SAP Global
SAP MAG 20, velja�a 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Deset najvećih CIO mudrosti

Magazin CIO donosi savjete iskusnog IT profesionalca Darwina Johna koji je najvažnije stvari koje je naučio tokom karijere sažeo u deset točaka

Piše: Darwin John, strateški savjetnik

 

Za potrebe CIO magazina, specijaliziranog časopisa namijenjenog informatičkim menadžerima, Darwin John je sažeo deset najvažnijih mudrosti koje je prikupio tokom svoje tridesetogodišnje karijere. Iako je u poslu dugo vremena, John navodi da zapaža zapanjujuće sličnosti između nekadašnjih i današnjih prilika u informatičkoj industriji. On navodi da, iako svaka situacija sobom nosi specifične izazove, mnogi detalji ključni za uspjeh nose atribut univerzalnosti.

"Najveća odluka koju ćete morati donijeti jest pristanak na taj posao", kaže John. "Nakon toga, najvažnije za uspjeh jesu odluke koje donosite tokom prvih nekoliko mjeseci u tvrtki. Sažeo sam svoje znanje koje sam stekao tokom godina u deset točaka koje trebate poznavati želite li napredovati kao CIO, bez obzira želite li to postati ili ste već započeli karijeru".

1. Jasno odlučite što želite

Kada razmišljate o mjestu informatičkog direktora budite svjesni njegova utjecaja na ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Odluku morate donijeti iz pravih razloga. Procijenite svoj trenutni život i veze i odlučite jeste li spremni na osobne žrtve potrebne za uspjeh u poslu koji zahtijeva više od sedamdeset sati rada tjedno. Budite odmah iskreni sami sa sobom i poštedite se od gubljenja vremena i upadanja u osobne krize tijekom karijere.

Na profesionalnoj razini donesite odluku o tome kamo želite usmjeriti svoju karijeru. Želite li iskoristiti trenutno iskustvo kako biste postali CIO u nekoj drugoj industriji? Je li vaša trenutna pozicija samo stepenica prema drugačijoj ulozi u tvrtki ili industriji? Možda razmišljate o položaju generalnog direktora? Umjesto da razmišljate o trenutnoj poziciji kao krajnjem cilju vaše karijere potražite što se sve vidi na horizontu. Zatim odaberite najbolji put prema tamo.

2. Budite sigurni da napredujete, a ne da bježite

Preuzimanje funkcije informatičkog direktora je poput svake druge životne odluke. Nju morate donijeti iz pravih razloga. Nezadovoljstvo trenutnim poslom nije pravi razlog za prihvaćanje ponuđene pozicije jer nećete riješiti problem. Umjesto toga, vaše odluke moraju proizaći iz kvalitetnog razmišljanja.

Posao informatičkog direktora donosi povećane odgovornosti. On znači isticanje na poslu vođenja organizacije umjesto rješavanja dnevnih poslova. Dospjet ćete u unutarnje krugove u kompaniji gdje ćete morati imati "debelu kožu" kako biste izdržali sjediti u sobi s ljudima moćnijim od vas. Morate se mijenjati, učiti i zaslužiti ulazak u taj krug. Ukoliko ste osoba koja želi ovakve izazove, mjesto informatičkog direktora je kao stvoreno za vas.

3. Budite svjesni u što ulazite

Koliko god to bilo iznenađujuće, činjenica je da ponekad kandidati prihvaćaju posao informatičkog direktora bez da su upoznali članove svoje ekipe. Prije nego uđete u kompaniju potrudite se upoznati svoje buduće namještenike i više menadžere kako biste bili sigurni da ćete funkcionirati zajedno.

Proučite svoju buduću kompaniju i njenu industriju. Mnogi informatički direktori preskaču iz industrije u industriju tokom svojih karijera i novo okruženje ne poznaju najbolje. Prije razgovora za novi posao pokušajte shvatiti financijsku podlogu industrije, konkurenciju, pozicioniranje kompanije za budući uspjeh i kvalitetu njene uprave.

4. Uspostavite i održite odnose koji donose uspjeh

Mislim da je Jim Kinney, bivši informatički direktor tvrtke Kraft Foods, to najbolje izrekao povodom svog umirovljenja: "Vlastitim mogućnostima postigao sam dvadeset posto, a odnosi s drugim ljudima donijeli su mi osamdeset posto".

Kao informatičkom direktoru trebat će vam dobri odnosi s najvažnijim menadžerima u kompaniji i najvećim dioničarima, kao i s podređenima. Upravljanje i unaprjeđivanje tim odnosima biti će najvažniji dio vašeg posla.

5. Uskladite svoje napore sa strategijom tvrtke

Informacijska tehnologija ne funkcionira sama za sebe. Pobrinite se da vaši informatički planovi pridonose strategijskim ciljevima kompanije i ustrojite IT odjel na način da ga uskladite s kompanijom. Ako radite u holdingu sa snažnim podružnicama, informatički odjel mora biti ustrojen na odgovarajući način. Ako je kompanija globalno integrirana, jedinstvena arhitektura bolje će odgovarati njenim potrebama.

6. Upoznajte područje koje trebate optimizirati

Ovo pravilo primjenjuje se na dvije razine. Na ljudskoj razini potrebno je odrediti osobu kojoj odgovarate. Da li ćete biti vjerni direktoru svoje podružnice ili korporativnom informatičkom direktoru koji pokušava optimizirati infrastrukturu i mreže širom organizacije?

Na poslovnoj razini, odgovor na prethodno pitanje omogućava informatičko poslovanje u skladu s vašim ciljevima. No ukoliko želite doista uspjeti kao informatički direktor morate maksimizirati vrijednost vaše poslovne jedinice i biti timski igrač na korporativnoj razini.

7. Učinkovit nadzor očekivanja

Jasna komunikacija je izuzetno važna za uspjeh informatičkog direktora. Vaša kompanija ima svoje strateško usmjerenje i vaši IT napori moraju biti s njime usklađeni. Zapišite vlastitu percepciju strateških ciljeva kompanije na temelju odluka njenog vodstva i pomoću njega vodite svoju jedinicu.

8. Prepoznajte svoje primarno usmjerenje

Važno je prepoznati primarni cilj tvrtkinih IT napora. Informacijsku tehnologiju može se gledati kao način za smanje nje troškova i povećavanje učinkovitosti, kao način za usvajanje novih stvari ili kao mogućnost dostizanja prednosti pred konkurencijom. Najjači trend danas se odnosi na smanjenje troškova.

Iz dva razloga treba biti oprezan kod ulaska u okružje strategije smanjenja troškova. Kao prvo, može se potrošiti samo ono što imate, a od vas se očekuju rezultati koji to premašuju. Drugo, to nije motivirajuće kao rad u okružju gdje IT donosi stratešku vrijednost napredovanja kompanije. Smanjenje troškova jest dio posla, ali svaki informatički direktor trebao bi napredovati u operacijskom i strateškom području.

9: Istovremeno gledati u prošlost, budućnost i sadašnjost

Kao informatički direktor trebate znati povijest kako bi ste shvatili u čemu vaša tvrtka zaostaje, morate znati čime ćete održati njeno trenutno poslovanje i morate donositi odlike kojima ćete je pripremiti za budućnost. Iako nije lako svaki radni dan gledati kroz te tri "leće" to je neophodno za uspjeh.

10. Neprestano učiti

U današnjem svijetu kontinuirano učenje je neophodno za postizanje uspjeha. Ključ za učenje jest znanje o tome gdje se nalazi znanje. Ako čitate ovaj članak već ste otkrili jedan od najboljih resursa. Pretplate na e-newslettere, forumi, seminari i industrijske organizacije također predstavljaju vrijedne izvore informacija. Dodatni resursi uključuju konzultantske tvrtke koje postoje isključivo zbog toga da organizacijama i informatičkim direktorima pomognu u postizanju korporativnih ciljeva.

Ukoliko uzmete u obzir ovih deset točaka lakše ćete procijeniti je li pozicija informatičkog direktora pravi izbor za vas i, ukoliko je ot vaša odluka, pomoći će vam u strateškom planiranju uspjeha. Vokacija informatičkog direktora je vrlo zahtjevna, puna izazova i, ukoliko ste prava osoba za taj posao, nosi izuzetne nagrade.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum