SAP Global
SAP MAG 22, travanj 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Nove tehnologije, novi materijali

Dok se zahuktava utrka u dual core procesorima između Intela, IMB-a i AMD-a, s druge strane Philips radi na razvoju alternativnih materijala za izradu čipova

Piše: Robert Gelo robert@prospekto.com.hr

Konkurentsko natjecanje u lansiranju novih, revolucionarnih proizvoda ulazi u novu fazu zahvaljujući dual core procesorima. Utrku predvode dva najveća dobavljača – Intel i AMD – a u njoj sudjeluju i ostali "igrači" poput IBM-a.

Intel i AMD

Iako se prema posljednjim informacijama koje su dolazile iz industrije činilo da će prvu etapu dobiti AMD, koji je priveo kraju razvoj dual core Opterona, pobjedu je ipak odnio Intel koji je uspio prvi lansirati dual core procesor Pentium Extreme Edition 840.

Zanimljivo je da je Intel odigrao pravu igru skrivača oko lansiranja svoga dual core procesora. Naime samo nekoliko dana prije isporuke prvih računala s Pentium Extreme Edition 840 procesorima, javnost je bila uvjerena da se u trgovinama i kod dobavljača ta računala neće naći prije kraja lipnja. Novi AMD-ov Opteron, nasljednik 64-bitnog imenjaka lansiranog točno prije dvije godine, trebao je odnijeti prvu pobjedu. To se ipak nije dogodilo 

Marketinški trikovi

Sudionici procesorske utrke smišljaju i nove marketinške trikove ne bi li zaradili pokoji dodatni bod. Tako je Intel tokom ožujka redakcijama najpoznatijih IT magazina isporučio računala s "neobjavljenim" dual core procesorima, što je pravi presedan. Naime prvi puta se dogodilo da je neki proizvođač dao čip na testiranje čak tri mjeseca prije njegove tržišne premijere. Radi se o Pentium 4 Extreme Edition 840 procesoru radnog takta 3,2 GHz koji se pokazao jako dobrim u multimedijalnim i multitasking operacijama, dok kod single threaded aplikacija, poput rada u Office alatima, ne pokazuje bitno poboljšanje u odnosu na single core procesore.

Dvojajčani blizanci

U odnosu na klasične single core procesore, dual core procesori različiti su po tome što u jednom komadu silicija sadržavaju dva "fizička" procesora s L2 međuspremnicima. Takvi procesori u osnovi se ponašaju poput računala s dvostrukim procesorima i podržavaju 64-bitne aplikacije.

Dual core procesori pogodni su za multi threaded operacije i sigurno će ih odmah prihvatiti primjerice korisnici softvera za montažu video materijala. Isto tako, dual core procesori pogodni su za primjenu u Media Center PC računalima koja bi se uskoro trebala početi prodavati u značajnijim količinama.

AMD je nešto skromniji u radnim taktovima svojih dual core procesora, štoviše, početni modeli biti će nominalno sporiji od aktualnih 64-bitnih Opterona. Glavni razlog tome leži u nastojanjima štednje energije pri radu procesora.

No postoji bitna razlika u primjeni Intelovih i AMD-ovih dual core procesora: dok će proizvodi prvoga zahtijevati ugradnju novih čipsetova i matičnih ploča, potonji zahtijeva tek aktualizaciju BIOS-a.

IBM ostaje u konkurenciji

Niti IBM, unatoč tome što je tek prodao svoju PC proizvodnju, nije odustao od daljnjeg razvoja procesora. Ovih su dana naime potvrđene informacije o novom procesoru PowerPC 970MP koji će biti dual core. Prve naznake o razvoju IBM-ovog dual core procesora pojavile su se u kolovozu 2004., no trebalo je proći više mjeseci prije službene potvrde. Prema najavama, 970MP će imati dva procesora s 1-megabajtnim L2 cacheom, a pretpostavlja se da će po svom radnom taktu biti snažniji od aktualnog PowerPC 970FX koji s ekoiristi u Appleovim iMac G5, Power Mac G5 i Xserve G5 računalima. Veći radni takt uzrokovat će i višu radnu temperaturu procesora i očito je da će računala morati biti opremljena snažnijim rashladnim sustavima. Apple je primjerice uveo tekuće hlađenje za 2,5-gigahercne procesore.

Philipsov alternativni materijal

Istovremeno, nizozemski Philips priprema se za blisku budućnost odnosno razdoblje 50-nanometarskih čipova. Ta je kompanija naime objavila da su njeni stručnjaci dizajnirali čip od slitine Antimony/Tellurium koja će omogućiti izradu još manjih krugova u čipovima koji će trošiti manje količine energije. Najavljeno je da se materijal ponaša poput Flash memorije, odnosno da informacija ostaje zapisana na njemu i nakon prestanka dotoka električne energije. Antimony/Tellurium naime mijenja svoje osobine svakim prolaskom električne struje i tako koristi istu tehnologiju kao RW optički diskovi.

Da bi još više podgrijao maštu javnosti, Philips je najavio da novi materijal poboljšava osobine čipa kako se njegova veličina smanjuje. Pored toga, čak je stotinu dod vjesto puta brži od Flash memorije po pitanju izmjena faza, što ga čini zanimljivim i u kontekstu alternativnog rješenja za DRAM memoriju.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum