SAP Global
SAP MAG 17, studeni 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

mySAP ERP HCM: Strategija i vizija (2)

U ovom izdanju govorimo o tome kako SAP-ovo HR rješenja omogućava sveobuhvatno upravljanje ljudskim kapitalom

Piše: Tomislav Sokolić (SAP d.o.o.), tomislav.sokolic@sap.com

… nastavak teksta iz prošlog broja

 

U prošlom izdanju SAPmaga pisali smo o strategiji i viziji rješenja za upravljanje ljudskim kapitalom koje podrazumijeva akviziciju, raspoređivanje, razvoj, zadržavanje i motivaciju vještina, sposobnosti, iskustva i znanja radne snage i uključuje strategiju koja mjeri doprinos ljudskog kapitala cjelokupnom rezultatu organizacije. Samim time narednih nekoliko odlomaka govori o konceptu SAP-ovog rješenja i način na koji ono omogućuje sveobuhvatno upravljanje ljudskim kapitalom.

mySAP ERP HCM: Omogućavanje upravljanja ljudskim kapitalom

SAP-ovo rješenje stavlja HR procese u ruke svih relevantnih interesnih grupa počevši od Uprave, linijskih voditelja, informatike pa do svih zaposlenika, korištenjem novih tehnoloških mogućnosti poput uvida, prilagodljivosti, fleksibilnosti i produktivnosti unutar ERP platforme kako bi omogućilo organizaciji bolje upravljanje ljudskim kapitalom.

Uvid

Kada govorimo o uvidu, riječ je o integriranim procesima i alatima za simulacije i planiranje što omogućuje korištenje cjelokupne HR analitike. Analitika pomaže pri odgovorima na pitanja poput: Ima li organizacija podatke o broju zaposlenika u stalnom radnom odnosu, troškovima prekovremenog rada, troškovima obračuna plaća u odnosu na industrijski benchmark, a do kojih može doći jednostavno, brzo i u stvarnom vremenu? Koliki je bio turnover zaposlenika prošlih razdoblja? Uzmimo za primjer aspekt planiranja potrebnih zaposlenika. Ako je cilj povećati prihode za deset posto ili ući na nova tržišta, to će zasigurno imati utjecaja na broj potrebnih zaposlenika. Korištenjem financijskih podataka ili drugih podataka iz ERP sustava u rješenju za upravljanje ljudskim kapitalom će omogućiti HR profesionalcu donošenje pravih i pravovremenih odluka.

Prilagodljivost

SAP definira prilagodljivost kao unaprijed definirani sadržaj i poslovne procese koji podržavaju HR segment poslovanja. Tu su bitna dva glavna područja. Jedno je globalno upravljanje talentom u koji spajamo zapošljavanje, upravljanje izvedbom, razvoj kadrova, nagrađivanje i sve ostalo bitno za učinkovitije upravljanje kadrovima. Drugo područje je tradicionalni dio kao temelj HR odjela. Zgodno je govoriti o upravljanju talentima, važnosti zaposlenika, o kompenzacijama, ali ako ne možete učinkovito upravljati beneficijima, obračunati plaće ili održavati podatke o zaposlenicima, ostatak stvarno nije relevantan. Stoga SAP ulaže mnogo resursa u razvoj i upravljanje talentom iz tradicionalnog HR-a, a kako bi svojim korisnicima omogućio maksimalnu učinkovitost.

Primjer prilagodljivosti je proces zapošljavanja. Obično se na zapošljavanje gleda kao na eksterno fokusiran proces gdje se ljudi dovode kako bi popunili otvorena radna mjesta. SAP je najveću pažnju pridao izradi baza talenata koje su podržane tražilicom aplikanata. Ako razmislimo, planiranje karijere, kroz oči zaposlenika, je vrlo slično regrutiranju novih zaposlenika. Stari model je bio da ukoliko zaposlenik želi raditi nešto novo, nešto drugačije, on/ona bi sjeo za stol sa nadređenom osobom kako bi pokušali pronaći zajednički zadovoljavajuće rješenje. U praksi se ovako nešto ne događa jako često. Ako zaposlenik želi raditi nešto drugo, obično će to učiniti izvan svoje organizacije. SAP u potpunosti podržava ideju eksternog i internog zapošljavanja što u konačnici ima utjecaja na povećanu motivaciju i retenciju zaposlenika.

Kako priča o prilagodljivosti ovdje ne bi završila, spomenuli bismo da SAP HR rješenje podržava više od 40 zemalja i time osnažuje ideju globalizacije tj. lokalizacije. Nije samo stvar o viševalutnosti ili višejezičnosti, već je u pitanju i prilagođavanje lokalnim pravilima i regulativama.

Fleksibilnost

Fleksibilnost je umnogome tehnološka priča čiji je glavni lik tehnološka platforma SAP NetWeaver. Riječ je o integraciji HR usluga sa ERP platformom, automatiziranju i upravljanju administrativnim procesima. Ideja tehnologije je danas puno više od puke integracije procesa i transformira se u integraciju ljudi, informacija te integraciju procesa sa aplikacijama.

Ono što SAP nastoji je dostavljanje procesa i informacija svim zaposlenicima u organizaciji, a kako HR dotiče svakog zaposlenika, ovaj cilj ima iznimno veliku važnost. Fleksibilnost se odnosi i na automatizaciju procesa. SAP je zajednički radio sa tvrtkom Adobe kako bi se integrirala tehnologija interaktivnih obrazaca u procese vezane za samousluge zaposlenika i menadžera. Tijekom razvoja samousluga za zaposlenike i menadžere, bilo je očito da ne postoji način na koji bi mogli predvidjeti svačije poslovne procese, budući da svaka organizacija radi stvari malo drugačije. Na ovaj način korisnici dobivaju mogućnost konfiguracije i jednostavnije implementacije sukladno svojim poslovnim procesima.

Produktivnost

Produktivnost je jedna od ključnih područja investicija na koju se SAP fokusirao u zadnjih osamnaest mjeseci. Cilj je dostaviti HR usluge krajnjim korisnicima sukladno njihovim ulogama i potrebama. Ako je zaposlenik u ulozi rukovoditelja, njemu su potrebni podaci vezani uz financije, proračun, tržišno stanje, itd. Ideja koju je tada potrebno razumjeti je uloga pojedinog zaposlenika i što mu je sve potrebno kako bi se donosile bolje odluke i samim time povećala produktivnost. SAP rješenje odgovara na ovaj zahtjev dostavom samouslužnih poslovnih paketa za zaposlenike i menadžere. Cilj je što jednostavnija, a učinkovita upotreba poslovnih aplikacija; nešto poput korištenja bankomata, ili naručivanja proizvoda sa Amazona, itd.

Produktivnost se također odnosi na iskorištavanje višestrukih informacijskih kanala. Informacije se mogu dobiti i pružiti putem portala, interakcijskog centra, SAP GUI-a, dlanovnika pa i korištenjem glasovnih tehnologija.

Kompletno rješenje

Zaključak je da SAP nudi kompletno rješenje. Upravljanje talentom, zapošljavanjem, edukacijom, izvedbom i kompenzacijom uključuje cjelokupni radni ciklus zaposlenika. Kod planiranja radne snage i analitike riječ je o planiranju troškova, broja zaposlenika, analitike benhcmarka tj. analiziranja svega što se radi, ili će se u budućnosti raditi i sukladno time strateški voditi organizaciju. Isporuka HR usluga uključuje samouslužne aplikacije za zaposlenike i menadžere. Naravno, da je tu i temelj HR-a poput beneficija i obračuna plaća. Sve ove navedene HR funkcionalnosti se nalaze unutar konsolidirane mySAP ERP platforme koja sadržava i sveobuhvatnu SAP NetWeaver tehnološku platformu.

u sljedećem broju SAPmag-a: Eksterna i interna HR integracija...

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum