SAP Global
SAP MAG 16, listopad 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

McLaren Mercedes ubrzava na krilima SAP-a

Jedna od vodećih ekipa Formule 1 koristi itteligenceovo rješenje mySAP All-in-One za optimalizaciju trkaćeg motora, od daske za crtanje do piste

Automobilistička ekipa McLaren Mercedes odabrala je SAP-ov softver za pomoć u optimizaciji rada odjela Mercedes-Ilmor za konstruiranje i izradu motora odjela Formule 1 poduzeća Mercedes-Benz. Ta je ekipa započela s korištenjem it.automotivea—prikladnog univerzalnog mySAP All-in-One rješenja koje je izradila tvrtka itteligence, SAP-ov poslovni partnerradi objedinjavanja svih podataka o konstrukciji motora, projektiranju i proizvodnji u jedinstveni sustav unutar poduzeća i poboljšanje suradnje između projektnih skupina. Osiguravajući menadžmentu, inženjersknoj ekipi i ekipi na stazi pouzdane podatke u realnome vremenu o životnome vijeku i radu više od 5.000 komponenti motora, poduzeće smjera ostvariti najbolje moguće rezultate svakoga motora te brže primjenjivati konstrukcijske inovacije. SAP je poslovni partner ekipe McLaren Mercedes još od 1997. godine.

Svakog vikenda kada se bilo gdje u svijetu vozi utrka, ekipa McLaren Mercedesa koristi šest motora, te se od svakog motora očekuje da izdrži 800 kilometara tijekom naporna dva dana probnih vožnji, kvalifikacija i utrka. Za Mercedes-Benz uspjeh ovisi o brzome donošenju najboljih odluka o tome koje dijelove motora ponovo koristiti, koje zamijeniti, ponovo izraditi ili baciti. Da bi se brže i pouzdanije razmjenjivali podaci o životnome vijeku između konstrukcijskih i trkaćih ekipa, Mercedes-Ilmor je trebao zamijeniti razne naslijeđene sustave koje je prikupio tijekom 20-godišnjega rasta od poduzeća s 25 zaposlenih do međunarodne organizacije s 500 zaposlenih. Također je trebao osigurati integraciju s tehničkom ekipom Formule 1 Mercedes-Benza sa sjedištem u Stuttgartu.

"Uspjeh McLaren Mercedes ekipe ovisi o našoj sposobnosti da brzog i dosljednog projektiranja, sklapanja i isporuke proizvoda od radionice do trkaće piste, uz najbolju moguću kvalitetu," kaže Martin Whitmarsh, direktor Formule 1 u ekipi McLaren Mercedes. "S itteligenceovim integriranim SAP-ovim rješenjem dobit ćemo više vremena za postupanje u skladu s informacijom, umjesto da trošimo vrijeme na pristup informaciji. S većom transparentnošću i dostupnošću bitnih informacija, naše projektne ekipe najbolje su opremljeni za brže donošenje vrhunskih motora i proizvodnih inovacija na trkaću stazu, uz povećanje konkurentnosti trkaće F1 ekipe McLaren Mercedesa."

Rješenje po mjeri

Rješenje za Mercedes-Ilmor unaprijeđeno je itelligenceovim aplikacijama skrojenima po mjeri za automobilska i konstruktorska poduzeća te se oslanja na funkcije upravljanja proizvodima i projektima iz rješenja mySAP Product Lifecycle Management (mySAP PLM).

Od projektiranja i izrade u radionici do ispitivanja i isporuke na razna mjesta održavanja utrka širom svijeta, univerzalno mySAP All-in-One rješenje osigurat će projektnim ekipama Mercedes-Ilmora brži pristup objedinjenom izvoru podataka o životnome vijeku dijelova njihovih motora. Potpuna evidencija za svaku komponentu—rezultati ispitivanja, proizvodni status, stanje zaliha i uvjeti otpreme—bit će dostupni gotovo u realnom vremenu s bilo koje lokacije na svijetu, omogućavajući pouzdane analize trajanja ciklusa, trajnosti, rada i potrebe za popravkom, zamjenom ili konstrukcijskom optimalizacijom. Integracija softvera CAD aplikacijama poduzeća pomoći će osigurati veliku dostupnost i dosljednost popisa dijelova, interno korištenih CAD nacrta i tehničke dokumentacije koji se koriste zajednički s timom McLaren Mercedes.

Projektne ekipe upravljat će svojim podacima i dokumentacijom pomoću alata za suradnju cProjects u sklopu rješenja mySAP PLM. Taj alat  omogućit će bliskiju koordinaciju među raznim ekipama u usklađivanju dijelova za svaki pojedini motor, te će poduprijeti kontinuirano obavljanje osnovnih zadaća pripreme za utrku, srednjoročne optimalizacije i dugoročnog projektiranja sljedeće generacije motora.

Racionalizacija je potrebna i Formuli 1

SAP-ov softver vodit će glavne podatke na specifikacijama dijelova te će automatski povezivati troškovnike s planiranjem kapaciteta i uredskim financijskim poslovanjem. Povezivanjem njegovih postupaka nabave sa SAP-ovim softverom, Mercedes-Ilmor će također biti u stanju na bolji način utvrditi skraćeni popis svojih najkvalitetnijih dobavljača, kontrolirati troškove i jasno definirati standarde kvalitete i rokove isporuke.

"SAP malim i srednjim poduzećima osigurava end-to-end poslovna rješenja koja zadovoljavaju potrebe njihove specifične djelatnosti, čime klijent dobiva odlučnu stratešku prednost," kaže Claus Heinrich, član Izvršnog odbora SAP AG. "Poslovno rješenje za automobilski sektor u stanju je zadovoljavati potrebe čak i podsegmenata kao što je trkaći odjel Formule 1, gdje se postignuća mjere vremenom i točnošću. Fino ugođen od strane SAP-ovih poslovnih partnera za zadovoljavanje specifičnih potreba djelatnosti, univerzalna rješenja mySAP All-in-One osobito su usmjerena na srednja poduzeća kojima su neophodne troškovno povoljne aplikacije koje ih u kratkom roku osposobljavaju za poslovanje i donose brze rezultate. Univerzalno rješenje mySAP All-in-One tvrtke itelligence pomoći će Mercedes-Ilmoru i timu McLaren Mercedes da pojednostavni i racionalizira operativne i menadžerske postupke, osiguravajući mu end-to-end poslovno rješenje za pobjedničku ekipu".

© grafike: McLaren Mercedes

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum