SAP Global
SAP MAG 16, listopad 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

mySAP ERP Human Capital Management: Strategija i vizija

SAP je u suradnji s tvrtkom Accenture kreirao sveobuhvatan model direktnog povezivanja poslovnih rezultata sa procesima ljudskog kapitala

Piše: Tomislav Sokolić (SAP d.o.o.), tomislav.sokolic@sap.com

U današnje vrijeme gotovo sve oči uprte su u stvaranje vrijednosti. Jedan od ključnih načina kreiranja vrijednosti je putem "intangible assets" poput branda, intelektualnog znanja i ljudskog kapitala. Upravo stoga, namjera je istaknuti premisu koju SAP pretpostavlja, a to je da procesi upravljanja ljudskim kapitalom (HR procesi) znatno mogu unaprijediti učinkovitost kompanije te samim time i krajnje rezultate.

SAP je u suradnji s tvrtkom Accenture kreirao sveobuhvatan model direktnog povezivanja poslovnih rezultata sa procesima ljudskog kapitala. Samim time rast prodaje i povrata na investicije su pokretani stvarima koje se nalaze na "balance scorecard-u" poput produktivnosti, kvalitete, inovacije, a do kojih se dolazi sposobnostima ljudskog kapitala poput sposobnosti vođenja, izvedbe zaposlenika, angažiranosti.

Dakle, SAP-ovo rješenje za upravljanje ljudskim kapitalom (mySAP ERP HCM) bazira svoj strategiju i razvoj upravo na procesima vezanim uz ljudski kapital. Samim time stvari poput upravljanja kompetencijama, razvoja karijere, planiranje nasljeđivanja, upravljanje izvedbom i drugo, su područja na koje se SAP koncentrira s tehnološke strane i strane rješenja, kako bi se poboljšali krajnji poslovni rezultati, pritom ne zaboravljajući na tradicionalne procese poput obračuna plaća, matičnih podataka zaposlenika, upravljanja beneficijima i upravljanja radnim vremenom.

Postoji nekoliko preduvjeta za maksimalno iskorištavanje prednosti koje mySAP ERP HCM pruža organizaciji. Prvi preduvjet uspjeha je proširivanje uloge odjela ljudskih resursa iz administrativnog činovnika u strateškog partnera. Uz učinkovitije tradicionalne procese, mjesto uštede su automatizacija i samouslužne funkcionalnosti koje zajedno donose povećanje vrijednosti. Napredne funkcionalnosti poput upravljanja izvedbom, uspostavljanje kompenzacija, strategije zapošljavanja, strategije obrazovanja i edukacije pridonose povećanju produktivnosti zaposlenika. SAP smatra produktivnost zaposlenika jednim od ključnih faktora u budućnosti naročito kada se značajnije počnu upotrebljavati samouslužne funkcionalnosti sa strane managera i zaposlenika.

Tehnologija pred većim zahtjevima

Uloga ljudskih resursa se može i značajnije unaprijediti do mjesta strateškog savjetnika Uprave. Dakle, kada se govori o planiranju i analiziranju budućih potreba ljudskog kapitala, potrebno ih je bazirati u skladu sa budućim strategijama organizacije. Kako bi se implementirali neki od gore spomenutih HR procesa nije dovoljna samo tehnološka automatizacija procesa. Važnije postaje sve više omogućavanje uvida i razumijevanja organizacije tj. razumijevanja što se ustvari događa. Postoji mnogo informacija vezanih uz procese upravljanja ljudskim kapitalom. Na koji način organizirati te informacije kako bi se omogućio bolji uvid u trenutno stanje i donošenje boljih odluka? Odgovor je u prilagođavanju promjenama i vodećim trendovima u poslovnoj praksi, u fleksibilnosti, što je klasična tehnološka priča o integraciji, automatizaciji i nižem ukupnom trošku vlasništva, te u produktivnosti. 

Procesi upravljanja ljudskim kapitalom nisu samo stvar odjela ljudskih resursa, nekoliko ljudi iz uprave, odjela informatike, već svakoga pripadnika pojedine organizacije. Upravljanje ljudskim kapitalom je pomalo specifično što se tiče poslovnih aplikacija, budući da dodiruje sve zaposlenike organizacije. Dakle, kada je riječ o internoj produktivnosti, važno je uzeti u obzir da govorimo o svim korisnicima, bilo da je to odjel informatike, managementa ili sama Uprava.

Konačno, ponovno se sve veća važnost pridaje integraciji cjelokupne ERP platforme. Bilo da se radi o zapošljavanju, obrazovanju, plaćama ili bilo kojem drugom segmentu, sve se vraća nazad u unificiranu ERP platformu, budući da se podaci o zaposleniku mogu upotrijebiti u raznim dijelovima sustava. Podaci o zaposlenicima se mogu koristiti za planiranje kompetencija, upravljanje izvedbom, upravljanje planovima obrazovanja, ali se također mogu iskoristiti u operativnim procesima.

Kada govorimo o ERP-u, riječ je također o  među funkcionalnom poslovanju i workflowu. Ako zavirimo u većinu HR procesa, tradicionalno ih promatramo izdvojeno iz ostalih područja poslovnih procesa organizacije, no pretpostavimo npr. dolazak novog zaposlenika u organizaciju. Postoji niz stvari u odjelu ljudskih resursa koje se moraju dogoditi, ali također postoje stvari koje se moraju dogoditi u organizaciji. Novom zaposleniku je potrebno pronaći radni prostor, broj telefona, računalo, a možda mu čak treba urediti i ured kod kuće. Stoga kad sagledamo ovaj proces od početka do kraja, umjesto samo kao dio bitan za HR odjel, moguće ga je urediti sa ERP-om u pozadini koji podržava znatno širi proces i automatizira  te procese kako bi povećala učinkovitost.

Zadnje sa ERP stajališta , i što je po mnogima ključno, je početak konsolidacije ljudskih, financijskih i operativnih podataka, kako bi se mogle raditi bolje strateške analize i samim time donositi bolje strateške odluke i planiranje bazirano na tim podacima. Jedno je sa stajališta ljudskih resursa znati trošak obračuna plaće po zaposleniku, ali je potpuno druga stvar sagledati uzročno posljedičnu vezu između investicije u sustav za sveobuhvatnu edukaciju zaposlenika i koje će to posljedice imati na prodaju ili zadovoljstvo kupaca. Samim time ERP sustav i konsolidacija svih tih informacija daje puno bolju platformu za sagledavanje uzročno posljedične veze između investicija i ljudi.

Sumirano, tri stvari su bitne kod upravljanja ljudskim kapitalom i povezanih procesa. Riječ je o tehnologiji tj. uvidu u prilagodljivost, fleksibilnost i produktivnost, o ERP integraciji i o omogućavanju HR odjela da implementira HR strategije.

S obzirom na činjenicu kako je ovo samo uvodni članak u cjelokupnu analizu mySAP ERP HCM rješenja, gotovo je nemoguće sažeti sve ključne prednosti ovog rješenja i navesti sva njegova svojstva. Više informacija može se naći na novodizajniranim, grafički i sadržajno poboljšanim globalnim SAP-ovim web stranicama. Tamo se nalaze informacije o funkcionalnostima, prednostima, uspjesima, ROI izvještaje, studije, te o događajima vezanim uz mySAP ERP HCM rješenje.

Jednako tako na SAP lokalnim web stranicama može se saznati više o načinu na koji TECO upravlja sa 20 kompanija, kako SAP razvija svoj ljudski potencijal, ili kako METRO upravlja sa više od 72.000 zaposlenika.

Takodjer koristimo ovu priliku da čestitamo novim mySAP ERP HCM korisnicima poput Givaudian kompanije i pivskog giganta SAB limited.

Nastavak u sljedećem broju SAPmag-a...

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum