SAP Global
SAP MAG 17, studeni 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

G2R: novi SAP-ov partner | Europa vodi u online potrošnji | IT plaće rastu za 15 posto? | IT otkazi porasli 60 posto | Osnovan novi open source konzorcij | Seagate nudi 400-gigabajtne pogone

G2R: novi SAP-ov partner


Njegić, Jardas i Šangulin
(slijeva) 

Izvršni direktor novoosnovane tvrtke G2R (Gate to Reform) Davor Jardas i voditelj usluga Boris Njegić na današnjoj su konferenciji govorili o budućim aktivnostima tvrtke za poslovno savjetovanje i primjenu informacijskih tehnologija, s usmjerenjem na poslovna aplikacijska rješenja. G2R je „start-up“ tvrtka, osnovana u jesen 2004. sa svrhom da kroz svoje aktivnosti pruži maksimalni fokus na poslovnu vrijednost informacijskih tehnologija. To znači da je poslovanje u fokusu, a informacijska tehnologija promatra se primarno kroz doprinos stvaranju vrijednosti poslovanju.

Osnivači tvrtke su Davor Jardas, donedavno direktor podružnice njemačkog softverskog giganta SAP-a, Boris Njegić, donedavno u Gavriloviću zadužen za vođenje projekata i maloprodajnu mrežu, te Igor Šangulin, koji je do prije nekog vremena u Gavriloviću vodio projektiranje i razvoj poslovnih aplikacija.

Ovaj tim, sa značajnim iskustvom u uvođenju i primjeni informacijske tehnologije za podršku poslovanju, želi graditi inovativan pristup temeljem slijedeće filozofije - Informacijska tehnologija u službi poslovanja.

G2R je nastao u uvjerenju da danas u Hrvatskoj postoji realna potreba poslovnom rukovodstvu ponuditi veću poslovnu vrijednost za investicije u informacijsku tehnologiju. Tim G2R prihvaća ovaj izazov i nudi rješenja putem selektivne kombinacije poslovnog savjetovanja, odabira i uvođenja najprimjerenijih informacijskih rješenja, te uvođenja discipline poslovnog benchmarkinga. U smislu aplikacijskih tehnologija i rješenja, strateški partner G2R-a je tvrtka SAP.

povratak

 

Europa vodi u online potrošnji

Stručnjaci očekuju da će predstojeća blagdanska sezona donijeti rekord u online prodaji na europskom tržištu. Agencija Forrester Research prognozira da će blagdanski online shopping donijeti ukupan promet od 13 milijardi eura. Zanimljivo je da će Europa u ovom segmentu prestići tradicionalno vodeće tržište SAD koje bi trebalo ostvariti promet od desetak milijardi eura.

Procjenjuje se da će britansko tržište donijeti najveći promet i s 4,3 milijardi eura ostvariti 36-postotni udio u božićnoj online potroąnji. Druga po online prometu trebala bi biti Njemačka s 29-postotnim udjelom i 3,8 milijardi prometa. Francuska bi trebala ostvariti 1,1, milijardu prometa i devet posto udjela. Na temelju tih prognoza Forrester najavljuje da će blagdanski internetski shopping u Europi zabilježiti porast od čak 44 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Osim u samom tehnološkom napretku razlozi ovakvog trenda traže se u činjenici da je promet u offline maloprodaji na europskim tržištima u prosjeku opao upravo zbog toga što se sve više potrošača odlučuje za online kupovinu. Zbog toga se i vodeći maloprodajni lanci poput Sainsbury'sa i Tesca sve više sukobljavaju na online polju.

No na online tržištu s najvećim udjelom ukupnog prometa i dalje dominira prodaja turističkih aranžmana (21 posto), a slijedi prodaja obuće i odjeće (17 posto).
povratak

  

IT plaće rastu za 15 posto?

Prema novim podacima koje je objavila tvrtka Meta Group, tokom slijedeće tri godine plaće informatičkih djelatnika trebale bi narasti za deset do petnaest posto. Pored toga, u njihovom dokumentu "2004 IT Staffing and Compensation" objavljena je prognoza da će također porasti broj prelazaka IT djelatnika u druge tvrtke.

Meta Group preporuča informatičkim menadžerima da pridaju veću pozornost svojim programima za upravljanje ljudskim kapitalom kako bi izbjegli masovni eksodus djelatnika. U spomenute programe spadaju razvoj upravljanja, programi za povećanje blagostanja i morala djelatnika, programi za akviziranje novih djelatnika i kompenzacijske strategije.

Zabilježeno je povećano zanimanje za implementiranje SAP, PeopleSoft i Siebel rješenja što znači da će konzultanti i administratori s odgovarajućim vještinama biti "tražena roba". Informatički menadžeri koji su obuhvaćeni istraživanjem u najvećem broju slučajeva (24 posto) tvrde da je najteže zadržati developere aplikacija, a velik broj migracija bilježe i stručnjaci za sigurnost i mreže (po 13 posto).
povratak

  

IT otkazi porasli 60 posto

Iako ova vijest naznačava korijenite promjene, nije alarmantna za europske informatičke djelatnike jer se odnosi na trendove u SAD. Tvrtka Challenger, Gray & Christmas objavila je vlastitu procjenu da je u trećem tromjesečju 2004. broj otkaza u američkim IT tvrtkama porastao 60 posto, što je najveća brojka od posljednjeg tromjesečja 2003.

U trećem tromjesečju su američke računalne tvrtke najavile 30,624 otkaza, a u tehnološkom je sektoru (računala, elektronika, telekomunikacije i e-trgovina) najavljeno 54,701 otkaza.

Kao glavni razlog porasta otpuštanja uoči blagdanske sezone navodi se činjenica da IT industrija ne može nametnuti cijene koje joj odgovaraju čak i u vrijeme kada raste potražnja za njenim proizvodima.

Od 1. siječnja do 30. rujna 2004. hi-tech kompanije najavile su ukupno 118,427 otkaza što predstavlja 16 posto svih otkaza u industriji SAD u tom razdoblju.
povratak

  

Osnovan novi open source konzorcij

Četiri ponuđača Linux rješenja udružili su se kako bi razvili tehnologiju za lakšu proizvodnju distribucija tog operativnog sustava. Udruženje je nazvano Linux Core Consortium (LCC) i njegova je glavna strategija razvoj runtime okruženja i softverskih alata koji će standardizirati programiranje softvera za sučelja Linuxovog kernela.

Utemeljitelji LCC konzorcija su tvrtke-distributeri Conectiva, Mandrakesoft i Turbolinux te ponuđač Linux rješenja Progeny. Softverski sloj kojega će oni standardizirati osigurat će da aplikacije koje su napravljene za certificirane Linux distribucije budu kompatibilne s Linux Standard Base 2.0 sučeljima koje je definirala organizacija Free Standards Group.

Podršku inicijativi LCC-as već su najavile tvrtke Hewlett-Packard, Novell, Red Hat i Sun Microsystems. Najavljena tehnologija trebala bi biti dostupna tokom prvog tromjesečja 2005.

povratak 

Seagate nudi 400-gigabajtne pogone

Zbog dominantnog trenda uvođenja multimedijskih funkcija u prosječna osobna računala vodeći proizvođači nastoje ponuditi adekvatan prostor za skladištenje velikih multimedijalnih zapisa. Pored samog velikog kapaciteta novi tvrdi diskovi moraju biti u stanju čitati podatke dovoljno velikom brzinom za podršku video streaminga u stvarnom vremenu.

Jedan od vodećih "igrača" na tržištu, Seagate, ponudit će novi hard disk model u Barracuda 7200.8 skupini, kapaciteta 400 gigabajta. Pogon je ponuđen u dvije inačice – s Ultra ATA/100 sučeljem i serijskim ATA sučeljem. Brzina obrtaja je 7200 u sekundi, a prosječno vrijeme pronalaženja podataka je osam milisekundi.

Serijska ATA inačica podržava Native Command Queuing (NCQ) tehnologiju koja omogućava izvršavanje naredbi računala prema redoslijedu koji donosi najučinkovitije čitanje podataka. Do sad su tvrdi diskovi izvršavali naredbe redoslijedom kojim su one pristizale. Cijena proizvoda zasad nije poznata.
povratak

© grafike: Seagate Technology LLC , G2R d.o.o.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum