SAP Global
SAP MAG 21, o�ujak 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Razapeti između Linuxa i Windowsa (4)

U četvrtom i posljednjem nastavku usporedbe donosimo zaključak analitičara Billa Balla o cijeni Linux i Windows sustava

Izvor: informIT/SAMS

Na kraju analize s usporedbom implementacije Windows i Linux rješenja u tvrtki srednje veličine, Bill Ball zaključuje da je jedno od rješenja u startu bitno jeftinije. "Nabavka Microsoftovog rješenja za opremanje dvaju poslužitelja očito će stajati više od usvajanja Red Hatovog rješenja", tvrdi Ball. "Najveći dio troškova Microsoftova rješenja odnosi se na CAL-ove (client access licence, op. ur.). Red Hatov Linux Advanced Server nema ograničenost pristupa i k tome pruža čitav komplet poslovnog softvera (primjerice tekst procesor, klijent e-pošte, tablični softver, grafičke aplikacije, kalendar i PIM) uz bogat izbor poslužiteljskog i client softvera".

Usporedba troškova

Bez obzira kojem se rješenju priklonila tvrtka ACME koju Ball uzima kao testni uzorak, vrlo je važno ne zaboraviti pitanja podrške i standarda za client desktop računala. Obzirom na Microsoftove maloprodajne cijene, Ball procjenjuje da će se trošak opremanja dvaju poslužitelja uz osiguranje dovoljnog broja CAL licenci popeti na više od 20 tisuća američkih dolara po Windows 2000 poslužitelju. No vjerojatno je da će se, ovisno o pregovorima (cjenjkanju) ta cijena ponešto sniziti. Cijena opremanja poslužitelja Red Hat Linux Advanced Serverom kretat će se između 1598 i 5198 USD.

I Microsoft i Red Hat pored toga zahtijevaju nabavku naprednog softvera za svaki poslužitelj.

Usporedba rezultata

Red Hat dolazi u više konfiguracija i distribucija s time da su naprednije mogućnosti podrške uključene u business orijentiranim distribucijama. Microsoftovi poslužiteljski proizvodi nude mnogo manje softverskih aplikacija jer su načinjani samo za pružanje mrežnih usluga i ne sadržavaju client aplikacije. Za Microsoft bazirana poslužiteljska rješenja moraju biti nabavljeni dodatni desktop operativni sustavi. Red Hat rješenje također može donijeti potrebu nabavke dodatnih operativnih sustava, no pored komercijalnih (po cijeni nešto manjoj od 50 USD) dostupne su i besplatne inačice operativnog sustava.

Dijagram i komentar Linux sustava

Nakon instalacije, Linux baziran poslužiteljski sustav će trebati samo priključke na napajanje električnom energijom i mrežne utičnice. Pored toga, takav se sustav može instalirati samo uz jednu floppy disketu uz internetsku vezu ili mrežnu vezu s lokalnim web ili FTP poslužiteljem.

Linux uredski softver, njegova namjena i cijena
klijentske aplikacije namjena cijena
Abiword tekst procesor besplatan
Evolution e-pošta, kalendar , intranet/Internet novosti, upravljanje zadacima i kontaktima besplatan
Gnumeric tablična aplikacija besplatan
Mozilla web preglednik, kreiranje HTML dokumenata, e-pošta, usenet besplatan
Netscape Communicator web preglednik, kreiranje HTML dokumenata, e-pošta, usenet besplatan
KOffice tekst procesor, tablične kalkulacije, uređivanje slika, prezentacije besplatan
OpenOffice.org tekst procesor, tablične kalkulacije, uređivanje slika, prezentacije besplatan
StarOffice tekst procesor, tablične kalkulacije, uređivanje slika, prezentacije, baze podataka 75,95 USD za jednog klijenta, 1500 za 25, 50 po korisniku za 150 do 25 po korisniku za više od 10,000

Dodatni i vjerojatno osnovni element lokalne računalne mreže u tvrtki ACME biti će i UPS za osiguranje sigurnog isključivanja sustava u slučaju nestanka električne energije. UPS je ujedno jeftiniji od generatora. Pored toga potrebno je osigurati adekvatno rashlađivanje i fizičku sigurnost. Ball ujedno savjetuje da bežični dijelovi mreže ne bi trebali biti izravno povezani s poslužiteljem zbog neadekvatne razine hardverske i softverske sigurnosti. Po njemu je za spajanje s drugom dijelovima mreže mnogo bolje koristiti ethernet kontrolere od 100 ili 1000 Mbps.

Dijagram i komentar Windows sustava

Većina zaključaka iz prethodnog poglavlja odnosi se i na Windows poslužiteljske sustave. Uz to se spominje da implementacija naprednih mogućnosti Windows 2000 Advanced Servera, poput clusteriga i fail-overa, zahtijeva dodatni hardver.

Predviđeni troškovi administracije Linux sustava

Najveći dio troškova administracije sustava otići će na plaće djelatnika. Red Hat Linux bazirani sustavi mogu se administrirati lokalno ili udaljeno. Tipični zadaci uključuju nadzor resursa sustava (kao što je radna memorija i prostor za pohranu podataka), održavanje softvera, mrežna administracija, sigurnosni nadzor i reagiranjem, administracija korisnika i sigurnosno kopiranje

Predviđeni troškovi administracije W2K sustava

Kod postavljanja Microsoftovog LAN sustava potrebno je procijeniti koliko je djelatnika potrebno uposliti za njegovo održavanje. Broj sistem administratora će utjecati na godišnji trošak sustava. Poklonici Microsoftovih rješenja reći će da je održavanje jeftinije jer su plaće administratora relativno niske zbog njihovog velikog broja.

Win 2000, XP cijene
proizvod namjena cijena1
Windows 2000 Professional osnovni klijentski operativni sustav za PC 319 USD po korisniku, dostupan volume licencing
Windows XP Professional osnovni klijentski operativni sustav za PC 299 USD po korisniku, dostupan volume licencing
Microsoft Office uredski softver, komponente i cijene
Standard tekst procesor, tablične kalkulacije, e- pošta, prezentacije, kalendar, upravljanje zadacima i kontaktima 479 USD po korisniku, pospusti na količinu
Professional tekst procesor, tablične kalkulacije, e- pošta, prezentacije, kalendar, upravljanje zadacima i kontaktima, osnovne operavije s bazama podataka 579 USD po korisniku, pospusti na količinu
Developer tekst procesor, tablične kalkulacije, e- pošta, prezentacije, kalendar, upravljanje zadacima i kontaktima, osnovne operavije s bazama podataka, razvoj u HTML-u, razvojni alati 799 USD po korisniku, pospusti na količinu
1 Cijena ne uključuje dodatne proizvode poput desktop operativnih sustava i aplikacija i bazira se na podacima Microsofta, neovisni distributeri mogu ponuditi popust

Microsoftovi poslužiteljski sustavi uključuju softver za upravljanje sustavom i mrežom. Ipak, vrlo važan dodatni zadatak s kojim se suočava Microsoft sistem administrator jest praćenje instaliranog softvera i licenci, što je važno zbog otklanjanja plaćanja kazni i sudskih troškova. Time se Linux administratori ne moraju opterećivati, pogotovu ako je instaliran besplatan softver.

Tko je pobjednik?

Poslužiteljski softver kojega isporučuje Red Hat očito predstavlja mnogo jeftinije rješenje za osnovne poslužiteljske i mrežne operacije u tvrtki ACME koju je Ball uzeo kao model tipičnog SMB-a. to rješenje ujedno ne donosi konflikte s operativnim sustavom. Linux je uz to dovoljno fleksibilan da ga se može integrirati u heterogeno platformsko okružje i ne zahtjeva implementaciju u obliku totalnog rješenja. Na taj način ACME dobiva veći povrat na inicijalnu IT investiciju, a ta je ušteda dostupna i na dulje razdoblje ukoliko korisnik odluči upotrijebiti čisti open source softver. U slučaju da je ACME pet godina ranije investirao u proprietary rješenje, sada bi mora aktualizirati i kupovati softver, licence i nositi se s problemom prestanka podrške za starije inačice softvera.

Klijentska računala

Linux omogućava vrlo ekonomičan pristup korištenju desktop računala i operativnih sustava. Moguće je instalirati besplatnu Red Hatovu Linux distribuciju i konfigurirati je s poslužitelja putem FTP-a ili HTTP-a. s druge strane, Windows sustavi zahtijevaju dodatna ulaganja u obliku nabavke Windows desktop operativnih sustava. [rg] (kraj)

Info:

https://www.redhat.com/software/rhel/server/

http://support.microsoft.com/

http://www.sun.com/software/star/staroffice/index.xml

http://www.microsoft.com/products/info/default.aspx?View=22

http://www.microsoft.com/office/howtobuy/default.mspx

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum