SAP Global
SAP MAG 21, o�ujak 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Umjeren porast IT ulaganja u 2005.

Dok je 2004. bila godina u kojoj su kompanije nastojale izvući čim veću vrijednost iz tehnologije, 2005. bi se mogla pokazati kao godina u kojoj će se one rješavati nekih njenih dijelova

Piše: Sarah Z. Sleeper, SAP INFO

Nedavno je objavljen čitav niz godišnjih predviđanja medijskih i analitičkih kuća i po svemu sudeći u 2005. će prevladati trend porasta potrošnje na outsourcing IT usluge. Mnoge kompanije će se odreći održavanja hardvera i softvera. Globalna potrošnja na informatičku tehnologiju će porasti između četiri i sedam posto, s time da će velik dio ulaganja poteći iz SMB sektora odnosno od malih i srednje velikih tvrtki.

Pojedini analitičari na drugačiji način barataju brojkama pa je zbog toga vrlo teško doći do istovjetnih mišljenja. Zbog toga je najbolje pustiti brojke da same govore.

Tvrtka Forrester Research iz Cambridgea u Massachusetsu (SAD) njeguje konzervativan pristup. U svom kvartalnom istraživanju "CIO Confidence Poll" ta je tvrtka anketirala više od 1,300 ključnih menadžera i utvrdila da kompanije planiraju povećati IT potrošnju za 3,9 posto u 2005. godini. Ukoliko se to ostvari, 2005. će donijeti pad stope porasta u odnosu na 2004. koji je prema mnogim analitičarima iznosio između pet i šest posto.

Forrester je utvrdio i pokazatelje porasta zanimanja za outsourcingom IT sustava i usluga. U 2000. godini američke su kompanije potrošile 47 milijardi dolara za outsourcing informatike dok bi u 2005. trebale potrošiti 84 milijarde. Forrester procjenjuje da će do 2008. ulaganja te vrste porasti na 99 milijardi dolara. Razlog tome leži u predviđanju porasta IT potrošnje velikog dijela SMB tvrtki te povećanju budžeta za outsourcing.

Većina menadžera koji su u anketi najavili aktualizaciju aplikacija, njih 69 posto, izjavili su da će za te potrebe nastojati koristiti usluge konzultanata. Potražnja za uslugama integracije sustava trebala bi u 2005. porasti za deset posto; s 34 posto u 2004. na 44 posto u 2005. Forrester prognozira i 27-postotni porast outsourcinga za održavanje sustava.

Optimistični IDC

Tvrtka International Data Corp. (IDC) iz Framinghama u Massachussetsu objavila je pak dva veća istraživanja koja se odnose na trendove u 2005. i u kojima prognozira nastavak porasta. Nazivi studija glase: "Worldwide IT Spending 2004-2008 by Vertical Market Forecast Update: North America, Western Europe, Asia/Pacific, and Rest of World” i "U.S. IT Spending by Vertical Market 2004-2008 Forecast”.

IDC procjenjuje da je globalna IT potrošnja u 2004. dosegla 965 milijardi američkih dolara i da će ona do 2008. rasti u prosjeku šest posto godišnje. u 2008. svjetska bi potrošnja trebala doseći 1200 milijardi dolara.

"I dalje smo optimistični kada se radi o američkim i globalnim prilikama za IT dobavljače", navodi se u IDC-jevoj objavi za medije.

IDC među ostalim prognozira da će globalna potrošnja na softver porasti za sedam posto i u 2005. doseći 213 milijardi dolara. Također, u ovoj godini, potrošnja na IT usluge trebala bi doseći 423,8 milijardi dolara što će predstavljati godišnji porast od 5,7 posto. Također se predviđa da će do 2008. godine prihod hardverskog tržišta doseći 465 milijardi dolara.

Tvrta Meta Group iz Stamforda u Connecticutu objavila je pak godišnje istraživanje "Annual Worldwide IT Benchmark Report" kojim je obuhvaćeno više od 1900 kompanija iz više od trideset zemalja i dvadeset industrijskih sektora. Meta predviđa da će u 2005. globalna IT potrošnja porasti između četiri i pet posto te da le dalekoistočna tržišta predvoditi u daljnjem globalnom porastu. Isto tako, porast u EMEA (Europa, bliski istok i Afrika) regiji trebao bi ove godine nadmašiti sjevernoameričko tržište. Meta također predviđa da će najveći dio kompanija nastojati izvući čim veću vrijednost iz svojih IT sustava tako što će umjesto sustava s fiksnim troškovima prijeći na sustave s varijabilnim troškovima te outsourceati softver, hardver i rad.

Tvrtka Gartner, također iz Stamforda u Connecticutu, najavljuje petpostotni porast globalnog IT tržišta u 2005., dok njujorški eMarketer, koji prikuplja prognoze drugih analitičkih kompanija, predviđa da će najveći IT potrošači dolaziti iz SMB sektora. Oni naime prognoziraju da će SMB investicije u IT proizvode i usluge porasti između šest i osam posto.

Određeni analitičari prognoziraju da će kompanije iz sektora edukacije, osiguranja i zdravstvene njege u 2005. mnogo trošiti na IT tržištu, dok će građevinari, tehnička industrija i prijevoznici smanjiti svoje IT izdatke.

Što se tiče najtraženijih tehnologija, analitičari izdvajaju softver, sustave za pohranu podataka i SOA (service-oriented architecture) rješenja. "SOA je bila najviše spominjana kratica u 2004 i svi se veliki 'igrači' natječu na tom polju promovirajući korištenje komponentno postavljenih međudjelujućih aplikacijskih arhitektura kao novi val IT infrastrukture", moglo se tokom prosinca 2004. pročitati na siteu InfoWorld. U tom smislu tvrtka SAP najbolje prati trendove web usluga i SOA arhitekture sa svojim rješenjima Enterprise Services Architecture (ESA) and its SAP NetWeaver i SAP xApps.

CIO znači "chief information optimist"

Tko kaže da su informatički direktori (chief information officers ili CIOs, op. ur.) pesimisti? Foresterrove analize otklanjaju ovu predrasudu. U njihovoj anketi kojom su obuhvaćeni informatički menadžeri utvrđeno je  54 posto ispitanika ima pozitivna očekivanja od poslovanja u 2005. godini, dok je godinu dana ranije taj postotak bio bitno manji – 44 posto. Forrester je utvrdio da je postotak optimista u ovom ispitnom uzorku rastao iz tromjesečja u tromjesečje u 2004., a taj bi se porast mogao i povećati u 2005. U prvom tromjesečju 2004. 33 posto informatičkih direktora smatralo je poslovnu klimu povoljnom dok se taj postotak u ovome trenutku popeo na 54 boda.

Još jedan izvor podataka, CIO magazine, također tvrdi da informatički direktori imaju razloga za optimizam. U njihovoj mjesečnoj anketi za siječanj 2005., koju provode s menadžerima iz različitih industrija, utvrdili su da će IT budžeti u 2005. porasti 5,4 posto. Doduše to predstavlja pad u odnosu na prosinac 2004. kada je stopa porasta bila procijenjena na 6,7 posto. Tek će se pokazati hoće li se stvarne brojke u 2005. poklopiti s predviđanjima informatičkih menadžera naime za 2004 ta je anketa predvidjela porast IT investicija od 8,2 posto, no u stvarnosti one su porasle tek 5,8 posto.

Ovaj ćemo tekst zaključiti mislima poznatog mislioca i urednika InfoWorlda Ephraima Schwartza. On je u svojoj kolumni u prosincu 2004. naveo popis IT prioriteta za 2005. godinu. Jasno je naznačio da to nije prognoza već odraz njegova uvjerenja o tome što poslovni svijet želi i na koji način tehnologija može ispuniti te želje.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum