SAP Global
SAP MAG 16, listopad 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Zašto IT manageri pate od nesanice

Sergej Lugović, marketing manager tvrtke SAP d.o.o., piše o novoj Enterprise Services Architecture strategiji u kontekstu radikalne promjene sustava vrijednosti u današnjem poslovnom svijetu

Piše: Sergej Lugović (SAP d.o.o.), sergej.lugovic@sap.com

Nedavno je SAP-ov ured u Švicarskoj, u sklopu SAP NetWeaver turneje, napravio istraživanje na temu prioriteta informatike u službi poslovanja. U istraživanju je sudjelovalo oko 120 direktora informatike vodećih švicarskih tvrtki (Svi učesnici istraživanja nisu isključivo SAP korisnici). Tematika istraživanja je bila usko povezana uz ESA (odnosno Enterprise Services Architecture

), odnosno područje vezano uz podršku poslovanja koje spominje Nicholas Negroponte u knjizi "Being Digital". Negroponte govori o promjeni iz atoms-oriented world, u kojem su vrijednosti u posjedovanju imovine, u bits-oriented world, gdje je vrijednost u posjedovanju informacije o imovini. Na primjer slobodno možemo tvrditi da u današnjem poslovno okruženju više vrijedi imati informacije o, npr. nafti, nego imati samu naftu.

Ovdje ne govorimo isključivo o ERP aplikacijama, a aplikacijama koje se koriste u svrhu bržeg prilagođavanja novim tržišnim okruženjem. Kvalitetno pojašnjenje ESA-a možemo pronaći u nedavnom članku iz lista Harward Business Review u kojem autori segmentiraju poslovne aplikacije u sljedeće grupe;

  • Transakcijske aplikacije - ERP sustavi, u svrhu podrške svakodnevno repetitivnim transakcijama,
  • Analitičke aplikacije – aplikacije koje se bave analizama, procjenama rizika, kreiranjem izvještaja, distribucijom znanja i informacija, te
  • Transformacijske aplikacije – bi bile one koje pomažu tvrtkama da promijene način na koji su radile do sada i na taj način, diferencijacijom, kreiraju konkurentske prednosti. Recimo, aplikacija koju je razvio Nike za potrebe pojedinačnih kupaca kako bi mogli na internet stranici customizirati tenisice

Današnje poslovno okruženje definitivno očekuje od tvrtki inovativnost, stvaranje vrijednosti iz mekih čimbenika, te bez daljnjega operativnu izvrsnost. Kako bi tvrtke mogle ispuniti sva očekivanja tržišta, definitivno moraju razmišljati o ESA-u. SAP Netweaver platforma je definitivno idealan alat potreban za ispunjavanje sve većih očekivanja tržišnog okruženja.

Cilj istraživanja provedenog od strane SAP ureda u Švicarskoj je bio dobiti realnu sliku o tome što najviše muči IT direktore. Stoga Vam i predstavljamo djelomične nalaze iz istog.


Kliknite ovdje za uvećanu sliku
(36,8k)
 

Pitanje 1: Koncepcija uslužne arhitekture poduzeća (Enterprise Services Architecture – ESA) razumljiva mi je i mogu iz nje izvesti implikacije za moje poduzeće.


Kliknite ovdje za uvećanu sliku
(35k)
  

Pitanje 2: ESA otvara nove mogućnosti u adaptaciji poslovnih procesa?


Kliknite ovdje za uvećanu sliku
(38,2k)
   

Pitanje 3:Prilagodba informatičkog okruženja novim zahtjevima poslovnih jedinica može se implementirati brže i jeftinije?


Kliknite ovdje za uvećanu sliku
(71,9k)
   

Pitanje 4:Sljedeći integracijski scenariji imaju za naše poduzeće trenutno najvišu vrijednost:

Iz zadnje tablice možemo vrlo lako vidjeti da su osnovni prioriteti IT direktora na području analize i izvještavanja, te samom protoku informacija kroz tvrtku. Stoga imajući u vidu predhodnu segmentaciju aplikacija, možemo slobodno reći da ovdje govorimo o rješenjima za potrebe izvještaja (odgovor 1), bržeg protoka informacija (odgovore 2 i 3) i znanja (odgovor 4), odnosno segmentu Analitičkih aplikacija.

Obzirom da trenutno u hrvatskoj postoji dosta diskusija o povećanju konkurentnosti privrede, a kako smo mogli vidjeti da se osnovne konkurentne prednosti kreiraju Transformacijskim aplikacijama pozivamo cijenjene čitatelje da pokušaju razmišljati i izvan okvira ovog istraživanja, te uz svakodnevne operativne zadaće, daju oduška svojoj mašti te pokušaju i osmisliti poslovni proces koji će njihovu tvrtku diferencirati kako na hrvatskom tržištu tako i na globalnom. Kada je proces definiran, onda je i za njega lako kreirati aplikaciju koja će omogućiti njegovo funkcioniranje.

Dobar primjer možemo pronaći u nedavnoj odluci lanca kafića StarBucks u SAD-u, kojem se gostima uz kavu počinje i nuditi mogućnost izbora i snimanja istog na CD. Ali do te odluke je moglo doći tek nakon imanja u pogonu transakcijske i analitičke aplikacije.

SAP d.o.o. Vam stoga stoji na raspolaganju u vezi razvoja i realizacije Vaših poslovnih zamisli, te kreiranju idealnog informatičkog okruženja koje će biti u stanju pratiti i podupirati razvoj vašeg poslovanja i realizaciju vaše konkurentne prednosti kako na hrvatskom, tako i na globalnom tržištu.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum