SAP Global
SAP MAG 22, travanj 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Open source osvaja treći svijet

Brazilska vlada najavila je subvenciju za milijun osobnih računala koja će najvjerojatnije raditi na Linuxu. U isto vrijeme Microsoft je ponudio jeftine Windowse na portugalskom

Piše: Robert Gelo robert@prospekto.com.hr

Najnovije "bojno polje" u "ratu" između Linuxa i Windowsa nalazi se u južnoj Americi. Riječ je o Brazilu, velikoj zemlji velikih potencijala, čija je vlada ovih dana otvoreno stala na stranu "otvorenog koda". Upravo u ovome trenutku brazilske državne institucije provode migraciju na Linux softver, a Microsoft promovira "ogoljenu" portugalsku inačicu Windows XP operativnog sustava prilagođenu radu na računalima skromnijih mogućnosti.

Ovaj mali "rat" dobavljača softvera indikativan je za predviđanje daljnjih trendova na globalnom tržištu, a odvija se u sjeni najnovije akcije brazilske vlade "PC Conectado" (umreženi PC). U sklopu te akcije brazilske vlasti pokušat će "prodati" milijun osobnih računala pripadnicima brazilske niže srednje klase, s time da će djelomično sudjelovati u cijeni odnosno subvencionirati dobavljače opreme.

Računala za siromašne

Točnije, brazilska će vlada ukinuti poreze na spomenuta računala, pod uvjetom da ih sastave domaće tvrtke, tako da bi maloprodajna cijena jednog PC-ja trebala iznositi nešto više od petsto američkih dolara. Predviđeno je da će se ta "računala za siromašne" otplaćivati u 24 mjesečne rate koje iznose nešto više od 20 dolara. Prosječna minimalna plaća u toj zemlji iznosi oko stotinu dolara.

Čitava "igra" sada se odvija oko odluke brazilske vlade o tome koji će se operativni sustav "vrtjeti" na tim računalima. Dok brojni pobornici open sourcea tvrde da su Windowsi preskupi i zalažu se za Linux opciju, neki predlaži i dual boot varijantu koja bi uključivala oba operativna sustava.

Microsoft je u međuvremenu objavio brazilsku inačicu Windows XP Starter Editiona, "ogoljenog" operativnog sustava (primjerice izostavljena je podrška za mrežne pisače, više korisničkih računa i razlučivosti zaslona iznad VGA) namijenjenog siromašnim tržištima. Windows XP Starter Edition je po svojim funkcionalnostima slabiji od inačice Windows XP Home Edition, a dosad je objavljen ili će se objaviti na tržištima Tajlanda, Malezije, Indonezije, Rusije i Indije.

Linuxaški lobi

No glavni problem Microsofta leži u činjenici nacionalni brazilski IT institut vodi Sergio Amadeu, open source entuzijast i pripadnik akademske zajednice. Amadeu je već proveo projekt besplatnih informatičkih centara u Sao Paolu, s računalima koje rade na open source softveru. On, dakako, zagovara stav da će program "PC Conectado" najbolje uspjeti na open source softveru. Njegov stav podržava i poznati MIT: direktor tamošnjeg Media Laba, Walter Bender, čak je poslao pismo brazilskim vlastima u kojemu preporuča korištenje kvalitetnog besplatnog softvera. Nešto prije toga, brazilska je vlada potpisala s tvrtkom IBM pismo namjere o korištenju Linuxa.

I sam brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula, koji je i postavio Amadeua na čelo IT instituta preporučio je tijelima državne uprave prelazak na open source platformu kako bi uštedjeli novac koji plaćaju za softverske licence. Javni sektor je, dakako, najveći korisnik informatičke tehnologije u Brazilu.

Kako javlja brazilska podružnica IDG-ja, tamošnja IT tvrtka Grupo Positivo nudi osobna računala s Windows XP Starter Edition operativnim sustavom po maloprodajnoj cijeni od oko 615 dolara, do ista računala s Linux OS-om nudi za oko pet stotina dolara.

Ogroman potencijal

Brazilsko tržište vrlo je primamljivo informatičkim tvrtkama jer tek 12 posto kućanstava ove najveće latinoameričke zemlje (182 milijuna stanovnika) posjeduje računalo. Penetracija Interneta još je niža – s webom je umreženo tek deset posto kućanstava.

Tokom 2004. u toj je zemlji isporučeno četiri milijuna novih stolnih i prijenosnih osobnih računala. No, prema IDC-jevoj procjeni, velik dio brazilskog tržišta je u rukama pirata. Naime, čak 64 posto spomenutih novih računala isporučeno je s krivotvorenim hardverskim komponentama ili softverom.

Sve to ostavlja upravno ogroman prostor za rast IT tržišta u velikoj zemlji koja tek treba premostiti "digitalni jaz".

Linux osvaja (i) sjevernu Ameriku

Sve su češći slučajevi migracije na Linux od strane državnih institucija u SAD. Jedan od najnovijih primjera jest novo rješenje za upravljanje zatvorima u Mississippiju. Tamošnja tri okruga i trideset agencija postavilo je Linux sustav koji ujedinjuje sve sigurnosne snage. Umjesto da plate milijun dolara za proprietary ("tvornički") softver oni su uložili 300 tisuća u prilagodbu postojećih open source rješenja. Posebno je zanimljivo da je vlastitu inačicu Linuxa razvila tamošnja obavještajna agencija NSA; za ovaj primjer moglo bi se ustvrditi da je to najsigurniji softver na svijetu.

Prema procjenama koje je objavio IBM, javni je sektor u čitavom svijetu dosad uložio oko dvije milijarde dolara u Linux. Kina i Brazil razvili su vlastite Linux distribucije, a gradovi poput Pariza i Muenchena svoj su sustav javne uprave migrirali na- Linux. Trenutno više od 160 vlada u svijetu koristi Linux softver.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum