SAP Global
SAP MAG 18, prosinac 2004.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Očekuje se povećanje IT potrošnje u 2005. | Najavljen nasljednik RFID standarda | Novi engine za pretraživanje video sadržaja | Svjetsko PC tržište udvostručit će se do 2010. | Crvi i virusi najveća prijetnja u 2005.  

Izvor: SAP INFO


Očekuje se povećanje IT potrošnje u 2005.

Sjevernoameričko i europsko tržište s optimizmom ulazi u novu 2005. godinu. Tvrtka Forrester Research u svojoj najnovijoj analizi naime predviđa da će se do kraja slijedeće godine potrošnja na informatičku tehnologiju povećati sedam posto u odnosu na 2004. Forrester je u ovom istraživanju obuhvatio 1368 donositelja IT odluka u sjevernoameričkim i europskim tvrtkama.

Više od polovice ispitanika, njih 60 posto, izjavilo je da tokom 2005. namjerava obnoviti softverske aplikacije. Dok je u prošlogodišnjem istraživanju 44 posto ispitanika s optimizmom gledalo na narednih dvanaest mjeseci, ovaj puta se taj postotak popeo na 54.

Među ispitanicima koji su najavili nabavku novih inačica softvera, njih 69 posto će angažirati vanjske konzultante, zbog čega će prema Forresteru outsourcing aplikacija u 2005. prema Forresteru doživjeti porast od devet posto. Održavanje aplikacija će pak porasti čak za 20 posto, usluge poslovne inteligencije porast će za 9 posto, a upravljanje sadržajem bi trebalo postati novom killer aplikacijom jer će doživjeti porast od 15 posto.
povratak


Najavljen nasljednik RFID standarda

Neprofitna udruga za standarde EPCglobal objavila je standard slijedeće generacije radio-frekvencijske identifikacije (RFID) i elektroničkog kodiranja proizvoda (EPC).

Glavni problem na koji ukazuju dužnosnici EPCglobala jest prevelik broj važećih standarda koje mora pratiti RFID industrija. Sam EPCglobal izdao je naime dva GEN-1 standarda (prve generacije) dok organizacija ISO ima dva GEN-2 standarda UHF bežičnog sučelja.

Novi standard nazvan RDID donosi poboljšanja u sigurnosti podataka na RFID oznakama, a biti će moguće i "zaključati" identifikacijska polja na oznakama. Podaci će u tom slučaju biti zaštićeni lozinkom i neće ih se moći mijenjati. RDID će omogućavati i trenutno brisanje svih podataka u slučaju potrebe.
povratak


Novi engine za pretraživanje video sadržaja

Tvrtka Blinkx.tv predstavila je vlastiti search engine koji može indeksirati audio i video streamove i pretraživati njihov sadržaj. Engine omogućava korisnicima grupiranje specifičnih upita uz korištenje "pametnih mapa" ( smart folders ). Te mape neprestano prikupljaju multimedijalni sadržaj iz izvora koji uključuju medijske kuće BBC, Bloomberg, Fox News, ESPN i National Public Radio. Sadržaj se prikuplja na temelju parametara koje zadaje sam korisnik, a sustav potom šalje obavijest u trenutku kada se na nekome od streamova pojavi sadržaj koji uključuje željenu temu.

Osnivač Blinkxa Suranga Chandratillake primijetio je jaz između porasta multimedijalnog sadržaja i želje korisnika za mogućnostima njegove kontrole i korištenja.

"Prepoznali smo potrebe korisnika i podigli search engine na višu razinu", objašnjava Chandratillake. "Nova revolucionarna tehnologija automatske transkripcije koja 'u letu' prepisuje sadržaj, zajedno s napredno fonetskom tehnologijom prepoznavanja glasa po prvi puta automatizira proces pretraživanja televizijskih isječaka".
povratak


Svjetsko PC tržište udvostručit će se do 2010.

Najnovije istraživanje tvrtke Forrester Research donosi prognozu da će svjetsko PC tržište s aktualnog broja od 575 milijuna osobnih računala do 2010. godine narasti na 1,3 milijarde.

Najveći porast bit će zabilježen u nerazvijenim zemljama koje će ukupno svjetskom tržištu dodati 566 milijuna novih računala u slijedećih pet godina. U Kini će tokom tog razdoblja biti nabavljeno 178 milijuna novih osobnih računala, u Indiji 80 milijuna, a u Indoneziji 40 milijuna.

Među najzanimljivija nova tržišta Forrester ubraja Meksiko, Brazil, Pakistan, Rusiju, Nigeriju i Vijetnam.

Razvijena IT tržišta – SAD, Europa i daleki istok – do 2010. će svjetskom tržištu doprinijeti sa 150 milijuna novih osobnih računala.
povratak


Crvi i virusi najveća prijetnja u 2005.

Tvrtka eBay organizirala je istraživanje u kojemu su sudjelovali menadžeri zaduženi za sigurnost informatičkih sustava u tvrtkama u SAD. Kako je utvrđeno u godišnjem istraživanju nazvanom CSO Interchange , velika većina ispitanika, njih 84 posto, smatra da su budžeti za sigurnost još uvijek premaleni. Ipak, 61 posto ispitanika ustvrdilo je da su tokom 2004. njihovi budžeti povećani.

Šezdeset i devet posto CSO ( Chief Security Officer) dužnosnika smatra da online prijevare predstavljaju ozbiljnu prijetnju njihovim kompanijama, no njih tek 54 posto postavilo je sigurnosne mehanizme protiv phishinga .

Pedeset i osam posto ispitanika navelo je crve, viruse i trojance kao najveće sigurnosne prijetnje. Još veći broj ispitanika, njih 69 posto, ustvrdilo je da je tokom 2004. njihov posao postao teži. Čak 80 posto ispitanika navelo je da su cyber napadi nanijeli konkretnu materijalnu štetu njihovim organizacijama.
povratak

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum