SAP Global
SAP MAG 21, o�ujak 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Phishing napadi dramatično rastu | Sigurnosne prijetnje povećane u 2004. | Novo IBM-ovo oružje protiv phishinga | Otimači identiteta napadaju | Renault kreće u outsourcing IT funkcija

 

Phishing napadi dramatično rastu

Institucija Anti-Phishing Working Group (APWG) objavila je procjenu da su samo tokom siječnja phishing napadi porasli za 42 posto u odnosu na prosinac 2004. prijavljeno je 12,845 novih e-mail poruka čija je namjena kompromitacija osobnih podataka korisnika.

Pored toga, u siječnju je otkriveno 2,560 jedinstvenih phishing siteova što, u odnosu na 1740 takvih web mjesta u prosincu predstavlja porast od 47 posto. Za usporedbu, još u listopadu 2004. zabilježeno je "samo" 1186 phishing siteova .

Gotovo 10 posto phishing siteova smješteno je na HTTP poslužiteljima koji ne koriste port 80, čime se izbjegava njihova detekcija.

Najveći broj phishing siteova, više od 32 posto, zabilježen je u SAD. Na drugom mjestu ljestvice nalazi se Kina (13 posto), atreća je južna Koreja (10 posto).
povratak

 

Sigurnosne prijetnje povećane u 2004.

Tokom druge polovice 2004. prijetnje vezane uz krađu povjerljivih informacija i kompromitacije IT sustava nastavile su rasti. Takvu je procjenu objavila tvrtka Symantec u svom novom izvješću pod naslovom "Internet Security Threat Report".

Poslovni korisnici trpjeli su u prosjeku 13,6 napadaja dnevno tokom druge polovice 2004., dok je u prvoj polovici godine taj prosjek iznosio 10,6. Osim toga, u razdoblju na koje se odnosi istraživanje pojavilo se 1403 novih sigurnosnih "rupa" što predstavlja porast od 1 posto u odnosu na prvu polovicu godine. Pritom je maliciozni kod, dizajniran za otkrivanje povjerljivih informacija, sačinjavao više od polovice sigurnosnih prijava koje su poslali korisnici. Trojanci su činili trećinu ukupnog malicioznog koda.

Phishing također predstavlja značajan problem jer, dok je Symantec u srpnju bilježio devet milijuna incidenata tjedno, taj je broj u prosincu narastao na 33 milijuna. Pritom je Brightmail AntiSpam softver blokirao najveći dio tih pokušaja.
povratak

 

Novo IBM-ovo oružje protiv phishinga

Tvrtka IBM predstavila je novu tehnologiju koja zaustavlja spam poruke tako što prepoznaje internetsku domenu s koje su poslane neželjene poruke. Tehnologija je nazvana FairUCE ( Fair use of Unsolicited Commercial Email ) i razvijena je u sklopu IBM-ovog naprednog tehnološkog programa alphaWorks.

IBM je istovremeno objavio vlastito istraživanje kojim je utvrđeno da 76 posto svih današnjih e-mail poruka spada u kategoriju spama i da će samo američke kompanije tokom 2005. utrošiti 17 milijarda dolara na prevenciju.

FairUCE tehnologija koristi identity management alate koji vezuju poruku e-pošte s IP adresom, čak i računalom s koje je poslana. No FairUCE ne predstavlja do kraja razvijen proizvod već samo naznačava tehnologiju koja bi se u budućnosti trebala koristiti na tržištu.
povratak

 

Otimači identiteta napadaju

Tvrtka Reed Elsevier Group objavila je da su u drugom napadu krađe identiteta korisnika u mjesec dana razotkriveni podaci o 32 tisuće građana SAD. Ti osobni podaci nalaze se u vlasništvu krovne kompanije Lexis Nexis. Prije toga, u veljači, tvrtka ChoicePoint objavila je da je u njihovom slučaju razotkriveno čak 145 tisuća Amerikanaca i da su kompromitirani njihovi brojevi socijalnog osiguranja i ostale osobne informacije.

U Lexis Nexis slučaju informacije su ukradene uz korištenje legitimnih lozinki stvarnih korisnika. Iz vlasništva Lexis Nexisove podružnice Seisint ukradene su informacije o imenima, adresama, brojevima socijalnog osiguranja i vozačkih dozvola. Ipak, tvrtka Seisint, odgovorna za prikupljanje informacija vladinih ureda u SAD, ustvrdila je da nisu ukradeni podaci o bankovnim računima korisnika.

U ChoicePointovom slučaju dosad je 750 korisnika prijavilo pokušaje zlouporabe njihovih osobnih podataka.
povratak

 

Renault kreće u outsourcing IT funkcija

Kako bi pojednostavila i reorganizirala svoje poslovne operacije tvrtka Renault je potpisala tri outsorcing ugovora vrijedna 790 milijuna američkih dolara. Ugovori su potpisani s tvrtkama Hewlett-Packard, Computer Sciences Corp. i Atos Origin.

HP će u sklopu petogodišnjeg ugovora vrijednog 150 milijuna dolara upravljati i razvijati globalno desktop okružje u Renaultu. U sklopu tog projekta bit će osigurana podrška za 87 tisuća korisnika u 26 zemalja. HP će upravljati svim Renaultovim osobnim računalima, radnim stanicama, lokalnim i mrežnim pisačima, videokonferencijskom i drugom opremom. Osigurat će i cjelodnevnu podršku za korisnike.

Tvrtka Computer Sciences Corp. će u sklopu ugovora vrijednog 236 milijuna dolara osigurati usluge za upravljanje infrastrukturom, uključujući mrežnu, midrange i mainframe podršku za Renaultove pogone u Francuskoj i Španjolskoj.
povratak

© grafike: Renault

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum