SAP Global
SAP MAG 18, prosinac 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Razapeti između Linuxa i Windowsa (1)

Sektor malih i srednjih tvrtki, ili SMB, posljednje vrijeme je "na meti" ponuđača IT rješenja. Najveće pitanje glasi: kupiti proprietary rješenje ili se opredijeliti za filozofiju otvorenog koda? Odgovor postoji, ali nije jednostavan…

  

 

U posljednje vrijeme mnogo se govori o tome isplati li se ili ne uvoditi Linux sustav u poslovanje. Naime sve donedavno mislilo se da se najbolje rješenje nalazi u tzv. proprietary (tvorničkom) softveru odnosno cjelovitom rješenjima koja nude etablirane tvrtke. No, u posljednje vrijeme sve se više tvrtki i institucija iz čitavog svijeta odlučuje uvesti takozvana open source rješenja koja ne samo da su jeftinija (u nekim slučajevima ne koštaju ništa) već omogućavaju razvoj vlastitih softverskih alata.

Za razliku od tradicionalnih rješenja čija strategija počiva na sustavnom skrivanju izvornog koda, open source, ali i koncept otvorenih standarda, u potpunosti otkrivaju način pisanja softvera i omogućavaju bilo kome sa dovoljno znanja i volje razvoj vlastitih softverskih rješenja koja će raditi u brojnim informatičkim sustavima.

Na temelju filozofije otvorenog koda nastalo je sasvim nov poslovni model koji podržava razvoj novih tehnologija i usluga. Uz same operativne sustave, među koje osim Linuxa spadaju platforme poput FreeBSD-a, Net BSD-a i OpenBSD-a, na sceni postoje brojne besplatne softverske aplikacije koje omogućavaju obavljanje širokog spektra aktivnosti, od e-mail klijenata i tekstualnih procesora do web browsera i grafičkih alata.

Takav način započinjanja posla ili postavljanja radnog mjesta uz minimalne troškove donosi sasvim nove mogućnosti srednjim i malim tvrtkama koje u pravilu imaju ograničene budžete. No, neki upozoravaju da taka pristup ima i svoju lošu stranu jer besplatna ili jeftina softverska platforma može oduzeti mnogo vremena i energije pri održavanju ponajprije zbog problematičnih drivera.

Nijanse koje život znače

Jedna od najnovijih analiza koja uspoređuje troškove posjedovanja Linuxa i Windowsa jest ona koju je provela tvrtka informIT. Odmah na početku analize njen autor Bill Ball upozorava da razlike između korištenja Windows i Linux rješenja nisu pretjerano velike no nijanse mogu biti presudne u izboru najboljeg rješenja. Štoviše, prema tom autoru bi najbolje rješenje za male i srednje kompanije mogla biti kombinacija različitih platformi i rješenja.

Najvažnije čimbenike za kvalitetan odabir pravog IT rješenja za takvu tvrtku spadaju preferencije i mogućnosti postojećeg klijentskog softvera, trenutnim kapitalnim hardverskim i softverskim investicijama, postojeće procedure za prijenos podataka unutar tvrtke, potrebama računovodstvene i kadrovske službe… Ulogu u izboru IT sustava mogu imati zahtjevi vlasnika i uprave te sposobnosti uposlenika.

Vrsta proizvoda Broj licenci Cijena Total
Red Hat Linux 8.0 (free) 500 0 USD 0 USD
Red Hat Linux 8.0 Personal 500 39,95 USD po primjerku 19,975 USD
Red Hat Linux 8.0 (free) i Red Hat Manual Sets 500 49,95 USD po primjerku 24,975 USD
Red Hat Linux 8.0 Professional 500 149,95 USD po primjerku 74,975 USD

Naravno, u vidu treba imati i to o kojoj se distribuciji Linuxa radi. Naime, za razliku od Microsoftovih Windowsa čije je aplikativno okružje vrlo poznato i standardizirano, Linux se pojavljuje u različitim distribucijama gdje se osim samog operativnog sustava (s njegovim izvornim kodom odnosno Kernelom) pojavljuju i različite besplatne aplikacije, prvenstveno za rad s e-poštom, unos teksta i editiranje fotografija. Taj dio poslovanja na Linuxu nije do kraja standardiziran, no činjenica je da su tržištem prevladali najkvalitetniji (ili najbolje prihvaćeni) alati te da su se iskristalizirale dvije najpopularnije Linux distribucije – Red Hat i SuSE.

Autor analize upozorava na činjenicu da su oba operativna sustava – Windows i Linux – vrlo slična po tome da se njihova funkcionalnost svodi na puko gonjenje računala, dakle neophodni su im pravi softverski alati (aplikacije, klijenti…) s kojima će korisnik moći nešto napraviti.

Koliko to zapravo košta?

Vrsta proizvoda Broj licenci Cijena Total
Windows XP 500 299 USD po primjerku 149,500 USD
Windows 2000 500 319 USD po primjerku 159,500 USD
CALs (Windows 2000 Server) 500 799 USD za 20 primjeraka 18,177 USD
Office (Standard) 500 479 USD po primjerku 239,500 USD
Office (Professional) 500 579 USD po primjerku 289,500 USD

No možda najvažnije pitanje jest stvaran trošak migracije na novu platformu, bez obzira radi li se o Windows ili Linux softveru. U ovom istraživanju pored fiskalnih se troškova spominje i psihološka kategorija odnosni nešto što bi se moglo opisati kao subjektivan osjećaj napora koje uzrokuje nova tehnologija. Osim samih troškova u ovu se kategoriju uključuje i edukacija djelatnika koji moraju naučiti raditi na novom sustavu, a to naravno zahtijeva utrošak novca i vremena.

Zbog fleksibilnosti i interoperabilnosti Linux omogućava nešto lakšu migraciju jer se njeno trajanje može prilagoditi potrebama korisnika. U tvrtki Red Hat tvrde da migracija na njihovu Linux platformu može potrajati svega jedan dan ili vikend, ali se može podesiti da potraje i nekoliko tjedana.

Detaljna usporedba troškova uvođenja Windows 2000 i Red Hat Linux platforme prikazana je u posebnim tablicama.

 

 

Priča o tvrtki ACME

Kako bi što bolje dočarao uvjete u kojima mala ili srednja tvrtka poduzima migraciju na Linux platformu Ball je osmislio priču o fiktivnoj tvrtki ACME Enterprises koja upošljava petsto djelatnika i kao takva spada u skupinu tvrtki srednje veličine.

Osim redovnih poslova u administraciji ACME obavlja djelatnost hostinga udaljenog pristupa za mobilne prodajne predstavnike, ima odjele za prodaju i marketing, kadrovsku službu i proizvodne pogone.

ACME-ov informatički sustav postavlja se tako da može ispuniti potrebe planiranja, predviđanja, budžetiranja, istraživanja, proizvodnje, nabave, testiranja i plasiranja. Sustav te tvrtke mora, naravno, biti siguran u fizičkom smislu, skalabilan i prilagođen edukaciji njegovih korisnika što znači da mora podržati željeni porast tvrtke. Kod širenja IT sustava najvažnije pitanje nije sam hardver već politika licenciranja softvera, odnosno koliko će tvrtka morati platiti eventualna softverska proširenja.

Najvažnija pitanja na koja mora odgovoriti ACME-ov menadžment jesu pouzdanost novog sustava, koji su inicijalni troškovi nabave i migracije, kako će čitav informatički sustav funkcionirati nakon migracije, sigurnost sustava, godišnji TCO po radnom, mjestu te pitanje skalabilnosti u bližoj i daljnjoj budućnosti. [rg]

Info:

http://www.redhat.com/services/

http://www-1.ibm.com/linux/article_smb.shtml

http://www.microsoft.com/technet/treeview/default.asp?url=/technet/prodtechnol/acs/proddocs/ac2k/accrbb_cfullinst.asp

… u slijedećem broju SAPmaga: što je sve potrebno za Windows 2000 i Linux implementaciju, koje su cijene hardvera i sofvera…

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum