SAP Global
SAP MAG 19, sije�anj 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Uspjeh Češke agencije za plaćanje uz SAP NetWeaver

SZIF uz pomoć SAP NetWeavera u češke agrarne fondove distribuira više od milijarde američkih dolara

 

Prije nego što je Češka Republika postala članicom Europske unije (EU), češko Ministarstvo financija pristupilo je organizaciji Státní zemedelský intervencní fond (Državni poljoprivredni intervencijski fond ili SZIF, odgovoran češkome Ministarstvu poljoprivrede) sa zahtjevom da djeluje kao agencija za plaćanje za poljoprivrednu zajednicu. Međutim, SZIF je morao zadovoljiti jedna važan kriterij: morao je imati informatički sustav sposoban da zadovolji sve propise EU. To nije bio nimalo jednostavan zahtjev. Agencija bi preuzela odgovornost za distribuciju 27 milijardi čeških kruna (više od jedne milijarde američkih dolara) iz fonda EU za agrar – ta bi plaćanja bez pravilne akreditacije bila ugrožena.

Primjenom sveobuhvatnoga niza rješenja u sklopu paketa mySAP Business Suite, SZIF se osposobio za hvatanje u koštac s tim izazovom. Provedbeni tim, u kojemu su bili Siemens Business Services i Helika Expert (sada Hexpert), koristio je SAP Exchange Infrastructure (SAP XI) – komponentu u sklopu platforme SAP NetWeaver – za osiguranje procesno orijentirane suradnje među rješenjima mySAP Business Suite i softvera koji ne potječe od SAP-a

Priča o uspjehu SAP-ova klijenta

"Češka agencija za plaćanje bila je prva akreditirana među novoprimljenim članicama EU – uvelike zahvaljujući SAP-ovom softveru. Zapravo, od prvoga dana rada počela je zaprimati zahtjeve ne samo iz Češke, nego i iz Slovačke koja još nije bila ustanovila takvu agenciju".

Jan Höck, generalni direktor, SZIF

Danas je SZIF odgovoran za upravljanje sredstvima koja Europska unija odobrava češkim poljoprivrednicima, u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom koju određuje Europski fond za poljoprivredno usmjeravanje i garancije (EAGGF). Sredstvima se podupire multifunkcionalna poljoprivreda, uključujući i preradu poljoprivrednih proizvoda. Glavna je svrha osigurati održivi razvitak poljoprivredne zajednice te veću sigurnost i stabilnost na tržištu, kao i rješavati izazove povezane s fluktuacijom potražnje i ponude.

U jesen 2003, Ministarstvo poljoprivrede Češke Republike pristupilo je ostvarivanju važne zadaće uspostave akreditirane platne agencije za obradu plaćanja češkim poljoprivrednicima. Prvi svibanj 2004. označio je datum početka rada agencije.

Potraga za rješenjem: Višestruki zahtjevi

Softver kojim je SZIF raspolagao prije obraćanja SAP-u bio je sve samo ne odgovarajući: njegove postojeće aplikacije mogle su samo obavljati relativno jednostavne računovodstvene i administrativne procese. Taj softver nije mogao podupirati nove procese ili primjereno upravljati velikim količinama podataka. Osobito pak nije mogao zadovoljiti potrebe koje je iziskivao rad platne agencije – u smislu obrade informacija i zadaća vezanih za registraciju, kontrolu, odobravanje zahtjeva, plaćanja, dostavu izvješća i tako dalje. SZIF je morao biti u stanju obraditi više od 45 tisuća zahtjeva poljoprivrednika na godinu.

Kad je agencija počela tražiti rješenje, imala je nekoliko kriterija koje je trebalo zadovoljiti. Ne samo da je softver morao ponuditi visok stupanj integracije inherentnih funkcija, nego se je morao i s lakoćom integrirati sa SZIF-ovim postojećim softverom za administraciju, obračun režija, registraciju poljoprivrednog zemljišta i domaćih životinja, kao i s eksternim aplikacijama u Ministarstvu za regionalni razvitak i Ministarstvu financija. Kad rješenje proradi, koristit će ga više od 800 zaposlenika rasutih širom sjedišta agencije, 7 regionalnih ispostava te 63 kotarske poljoprivredne agencije.

Sveobuhvatna potpora

SZIF je odabrao mySAP Business Suite jer je taj paket s lakoćom ispunjavao sve uvjete agencije. Projekt se počeo realizirati 10. listopada 2003. Tim je dovršio prvu projektnu fazu početkom 2004. Cjeloviti paket rješenja počeo se koristiti u travnju 2004. te predstavlja najveću softversku instalaciju u Češkoj Republici do danas. Implementacijski tim dovršio je projekt u rekordnome vremenu: za manje od šest mjeseci.

Naziv poduzeća: Státní zemedelský intervencní fond (SZIF), Češka Republika, www.szif.cz

Djelatnost: Javni sektor

Ključni izazovi:

 • Zadovoljiti službene propise EU da postane akreditirana agencija za plaćanje
 • Proširiti postojeći softverski sustav primjenom širokog raspona novih funkcija

Implementacijski partneri:

 • Siemens Business Services
 • Helika Expert (sada Hexpert)

Rješenje i usluge:

 • mySAP™ Business Suite
 • SAP NetWeaver™: SAP® Exchange Infrastructure (SAP XI), SAP Business Intelligence (SAP BI), i SAP Enterprise Portal (SAP EP)
 • SAP-ov softver iz kompleta rješenja SAP for Public Sector: SAP Public Sector Collection and Disbursement (SAP PSCD)

Postojeće okruženje: Softver za računovodstvene i administrativne procese

Posebna obilježja implementacije:

 • Najveća softverska instalacija u Češkoj Republici
 • Implementiran cjelovit paket rješenja za rekordnih 6 mjeseci
 • U intenzivnu suradnju uključeno više od 100 SAP-ovih konzultanata

Ključne koristi:

 • Racionalizirani, integrirani procesi unutar i izvan agencije
 • Sposobnost udovoljavanja državnim propisima
 • Funkcija elektronskoga portala  koja omogućava poljoprivrednoj zajednici predaju zahtjeva putem Interneta

Hardver: IBM pSeries

Operativni sustav: AIX 5.2

Kad je mySAP Business Suite proradio, počeo je pružati potporu za sve ključne procese platne agencije – kao što je plasman bespovratnih sredstava za poljoprivredu iz agrarnih fondova EU – i to nakon samo mjesec dana. Zatim je agencija dobila akreditaciju češkoga Ministarstva financija zahvaljujući svojoj sposobnosti da zadovolji sve uvjete europskoga i nacionalnoga zakonodavstva.

Dugi popis SAP-ovih rješenja

Tim je implementirao zadnju verziju mySAP Business Suite rješenja, uključujući mySAP Customer Relationship Management (mySAP CRM), što SZIF-u omogućava da s lakoćom obrađuje platne zahtjeve. Također je implementiran softver iz paketa rješenja SAP for Public Sector (SAP Public Sector Collection and Disbursement ili SAP PSCD) kao pomoć SZIF-u u upravljanju računima, plaćanju, opomenama itd., kao i komponente platforme SAP NetWeaver. Osim SAP XI, te komponente obuhvatile su i SAP Business Intelligence (SAP BI) te SAP Enterprise Portal (SAP EP).

Danas SAP BI omogućava zaposlenicima kreiranje izvješća, uključujući i ona za EU, te izvršavanje detaljnih analiza poslovanja agencije, dok SAP EP osigurava portalnu tehnologiju za poljoprivrednike i zaposlenike agencije.

Kao jednu od ključnih komponenti platforme SAP NetWeaver, SAP XI nudi otvorene integracijske tehnologije, pa SZIF može osigurati standarde temeljem integracije kolaboracijskih procesa unutar i izvan agencije (primjerice, rješenja koja se koriste u Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu financija ili u Ministarstvu za regionalni razvitak). SAP XI konsolidira informacije, procese i zaposlenike, čime pomaže platnoj agenciji da funkcionira bez problema, uz istodobnu kontrolu troškova.

Za implementaciju SAP XI u SZIF-u trebala su četiri i pol mjeseca.

Mogućnost obrade golemog broja zahtjeva – pa i više

"Nakon samo mjesec dana probnoga rada novoga SAP-ova rješenja, agencija za plaćanje obradila je oko 27.000 zahtjeva, što je 99% od ukupnoga broja registriranih poljoprivrednih zemljišta u Češkoj koja primaju financijsku potporu,” kaže Jan Höck, generalni direktor, SZIF-a.

Danas u SZIF-u tehnologija SAP NetWeaver omogućava neproblematičnu integraciju standardnih i specifičnih rješenja kao i sigurno vanjsko povezivanje s aplikacijama u državnim ustanovama. Ta tehnologija osigurava jednu jedinu pristupnu točku aplikacijama i dokumentima agencije za 800 zaposlenika, dok elektronski radni slijed osigurava ubrzanje postupaka i distribuciju kritičnih informacija unutar agencije.

Primijenjeni softver također omogućava SZIF-u brzo i lako unošenje promjena u zahtjeve ili druge dokumente – primjerice, ako vlada izmijeni propise ili donese nove. Poljoprivrednici pak koji imaju pristup Internetu sada zahtjeve mogu predati u elektronskom obliku.

Naposljetku, zaposlenici agencije imaju pristup internome help desku kako bi mogli brzo riješiti sve probleme koji se eventualno pojave.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum