SAP Global
SAP MAG 22, travanj 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Linux = Windows

Intrigantna jednadžba iz naslova rezultat je najnovijeg istraživanja tvrtke Yankee Group. Naravno, situacija je u stvarnosti nešto složenija

Piše: Robert Gelo robert@prospekto.com.hr


uvećaj sliku 

Svjetski su informatički mediji početkom travnja izvijestili o novom istraživanju analitičke kuće Yankee Group koje ukazuje na to da ne postoje značajne razlike u cijeni posjedovanja Windows odnosno Linux korporativnog informatičkog sustava. Taj zaključak koji u svakom slučaju predstavlja promocijski plus za analitičku kuću, dovoljno je intrigantan da uzburka duhove u stručnoj zajednici jer do sada nije pronađen jednoznačan odgovor na pitanje o usporedbi koštanja Windows i Linux sustava. Postoje zagovaratelji jednog odnosno drugog rješenja, no njihovi se stavovi uglavnom baziraju na osobnim iskustvima, a usporedba bilo koje dva IT sustava gotovo je nemoguća jer njihovo funkcioniranje ovisi o specifičnim potrebama organizacija koje se njima koriste. No jesu li rezultati Yankee Groupa (istraživanje je nazvano Linux-Windows 2005 TCO Comparison Survey) samo dobar marketinški trik ili su ukorijenjeni u stvarnom stanju stvari?

Izjednačena utrka

Analitičarka Yankee Groupa Laura DiDio objašnjava da glavna razlika u cijeni informatičkih sustava proizlazi iz količine vremena potrebnog za razvoj aplikacija ili postizanje sigurnosti poslužitelja spojenih u mrežu. "Ustanovili smo da cijena nije ovisna o samoj funkcionalnosti osnovnog operativnog sustava", kaže DiDio.

Dakle, u najmanju ruku nemoguće je usporediti točnu cijenu koštanja bilo kojeg IT sustava, no moguće je na generalnoj razini usporediti troškove posjedovanja Windows odnosno Linux sustava.

Očekivani benefiti Linuxa

U ožujku 2004. Forrester Research objavio je rezultate ankete 85 sjevernoameričkih tvrtki u kojima su pokušali utvrditi razloge nabave Linux sustava. Među dominantnim motivima za nabavku open sourcea jesu manja nabavna cijena te niži TCO. No najnovije Yankeejevo istraživanje pokazuje da se stanje bitno promijenilo u posljednjih godinu dana, u smislu izjednačavanja Linuxa s Windowsima.

Prema mišljenju Yankeejeve analitičarke, dodatni problem leži u činjenici da većina organizacija radije kombinira Windows i Linux u različitim dijelovima svojih sustava, umjesto da naprosto zamijeni softversku platformu "od nule". Osim toga, OS softver smatra se potrošnom robom i tvrtke uglavnom ne mjere pravu cijenu posjedovanja operativnih sustava.

Dodatnu zabunu u ovaj problem unose samo korisnici koji i u Yankeejevom istraživanju (kojim je obuhvaćeno 509 organizacija iz sektora zdravstva, akademske zajednice, financijskih i pravnih usluga, medija, maloprodaje i javnog sektora) rado izjednačuju Windows s Linuxom, s time da Microsoftovoj platformi daju blagu prednost. Naime njih 88 posto je izjavilo da su kvaliteta, performanse i pouzdanost Windowsa jednaki ili bolji od Linuxa.

Microsoft vraća ugled

U segmentu sigurnosti IT sustava Yankeeyevo istraživanje pokazuje nagli porast povjerenja korisnika u Windows platformu koja je sve donedavno imala bitno manji ugled od Linuxa. No, Windows je i dalje, po mišljenju korisnika, općenito manje siguran od Linuxa jer je prvi OS po tom pitanju dobio prosječnu ocjenu 7,6 (od deset), a potonji je postigao nešto većih 8,3.

Porast povjerenja u Windows sustava DiDio objašnjava novoustanovljenim mjesečnim ritmom aktualizacije Microsoftova softvera i njihovim pojačanim naporima na polju rješavanja sigurnosnih problema.

K tome, ispitanici su u prosjeku ustvrdili da se Windows poslužitelji mogu 30 posto brže oporaviti od sigurnosnih napada odnosu na Linux poslužitelje, što je itekako važno. No istovremeno je downtime Windows poslužitelja u prosjeku tri do četiri puta skuplji u odnosu na Linux poslužitelje, ponajviše zbog činjenice da se u njima mahom pohranjuju kritični podaci.

Još jedno važno pitanje, a to je cijena razvoja vlastitih aplikacija, donijelo je napredak Microsoftu i to zahvaljujući njihovoj ponudi razvojnih alata, poput rješenja Microsoft's Visual Studio.

Prevlast Microsofta u SMB sektoru

Temeljem rezultata istraživanja Yankee procjenjuje da Linux, barem zasada, ne može računati na prevlast u malim i srednjim poduzećima (SMB) koja i dalje vjeruju u pouzdanost Windows sustava. Microsoftovi proizvodi kao što su Windows Server, Windows XP i Office i dalje su udomaćeni u SMB tvrtkama, gdje prevladavaju ponajviše na razini stolnih odnosno klijentskih računala.

S druge strane, Linux se probija u Windows korporativne IT sustave u obliku poslužitelja koji se dodaju mreži prema trenutnim poslovnim potrebama. Više od polovice ispitanih kompanija naime namjerava instalirati Linux poslužitelje usporedno ili kao dodatak Windows operativnim sustavima.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum