupna u godini 2004.

Glavni informatički menadžer Postbanke, Dirk Berensmann, održat će referat pod naslovom “Bankovno poslovanje s građanstvom – djelatnost na pragu revolucije?” na SAP-ovome međunarodnome bankovnome samitu koji se 4-5. studenoga održava u Parizu u Francuskoj, na kojemu će SAP okupiti ključne igrače međunarodne bankovne zajednice. Na toj priredbi prezentacije će održati predstavnici vodećih globalnih ustanova, međunarodno priznati bankarski stručnjaci, vodeći mislioci i iskusni tehnolozi, svi dokazani u obuzdavanju troškova, postizanju konkurentnosti i maksimalizaciji bankovne otpornosti i profitabilnosti.

© grafike: Deutsche Postbank AG

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum