SAP Global
SAP MAG 18, prosinac 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Uspjeh SAP NetWeavera u Večernjaku

Instalacija tehnološke platforme SAP NetWeaver značajno je ubrzala poslovanje u vodećim hrvatskim dnevnim novinama i predstavlja primjer koji je priznat u čitavom svijetu

 

Kao dio medijske grupacije Styria sa sjedištem u Austriji, Večernji list vodeći je dnevni list u Hrvatskoj te uživa ugled zbog kritičnoga, kvalitetnog novinarstva. Poduzeće ima 270 stalno zaposlenih, od kojih otprilike 175 njih doprinosi sadržaju lista. List također koristi usluge oko 400 honorarnih novinara i fotoreportera.

Ručna gradacija sadržaja oduzima puno vremena

Gradacija sadržaja koji proizvode honorarci rutinska je zadaća u Večernjemu listu, u sklopu koje urednici određuju honorar za svaki članak ili fotografiju koji se objave. U prošlosti to je bio mučan postupak u kojemu su se lako događale pogreške. Tri stalno zaposlena djelatnika donosila su ispise urednicima koji su onda upisivali honorare za slike i članke. Novine – oko 300 svaki dan – tada bi se pokupile, te bi se rukom ispisani iznosi ručno upisivali u tablicu. Ne samo da je taj postupak oduzimao puno vremena, nego nije bio ni transparentan. Budući da urednici nisu ni na koji način mogli nadzirati svoj proračun, kod mjesečnih isplata često bi se ispostavio neplanirani premašaj izdataka. Zbog toga su se honorari morali dodatno usklađivati – i opet, dakako, ručno.

Rješenje po mjeri:  SAP NetWeaver

Osnovni podaci

Naziv poduzeća: Večernji list, Hrvatska (www.styria.com/en)

Djelatnost: Mediji (novinsko izdavaštvo)

Ključni izazovi

• Izrada aplikacije za gradaciju novinskih priloga

• Znatno smanjenje ručnoga rada u gradaciji sadržaja

• Osiguranje jednostavnog portalnog pristupa gradacijskoj aplikaciji prema pojedinačnim ulogama

• Omogućavanje uvida menadžerima u njihove proračune i izdatke

• Integracija aplikacije za gradaciju sadržaja s uredničkim sustavom i SAP-ovim softverom za uredsko poslovanje

Instalacijski partneri

• S&T Hermes Plus/OptimIT

Rješenja i usluge

• SAP NetWeaver™: komponente SAP Web Application Server (SAP Web AS) i SAP Enterprise Portal (SAP EP)

• Tehnička potpora SAP Consultinga, kao dijela servisne mreže SAP Customer Services Network

Postojeće okruženje

mySAP™ ERP

Prednosti instalacije

• Brza instalacija aplikacije za portal i gradaciju sadržaja

• Brzo, učinkovito rješavanje tehničkih problema putem SAP Consultinga

Ključne koristi

• Godišnja ušteda troškova za zaposlene u visini od 25.000 eura

• Povrat ulaganja očekuje se u roku od dvije godine

• Brža, učinkovitija gradacija sadržaja

• Izvješćivanje gotovo u realnom vremenu

Hardver: HP ProLiant DL380 G3

Operativni sustav: Microsoft Windows 2000 s Oracleovom bazom podataka

Večernji list je odlučio izraditi aplikaciju za vađenje članaka i fotografija iz njegova sustava uredništava, distribuciju istih elektroničkim putem odgovornim urednicima na gradaciju, te upload podataka o honoraru u SAP-ov softver poduzeća. Za instalaciju te nove aplikacije za gradaciju sadržaja, Večernji list odabrao je platformu SAP NetWeaver i njezine komponente SAP Web Application Server (SAP Web AS) i SAP Enterprise Portal (SAP EP). SAP EP omogućava jednostav pristup podacima, a SAP Web AS jednostavna je infrastruktura za izradu i korištenje poslovnih aplikacija.

“SAP-ov softver tehnički je robustan, a njihov portal nudio je iznimno visoke standarde lakoće uporabe za korisnike kakve mi tražimo,” objašnjava Nikola Francetić, menadžer za SAP-ovu instalaciju u Večernjemu listu. “Štoviše, vidjeli smo da SAP može osigurati dugoročnu potporu koja nam je neophodna.” SAP-ove komponente također se bez ikakvih poteškoća integriraju u postojeće okruženje poduzeća i osiguravaju solidnu osnovu za daljni razvitak.

Stručni savjet i učinkovita instalacija

Nakon pokretanja projekta u siječnju 2004., SAP je instalirao SAP EP i SAP Web AS za nekoliko dana. Večernji list je zatim surađivao s instalacijskim partnerima S&T Hermes Plus i OptimIT u izradi, isprobavanju i puštanju u rad nove aplikacije. Stručni savjeti SAP Consultinga osigurali su brzo i učinkovito rješavanje tehničkih pitanja vezanih za SAP Web AS.

Zahvaljujući bliskoj suradnji svih tih partnera, novo rješenje pušteno je u rad u planiranome roku potkraj travnja 2004. “Izrada i puštanje u rad aplikacije te vrste za samo četiri mjeseca bilo je pravi izazov,” kaže Francetić. “No, rezultati govore sami za sebe. Projekt je završen brzo, uz racionalizaciju troškova, te vrlo uspješno. Naša nova aplikacija – koja je izrađena i radi na temelju softvera SAP Web Application Server – znatno ubrzava gradaciju sadržaja. SAP Enterprise Portal osigurava nam brzi pristup novoj funkciji temeljem različitih uloga.”

Smanjenje troškova i uvid u izdatke

Nova aplikacija za gradaciju sadržaja u Večernjemu listu donijet će godišnju uštedu na izdacima za zaposlene u visini od 25.000 eura, te poduzeće očekuje povrat ulaganja  u roku od dvije godine. K tomu, aplikaciju su prihvatili oni kojima je i namijenjena - krajnji korisnici. “Lakoća rada za nas je bila presudna,” kaže Francetić.

“Naši urednici zahtijevaju jednostavan pristup funkcijama, i upravo su to dobili u rješenju SAP Enterprise Portal. Potpuno su ga prigrlili.”

Mogućnost izvješćivanja gotovo u realnome vremenu omogućava brz uvid u stanje izdataka, što pak urednicima omogućava bolje iskorištenje njihovih proračuna. Na primjer, oni sada mogu osigurati poticaje dajući veće honorare za osobito dobar sadržaj – ne morajući više brinuti da će probiti proračun. Budući da se svi članci i sadržaji mogu pozivati u PDF formatu, korisnici mogu brzo i lako provjeriti kvalitetu sadržaja.

Čvrst temelj za budućnost

Večernji list sada razmatra instalaciju SAP EP za cijelo poduzeće radi omogućavanja samoposlužnog pristupa raznim servisima. Mogu se uvesti i dodatne portalne funkcije, poput upravljanja fondom znanja i dokumentacijom. S rješenjem SAP Web AS, list je dobio pouzdanu platformu za razvitak i primjenu drugih robusnih aplikacija.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum