SAP Global
SAP MAG 16, listopad 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP TechEd: NetWeaver udahnjuje novi život Javi

Središnja developerska konferencija iskorištena je za predstavljanje novih rješenja i srednjoročne strategije. SAP računa na otvorenu NetWeaver platformu, robusne Java aplikacije i ESA arhitekturu


Agassijeva keynote izlaganja
uvijek predstavljaju priliku
za upoznavanje SAP-ove strate-
gije
 

Konferencija SAP EMEA TechEd koja je održana od 12. do 14. listopada 2004. u minhenskom kongresnom centru u blizini starog aerodroma u četvrti Riem, okupila je brojne developere s područja Europe, Afrike i bliskog istoka. Glavni naglasak ovogodišnjeg TechEda svakako je danas već etablirana NetWeaver tehnološka platforma, no govorilo se i o ESA (Enterprise Services Architecture) strategiji s kojom će do 2007. godine biti usklađeni svi SAP-ovi novi proizvodi.

Kako je tokom svog keynote izlaganja objasnio član Upravnog odbora SAP-a Shai Agassi, iza ESA strategije stoji plan objedinjavanja kompletnih rješenja koja će biti ponuđena korisnicima. Za razliku od konkurencije, kaže Agassi, SAP je jedina tvrtka koja u svojoj ponudi objedinjuje baze podataka, aplikacije i infrastrukturu.

Srednjoročna vizija

Agassi naime predviđa da će informatička industrija u slijedećih nekoliko godina iz pukog ponuđača tehnologije prerasti u dizajnera kompletnih proizvodnih procesa u industriji i da će se na taj način ugraditi u same temelje svjetske privrede. Kao slikovita objašnjenja novih procesa Agassi je iskoristio dvije nove riječi, bolje rečeno kovanice, koje će se po svoj prilici uskoro široko koristiti u informatičkim krugovima.

Prva je riječ applistructure (aplistruktura) koja je potekla iz analitičarskih krugova, no dobro opisuje novi strateški smjer objedinjavanja informatičke infrastrukture sa softverskim aplikacijama. Naime, infrastruktura (informatičko okružje koje omogućava funkcioniranje softvera (primjerice SAP-ova NetWeaver softverska platforma ili pak poslužitelji i računalne mreže) danas nije integrirana s aplikacijama (alatima za izvršavanje pojedinih funkcija, primjerice računovodstva ili kadrovske službe) i korisnik nema potpuno funkcionalan sustav koji će vratiti velika sredstva uložena u informatiku. Po Agassiju, aplistruktura znači cjelovito rješenje koje će biti potpuno funkcionalno i kao takvo riješiti sve probleme poslovanja korisnika, k tome donijeti i opipljive uštede zahvaljujući racionalizaciji poslovanja.

Agassi je iskovao i vlastitu kraticu CPIO (umjesto aktualne CIO ili chief information officer) iza koje, po njemu, stoji sasvim nova uloga informatičkog menadžera u doglednoj budućnosti. CPIO naime znači chief process inovation officer (direktor za inovacije poslovnih procesa) i odražava sasvim novu ulogu informatičkih direktora koji neće biti odgovorni ne samo za funkcioniranje IT sustava u tvrtki već će predvoditi i optimizaciju poslovnih procesa koje će, dakako, donijeti i pripadajuće uštede u vremenu, ljudstvu i novcu.

Dotaknuo se i Java standarda kojega podupire otvorena NetWeaver platforma koju opisuje kao "always on – never seen" tehnologiju koja stabilno i pouzdano radi ispod informatičkih aplikacija i usluga. Kao ilustraciju svojih tvrdnji Agassi je u keynote uvrstio i dvije demonstracije rada s novim aplikacijama.

Potpuna pouzdanost Java aplikacija

Naime jedna od najznačajnijih novosti koje su tokom konferencije demonstrirali SAP-ovi programeri tokom konferencije jest bitno poboljšana robusnost Java aplikacija. Naime, pisanje Java aplikacija u okružju NetWeaver tehnološke platforme omogućava postizanje "malih čuda" u smislu zajamčene stabilnosti. Tokom Agassijeva keynotea demonstriran je primjer buga u web aplikaciji koji bi u normalnim okolnostima uzrokovao "pad" poslužitelja, no u NetWeaveru poslužitelj nastavlja s radom kao da se ništa nije dogodilo dok administrator rješava bug "u hodu" (on the fly) i to samo u okviru korisničkog procesa u kojem se on i dogodio. Ostali korisnici nisu niti svjesni što se zbiva…

Ključ poboljšane funkcionalnosti Java aplikacija jest Java virtual machine container tehnologija koja omogućava izvođenje Java koda oko samog Java virtual machinea. Uz pomoć novih tehnologija SAP NetWeaver omogućava smanjenje potrošnje memorijskih resursa i poboljšava stabilnost aplikacija. To je postignuto putem smanjenja broja korisnika po svakom virtual machineu (u keynote demonstraciji svaki je virtual machine imao jednog korisnika i to je omogućilo ispravljanje buga bez utjecaja na rad ostalih korisnika) što smanjuje broj korisnika pogođenih aplikacijskom pogreškom.

Administratori naime mogu "u hodu" prebacivati korisničke procese u proizvodnji u i iz debugging moda i na taj način mogu trenutno ispravljati aplikacijske pogreške bez prekidanja procesa. Uz to, poboljšane su tracing i monitoring funkcije što omogućava preciznu analizu pogrešaka i brzo rješenje problema.

Usvajanje xApps koncepcije

TechEd kongres iskorišten je i za objavu najnovijih informacija o napretku xApps skupa kompozitnih aplikacija koje u sve većem broju koriste vodeće međunarodne kompanije. Dvije godine nakon prvog predstavljanja, xApps rješenja imaju oko 150 korisnika u čitavom svijetu, radi se o kompanijama iz najrazličitijih industrija.

Tako kompanija E.ON u zemljama Beneluxa koristi rješenje SAP xApp Emissions Management (SAP xEM) koje je implementirano u lipnju 2004. za poslove distribucije električne i toplinske energije.

Američka tvrtka Gen-Probe koja se bavi izradom sredstava za kliničku dijagnozu pacijenata te donirane krvi koristi rješenje SAP xApp Resource and Portfolio Management (SAP xRPM) u project managementu. Svrha implementacije je maksimiziranje vrijednosti njihovog portfolija projekata u čitavoj tvrtki.

Njemačka konzultantska tvrtka SerCon (koja posluje u stopostotnom vlasništvu IBM-a) implementirala je rješenje SAP xRPM za praćenje i izvještavanje o korporativnom programima i projektima korisnika koji se izvode u SAP-ovom ERP softveru. Sercon, kao dio tvrtke IBM Business Consulting Services, radi s oko tisuću konzultanata u područjima ERP konzaltinga, upravljanja znanjem, upravljanja dokumentima i e-business rješenja.

Geekovski jam session

Na kraju prvog dana konferencije upriličen je pravi show sa SAP-ovim najboljim programerima koji su predstavili nove proizvode koje razvijaju u tajnosti softverskih laboratorija u obližnjem Walldorfu, ali i u drugim krajevima svijeta, primjerice u Los Angelesu.

Zanimljivo je da je za prezentaciju sveg tog softvera u razvoju SAP iskoristio format rock koncerta. Naime developeri su se izmjenjivali na pozornici i u vremenu od svega pet minuta trebali su "od nule" pred prilično glasnom publikom izgraditi aplikacije koje će eventualno jednoga dana završiti kao sastavni dio njihove NetWeaver platforme.

Jednu od najzanimljivijih aplikacija predstavio je njemački developer koji razvija alat za glasovno unošenje informacija u bazu podataka. Demonstraciju je izveo u hipotetičkoj situaciji vozača kamiona koji je zapeo u prometnoj gužvi i ne može isporučiti teret na vrijeme, a sve se to događa u nedjelju uvečer kad nema nikoga u uredu. Pošto uz sebe nema računalo, jedino što mu preostaje jest mobilni telefon i sustav za prepoznavanje glasa koji će u informatički sustav tvrtke unijeti informaciju o tome da se teret tog dana neće pojaviti u skladištu. [rg]

© grafike:  SAP AG 

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum