SAP Global
SAP MAG 19, sije�anj 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Najavljeni plastični RFID čipovi | Spam nastavlja rasti | IBM prepustio 500 patenata open source zajednici | RFID oznake donijet će milijarde dolara | Commodore promijenio vlasnika

 

Najavljeni plastični RFID čipovi

Njemački znanstvenici približavaju se pravoj RFID revoluciji jer razvijaju plastični RFID čip koji se može otisnuti na papiru poput boje na novinama. Naime tvrtka PolyIC GmbH koja djeluje u zajedničkom vlasništvu kompanija Siemens AG i Kurz GmbH KG tvrdi kako je uspjela razviti prvi integrirani krug od polimera, štoviše napravila je najbrži plastični čip koji radi na taktu od 600 KHz. Uz to, razvila je tehniku za tiskanje takvih čipova.

"Tek smo na početku uporabe polimera, organskog materijala, koji će omogućiti proizvodnju jeftinih čipova koji se, primjerice, mogu koristiti kao RFID oznake", kaže Wolfgang Mildner, izvršni direktor tvrtke PolyIC.

U planu je proizvodnja 4-bitnog plastičnog čipa koja bi trebala započeti tokom 2006. godine. Takvi će se čipovi koristiti u aplikacijama poput zaštite od krivotvorenja. Slijedeći korak biti će 32-bitni čip namijenjen aplikacijama u logističkom sektoru. Do 2008. PolyIC namjerava razviti 128-bitni čip takta 13,56 MHz koji će odgovarati RFID standardima.
povratak

 

Spam nastavlja rasti

Iako su u posljednje vrijeme zabilježene legislativne inicijative i raste broj antispam kompanija, nema naznaka da će se barem zasad smanjiti količina neželjenih e-mail poruka. Prije godinu dana na snagu je u SAD stupio zakon "Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing (CAN-SPAM)", no čak 97 posto unsolicited elektroničke pošte još uvijek nije u s njim skladu.

Tehnički direktor tvrtke MX Logic, Scott Chasin, tvrdi primjerice da zakonodavstvo nema odlučujući utjecaj na neumoljiv protok spam poruka koje nastavljaju zakrčivati Internet i opsjedati poštanske sandučiće. On prognozira da će ukupna količina spama i dalje rasti tokom 2005. godine, a u MX Logicu izmjerili su da spam zauzima 77 posto njihova ukupnog prometa.

Zbog takvih tendencija federalne vlasti u SAD započele su s racijama najvećih osumnjičenih spam operatera u toj zemlji. Prema jednom izvješću, samo u jednoj marketinškoj tvrtki na Floridi zaplijenjeni su deseci snažnih računala koja su navodno služila za slanje milijuna e-mail poruka dnevno.

Četiri najveće ISP tvrtke u SAD, Microsoft, Yahoo, Earthlink i America Online, već su uložile tužbe na temelju CAN-SPAM zakona, a u Michiganu je pokrenuta prva kriminalna istraga na temelju tog zakona koja je rezultirala prvim uhićenjima.
povratak

 

IBM prepustio 500 patenata open source zajednici

Tvrtka IBM objavila je namjeru zaloga pet stotina svojih patenata u SAD svim pojedincima, skupinama i tvrtkama koje razvijaju ili koriste softver sukladan Open Source Initiative (OSI) definiciji open sourcea . Patenti pokrivaju širok spektar područja, od dynamic linking procesa operativnih sustava do protokola za izvoz datoteka. Patenti se odnose i na baze podataka, Internet, korisnička sučelja i tehnologije za obradu jezika.

U isto vrijeme, IBM je na prvom mjestu godišnje američke ljestvice vlasnika patenata, u 2004. primio je 3248 patenata. To je dvanaesta godina za redom da je ta kompanija vlasnik najvećeg broja patenata u SAD.

"IBM će i dalje ostati predvodnik u stvaranju patenata no u isto vrijeme će ih koristiti kako bi ohrabrio i zaštitio globalnu inovaciju i interoperabilnost kroz otvorene standarde", kazao je tim povodom potpredsjednik kompanije John Kelly.
povratak

 

RFID oznake donijet će milijarde dolara

Analitičari prognoziraju da će RFID oznake doživjeti eksploziju poput mobilnih telefona, a do 2009. to bi tržište trebalo doseći vrijednost od tri milijarde američkih dolara. Tvrtka In-Stat objavila je naime istraživanje u kojem je procijenjeno da će proizvođači RFID s trenutnog godišnjeg prihoda od 300 milijuna dolara skočiti na otprilike 2,8 milijarde u 2009.

Istovremeno s porastom prodaje padat će cijene RFID oznaka. Danas se one kreću od petnaestak američkih centa do više od stotinu dolara, ovisno aplikaciji.

"Daleko najveći segment RFID tržišta biti će nabavni lanac koji će u 2006. donijeti oko 2,2 milijarde dolara", kaže In-Statov analitičar Allen Nogee.

Već tokom siječnja 2005. maloprodajni lanac Wal-Mart rukovat će s oko deset posto svoje robe na američkom tržištu preko RFID sustava.
povratak

 

Commodore promijenio vlasnika

Jedna od klasičnih tržišnih marki informacijske industrije, Commodore, odnedavno je u vlasništvu tvrtke Yeahronimo Media Ventures bazirane u južnoj Kaliforniji. Taj je brand od 1997. bio u vlasništvu nizozemske tvrtke Tulip Computers NV koja ga je ustupila Amerikancima za 24 milijuna eura.

Commodore je bio vrlo popularan u ranim danima osobnog računalstva, a njegovi modeli bili su PET, VIC-20 te kultni 64. Kompanija je bankrotirala 1994. jer se nije mogla nositi s konkurentnim IBM kompatibilnim računalima.

Yeahronimo Media Ventures će za početak prodavati klasične Commodore igrice, a namjeravaju predstaviti i novi Commodore MP3 player . Ne isključuju niti mogućnost eventualnog povratka Commodore računala na tržište.
povratak

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum