SAP Global
SAP MAG 16, listopad 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Igor Dropulić novi direktor tvrtke SAP d.o.o. | Top ljestvica ranjivosti u 2004. | Google se premješta na desktop | Atomski satovi uskoro i na mobitelima | Stolno računalo za 150 dolara? | Phishing zadaje pola milijarde dolara štete | SAP najavljuje

Igor Dropulić novi direktor tvrtke SAP d.o.o.


Igor Dropulić na čelu je tvrtke
SAP d.o.o. od 1. listopada
2004.
 

Tvrtka SAP je objavila imenovanje Igora Dropulića novim izvršnim direktorom. Igor Dropulić na novoj je poziciji službeno od 1. listopada 2004. godine. Na mjesto izvršnog direktora SAP-a, Igor Dropulić dolazi iz IBM-a gdje je radio od 1999. godine. Tijekom 2002. godine bio je zadužen za poslove razvoja, prodaje i implementacije e-business infrastrukturnih servisa, a od veljače 2003. preuzima dužnost IBM Global Services Managera u Hrvatskoj. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine, a u travnju 2004. završava i MBA studij na Henley Management Collegeu u Velikoj Britaniji.

U svojoj globalnoj strategiji SAP se okreće nuđenju cjelokupnih rješenja umjesto samo proizvoda tj. licenci softvera. Stoga se odabir Igora Dropulića koji je u IBM-u radio upravo na području globalnih usluga idealno uklapa u nove smjernice poslovanja SAP-a.

Igor Dropulić je pred novinarima istaknuo da očekuje da se SAP u Hrvatskoj učvrsti kao vodeći ponuđač poslovnih rješenja te da u očekivanom gospodarskom rastu Republike Hrvatske pridonese povećanju konkurentnosti hrvatskih poduzeća, a u državnom sektoru da aktivno pomogne prilagodbama u procesu približavanja EU. Kao prioritetne zadatke na novome poslu naveo je upoznavanje svoga tima kao i razgovore s partnerima te svim ključnim i potencijalnim korisnicima.

SAP je u Hrvatskoj prisutan od 1995. godine i danas ima više od 50 korisnika. Kao vodeći svjetski proizvođač poslovnih rješenja, sveobuhvatnim softverom i uslugama odgovara na specifične potrebe klijenta. Misija tvrtke je korištenjem najboljih poslovnih praksi i tehnoloških rješenja unaprijediti hrvatsku ekonomiju i tako povećati njezinu konkurentnost i integraciju u europske i svjetske tokove. U prošloj godini SAP je na hrvatskom tržištu lansirao licence u vrijednosti preko pet milijuna eura što je povećanje prihoda za 38 posto u odnosu na prethodnu, 2002. godinu.

povratak

Top ljestvica ranjivosti u 2004.

Institut SANS objavio je petu po redu top 20 ljestvicu najvećih ranjivosti informatičke tehnologije. U stvaranju tog popisa sudjelovali su brojni stručnjaci etabliranih institucija te tvrtki poput Microsofta i Symanteca.

Najvećih deset ranjivosti Windows platforme jesu web poslužitelji te usluge Workstation service; Windows Remote Access Services; Microsoft SQL Server; Windows Authentication; Web Browsers; File Sharing aplikacije, LSAS Exposures; Mail Client i Instant Messaging.

Među deset najvećih ranjivosti Unix sustava spadaju BIND Domain Name System, Web Server; Authentication; Version Control Systems; Mail Transport Service; Simple Network Management Protocol (SNMP); Open SecureSockets Layer (SSL); loša konfiguracija Enterprise Servicesa (NIS/NFS); Databases i Kernel.

povratak

Google se premješta na desktop


Opuštena atmosfera među
Googlerima pridonosi kreativ-
nosti 

Popularna internetska tražilica Google, zatekla je nespremnu konkurenciju najnovijom ponudom. Njihova ponuda naprednog pretraživanja čitavog Interneta od polovice listopada proširena je funkcijom pretraživala lokalnog tvrdog diska. Rezultati takvog pretraživanja prikazuju se zajedno u web browseru i na taj način integriraju sadržaj s mreže i s korisnikovog računala.

Glavno konkurenti poput Yahooa, Microsofta, America Onlinea i Ask Jeevesa zasad nemaju spremne adekvatne odgovore na Googleov izazov. Štoviše, čini se da je Googleovo pretraživanje lokalnog diska bitno brže od onoga što nude Microsoftovi Windowsi. Analitičari su novi Googleov alat već prozvali "najznačajnijom novom internetskom tehnologijom koja se pojavila u posljednjih nekoliko godina."

Ujedno, sam Google otkriva da je integracija web i lokalnog pretraživanja već neko vrijeme bila na prvom mjestu top ljestvice korisničkih želja.

No Google Desktop još uvijek boluje od dječjih bolesti i nije ga moguće instalirati ukoliko dođe u konflikt sa softverom koji mijenja mrežne postavke računala – primjerice antivirusom, firewallom ili driverom za GPRS modem.

Info: http://desktop.google.com/

povratak

Atomski satovi uskoro i na mobitelima

Opća minijaturizacija tehnoloških naprava donijet će korisnicima još jedan komoditet u obliku minijaturnog atomskog sata koji će se moći ugrađivati u uređaje poput PDA računala i mobilnih telefona. Znanstvenici u američkoj instituciji US Commerce Department’s National Institute of Standards and Technology uspjeli su naime izraditi uređaj koji je stotinjak puta manji od bilo kojeg poznatog atomskog sata.

Točnije, novi je atomski sat velik poput zrna riže i njegove dimenzije iznose 4 s 1,5 milimetara, a njegov utrošak energije iznosi oko 75 tisućinki wata. Što se tiče točnosti, očekuje se da će novi atomski sat pokazati odstupanje od jedne sekunde svakih tristotinjak godina.

Atomski sat je po veličini usporediv s kvarcnim oscilatorima kakvi se danas koriste u prijenosnim uređajima, no mnogo je precizniji. Mogućnosti primjene takvog preciznog uređaja su višestruke, od mrežnog usklađivanja do poboljšanja kvalitete satelitske navigacije.

povratak

Stolno računalo za 150 dolara?

 

Skupina tehnoloških kompanija najavila je da će u dogledno vrijeme započeti s prodajom stolnih osobnih računala po cijeni od oko 150 američkih dolara. Ta računala doduše neće biti prodavana na europskom i američkom tržištu, no sigurno je da će zadati velike probleme tvrtkama poput Microsofta i Intela.

Iza projekta superjeftinih PC-ja stoji inicijativa nazvana Open Source Network Computing na čijem je čelu američki proizvođač čipova PMC-Sierra. Razvoj tih računala odvija se u Kini, na pekinškom sveučilištu Tsinghua.

Kako najavljuje direktor tvrtke PMC-Sierra Bob Bailey, ta će računala, nazvana PMC Xiao Hu (ili "mali tigar" na mandarinskom) biti vrlo jednostavna, neće imati pogone i ventilatore, niti Microsoftove ili Intelove komponente, a radit će na Linux platformi. Računala će ujedno podržavati umrežavanje, a biti će namijenjena pripadnicima rastuće srednje klase u zemljama "trećeg svijeta", ali i uporabi u Internet kafićima, školama i drugim javnim mjestima.

povratak  

 

 

Phishing zadaje pola milijarde dolara štete

Jedna od najnovijih procjena šteta od nepoželjnih djelatnosti na računalima odnosi se na Phishing (password harvesting fishing) odnosno krađu bilo kakvih osjetljivih informacija na temelju prijevare. Najnovija studija koju je proveo institut Ponemon ukazuje na to da kriminalci koji se lažno predstavljaju kao legitimni pošiljatelji poruka i primatelji informacija poput brojeva bankovnih računa ili lozinki.

Istraživanje je napravljeno na uzorku od 1335 korisnika iz raznih krajeva Sjedinjenih država. Sedamdeset posto ispitanika je nenamjerno posjetilo sumnjive web siteove, dok je petnaest posto onih koji su posjetili takve siteove odalo svoje osjetljive podatke.

Šezdeset i četiri posto ispitanika smatra neprihvatljivom činjenicu da kompanije još nisu počele uvoditi mjere protiv phishinga, a čak 96 posto želi da kompanije počnu primjenjivati nove tehnologije za autentifikaciju e-mail i web siteova. Uz to, postoji značajna potreba za suradnjom kompanija i državnih institucija u smislu zatvaranja inkriminiranih siteova.

povratak

SAP najavljuje

Najavljujemo predstojeće događaje na kojima će biti predstavljena SAP rješenja:

povratak


© grafike: SAP d.o.o., Google Inc.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum