SAP Global
SAP MAG 1, travanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Podravka i SAP: Njemački san u srednjoj Europi

Blitz razgovor

Stjepan Koren, Podravka d.d.: SAP neizostavan u racionalizaciji poslovanja

Povodom uspješne suradnje SAP-a Hrvatske i Podravke d.d. razgovarali smo s voditeljem informatike u koprivničkoj kompaniji Stjepanom Korenom. Nakon uspješne implementacije SAP R/3 sustava te upgradea na mySAP.com platformu prirodno je da se Podravka na razini čitave korporacije sve više okreće poslovanju preko Interneta. Zanimalo nas je u kojoj mjeri Podravka koristi Internet da bi smanjila troškove poslovanja sa svojim dobavljačima:

- Zapravo koristimo ga vrlo malo, ponajviše za komunikaciju putem elektroničke pošte. Što se tiče poslovanja s našim kupcima, Internet koristimo kao sredstvo za slanje faktura.

Zanimalo nas je također na koji način Podravka daje podršku svojim kupcima kroz online distribuciju informacija o robno novčanim tijekovima:

- Zasad vrlo malo. Online komunikacija se odvija na nivou otpremnica odnosno B2B rješenju. Na taj način radimo s tvrtkom Metro u Mađarskoj te lancima Mercator i Tuš u Sloveniji Spremne su instalacije u domaćem trgovačkom lancu Konzum te u nekoliko tvrtki u Poljskoj -
AHOLD, GEANT, Eldorado, Jeronimo, Carefour, Eurocash.
Na isti način provodi se i sirkulacija otpremnica, a u planu imamo sistematizaciju informacija o našim zalihama.

Na koje načine komunicirate sa svojim kupcima i dobavljačima koristeći SAP R/3 rješenja?

- Putem e-maila šaljemo fakture manjim kupcima, SAP-ov B2B model koristimo na Marketplaceu odnosno otvorenom tržištu, a koristimo i online formulare. Zasad nemamo mogućnost obavljanja online transakcija, niti naši dobavljači imaju uvid u stanje zaliha kod Podravke. Ipak, i ovako nam SAP R/3 sustav omogućava ekonomičniju suradnju s našim strateškim dobavljačima. Inače, za razmjenu informacija u stvarnom vremenu s našim dobavljačima koristimo aplikaciju SAP Business Conector.

Poslovanje i proizvodnja Podravka grupe, koja spada među najznačajnije kompanije u ovom dijelu Europe, pored  standardiziranog i integriranog R/3 informacijskog sustava odnedavno je počela i koristi nove funkcionalnosti mySAP.com platforme koja daje mogućnosti kolaborativnog i internetskog poslovanja. Osim same Podravke koja posluje na 52 lokacije u Hrvatskoj, u sustav se integriraju i poduzeća u sklopu grupacije na doslovno na svim stranama svijeta: u Poljskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Makedoniji, BiH, Mađarskoj Njemačkoj i Australiji.

 

Projekt uvođenja informacijskog sustava u Podravka grupu najveći je takve vrste u Hrvatskoj i jedan od najvećih u ovom dijelu Europe. Prema riječima voditelja tog projekta Damira Martinovića iz tvrtke b4b, u njemu se "integrira šest pravnih osoba u Hrvatskoj i dvanaest poduzeća u inozemstvu. Radi se o pet, a ne o samoj jednoj vrsti industrije".

 

Podravka grupa je jedan od najvećih klijenata koji koriste SAP-ova softverska rješenja u Hrvatskoj.­­ Kao najveći proizvođač prehrambenih proizvoda s markom te ­­­­drugi najveći proizvođač lijekova u Hrvatskoj, s djelatnošću koja je dislocirana u više od trideset zemalja širom svijeta, Podravka je kao neizostavan dio svog poslovanja uvela informatička rješenja koja optimiziraju i poboljšavaju poslovanje.

SAP sustav kao strateško rješenje

 

Odluka o uvođenju R/3 SAP rješenja bila je strateški potez Podravka grupe čiji je cilj postati vodeća prehrambena kompanija u srednjoj i istočnoj Europi. Prije same instalacije SAP-ovog sustava, krajem devedesetih, Podravka je poduzela restrukturiranje poduzeća unutar kompanije na koju se nadovezalo osuvremenjivanje poslovanja putem ERP (Enterprise resource planning) i SCP (Supply chain planning) softverskih sustava.

"Bez integriranog informacijskog sustava Podravka ne može biti prava internacionalna tvrtka", komentirao je tada predsjednik Uprave Podravke Ante Babić. "Prema tome, ovaj informacijski sustav omogućit će nam da za sva sadašnja i buduća tržišta donosimo pravodobne i prave poslovne odluke".

 

Instalacija SAP-ovog sustava obuhvatila je šest poduzeća Podravkina koncerna u Hrvatskoj, a u njega su integrirane up to date informacije koje dolaze iz još dvanaest inozemnih poduzeća koja se nalaze unutar Podravkine grupacije odnosno u njenom su vlasništvu. Na taj način vodstvo grupacije ima pristup aktualnim podacima koji poboljšavaju promptnost i kvalitetu poslovanja.

ERP i SCP sustavi već dulje vrijeme predstavljaju nezamjenjiv alat za poslovanje srednje velikih i velikih kompanija jer integriraju i sistematiziraju njihovo poslovanja, a to sobom nosi racionalizaciju i smanjenje troškova poslovanja. Kako duhovito naglašavaju u tvrtki Gartner, imati takav softverski sustav je "poput vožnje Ferrarija u odnosu na vožnju u Fordu". Naime, s učinkovitim softverskim sustavom moguće je bitno ubrzati i poboljšati poslovanje.

 

Flash update

 

b4b: Dugoročna implementacija SAP rješenja u Podravci

U prostorijama Podravke u Koprivnici potpisan je ugovor o dugoročnoj suradnji u primjeni SAP sustava između Podravke d.d. i b4b d.o.o. Ugovor su potpisali Darko Marinac, predsjednik Uprave Podravke d.d. i Mato Čatić, glavni direktor b4b d.o.o.

Darko Marinac, predsjednik Uprave Podravke d.d. povodom potpisivanja ugovora sa tvrtkom b4b d.o.o. izjavio je: " Implementacija informatičkog sustava SAP R3 započeta je krajem devedesetih godina i to za cjelokupno poslovanje grupe Podravka. Njegova implementacija nastavljana je i danas, te je proširena i na Podravkine podružnice u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji s ciljem povezivanja inozemnih podružnica s maticom, što i utječe na cjelokupnu efikasnost poslovanja grupe Podravka".

Sporazumom o suradnji će dosadašnju suradnju Podravke sa b4b,  u kojoj je b4b pružao implementacijske, razvojne i edukacijske usluge Podravci, proširiti na dvosmjernu suradnju u kojoj će Podravkini informatičari sudjelovati na projektima koje izvodi b4b i kojom će obje kompanije nastojati zadržati vodeću poziciju u primjeni post-ERP informacijskih tehnologija, kao što su skladištenje podataka (Business Warehouse), CRM (Customer Relationship Management), strateško upravljanje poduzećem (Strategic Enterprise Management), Internet poslovanje (B2B, B2C, itd.) i ostale.

Direktor b4b d.o.o. Mato Ćatić istaknuo je da potpisivanje ovog Ugovora označava unaprijeđeni vid suradnje između Podravke i b4b izgrađene na uspješnim temeljima projekta SAPIKO započetog 1998. godine, koja je čitavo vrijeme imala uzlaznu putanju poštujući zajednički cilj koji su obje tvrtke postavile kao stratešku smjernicu suradnje – ostvariti i zadržati vodeću poziciju u primjeni i promociji SAP tehnologija.

Sedam poslovnih područja

 

SAP-ov R/3 projekt u Podravka grupi sastojao se od sedam područja (modula) koja pokrivaju pojedine segmente poslovanja. To su financijsko računovodstvo (FI), kontrola (CO) i upravljački informacijski sustav (EIS), prodaju i distribuciju (SD), upravljanje materijalima (MM), planiranje proizvodnje za procesnu industriju (PP-PI) i ljudske resurse (HR).

Za vrijeme treće faze implementacije sustava SAP-ovi stručnjaci su izveli pozamašan edukativni projekt i broj Podravkinih uposlenika koji su osposobljeni za rad s R/3 sustavom popeo se na tisuću (od ukupno sedam tisuća ljudi koliko je zaposleno u grupi Podravka). Prvo je obavljeno osnovno školovanje Podravkinih djelatnika i to na način da su svi prvo prošli osnovni tečaj o čitavom R/3 sustavu, a potom su prošli tečajeve po pojedinim modulima. Neki polaznici usvojili su znanja o više R/3 modula. Na taj način su Podravkini djelatnici naučili raditi u SAP R/3 softverskom okruženja, ali su i SAP-ovi konzultanti upoznali Podravkinu poslovnu praksu.

 

Projekt instalacije SAP R/3 rješenja u Podravku trajao je nešto više od  godinu dana. Pritom je vrlo bitno prilagođavanje softverskog sustava specifičnostima Podravkina poslovanja, uz čim veću standardizaciju odnosno kreiranje određenog broja scenarija koji se odvijaju u poslovnim i proizvodnim procesima. U nekim slučajevima uvođenje ograničenog broja scenarija donijelo je i promjene u poslovanje same Podravke i na taj je način još više optimiziran njihov poslovni proces. Ovdje se, čini se, kristalizirala klasična win-win situacija u kojoj obje strane dobivaju novu kvalitetu koja se temelji na njihovoj suradnji.

Standardizacija i integracija poslovanja

 

Osim što je SAP R/3 sustav poboljšao standardizaciju Podravkina poslovanja, on je to poslovanje dodatno integrirao. Naime, svaki od spomenutih scenarija nužno je povezan sa svim ostalim scenarijima koji se odvijaju u drugim dijelovima tvrtke. Na taj način Podravka povećava fleksibilnost svog poslovanja i postiže najveću moguću efikasnost kontrole poslovanja uz vrlo veliku transparentnost. Nakon postizanja standardizacije i integracije Podravkina poslovanja SAP-ovi stručnjaci su se prihvatili detaljnog dizajna sustava za što je bilo potrebno detaljno analizirati sve pojedinosti proizvodnih i poslovnih procesa u Podravki.

Kao vodeća prehrambena tvrtka u srednjoj i istočnoj Europi, Podravka je sudbinski vezana uz kvalitetan informatički sustav koji je u mogućnosti pratiti i poboljšati njenu proizvodnju i poslovanje. Osim po volumenu samog poslovanja, Podravka nastoji biti i kreativni i inovativni lider u čitavoj regiji, a upravo za taj dio strategije vrlo je važna računalna tehnologija bez koje je nemoguće nositi se s igračima iz svjetskog vrha. Koliki značaj za kvalitetno poslovanje ima implementacija vrhunskog softverskog sustava govori i činjenica da je upravo u toku integracija Podravkinog sustava s informatičkim sustavom novog partnera, švicarskog Nestlea, koji također koristi SAP-ova sistemska rješenja.

Podravka trenutno posluje na mySAP.com poslovnoj platformi koja proširuje poslovanje tvrtki na Internet. To je platforma koja omogućava naručivanje robe i njeno plaćanje putem Interneta i kao takva predstavlja posljednju riječ u poslovanju modernih tvrtki. Kao internacionalna kompanija Podravka koristi mySAP.com platformu za povezivanje svojih tvrtki u svim dijelovima svijeta.

© grafike: podravka.hr

Flash update

 

Nova Podravkina tvornica integrira se u SAP R/3 sustav

Tvrtke Siemens i Podravka sklopili su  u rujnu 2002. ugovor o opremanju nove tvornice Podravka jela. Tim ugovorom, a na temelju pozitivnih iskustava i dosadašnje suradnje (Siemens je sudjelovao u realizaciji izgradnje tvornice Vegete), Siemens će informatičkim sustavom povezati sve procese u tvornici Podravka jela – praćenja svih procesa proizvodnje sistemom informatičke tehnologije i povezivanje nove tvornice Podravka jela s centralnim SAP sustavom grupe Podravka.

Podravka jela jedan su od Podravkinih najznačajnijih proizvodnih programa. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je prihod od prodaje asortimana Podravka jela u iznosu od 127,9 milijuna kuna, što je 9 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U strukturi prihoda od ukupne prodaje grupe Podravka za prvih šest mjeseci ove godine, Podravka jela sudjeluju s 10,4 posto.

Podravka jela obuhvaćaju sljedeće marke:

- Podravka juhe (delicates juhe, bistre juhe, krem juhe, regionalne nacionalne i etno juhe, juhe u kocki, začinske kocke te dodatke juhama)

- Talianetta (polugotova jela na bazi tjestenine i riže)

- Fant (specijalne dodatke jelima, Fant mješavine za salatni preljev, umak i namaz te Fant umake)

- Fini-Mini (instant juhe)

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum