SAP Global
SAP MAG 22, travanj 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Sun će ponuditi svoj izvorni kod | Seagate priprema novu hard drive tehnologiju | Ništa od Comdexa | HP gradi novi centar u Poljskoj | National Geographic Society i IBM istražuju ljudsko naseljavanje svijeta

Sun će ponuditi svoj izvorni kod

Tvrtka Sun Microsystems najavila je da će ponuditi izvorni kod svoje softverske platforme Java Enterprise System i tako se u potpunosti prikloniti open source koncepciji. Predsjednik i generalni direktor tvrtke Jonathan Schwartz potvrdio je u InformationWeeku da se Sun namjerava postaviti kao dugoročni dobavljač softvera za operativne sustave i tako pojačati svoju poziciju na mainstream tržištu.

Zasad nije potvrđeno kada će Sun ponuditi svoj izvorni kod, no Schwartz je ustvrdio da bi se to moglo dogoditi tokom drugog tromjesečja.

"Mislim da ćemo postaviti vrlo velik pritisak na proprietary tvrtke poput IBM-a koji nudi WebSphere, Tivoli i Lotus, ali ništa od toga ne spada u open source", izjavio je Schwartz. "Uz dostupnost Solarisa i Java Enterprise Systema, Sun će postati najveći svjetski pridonositelj open source pokreta".
povratak

Seagate priprema novu hard drive tehnologiju

Tvrtka Seagate Technology priprema novu, "okomitu" (perpendicular) tehnologiju snimanja podataka na tvrde diskove. Seagate je tako postao treća kompanija koja najavljuje razvoj te tehnologije kojom će se znatno povećati kapacitet tvrdih diskova.

Novi "okomiti" diskovi će omogućiti postavljanje bitova u "stojećem" položaju, što će omogućiti pohranu veće količine podataka na istome prostoru. Današnji tvrdi diskovi pohranjuju podatke tako da bitove "leže" na njihovoj površini, za što je potrebno i više fizičkog prostora. Perpendikularni diskovi trebali bi čitati i zapisivati podatke otprilike jednakim brzinama poput današnjih standardnih diskova.

Seagate zasad nije službeno obznanio termin lansiranja nove generacije diskova no neslužbeno se nagađa da bi se to moglo dogoditi sredinom 2005. njihov konkurent, japanska Toshiba, najavila je početak prodaje peperdikularnih diskova tokom drugog tromjesečja 2005. novu generaciju diskova testira i Hitachi.
povratak

Ništa od Comdexa

Nekad najznačajniji svjetski IT sajam neće se održati drugu godinu zaredom. Glavni razlozi jesu nedostatak općeg zanimanja i spremnosti ulaganja od strane najvećih isporučitelja IT tehnologije.

Posljednji Comdex održan je u studenome 2003., a ovogodišnje izdanje sajma bilo je planirano za 13. do 17. studenoga. Ipak, njegovi organizatori (tvrtka MediaLive International) vjeruju da svjetska IT industrija, "teška bilijardu američkih dolara", treba takav godišnji sajam i da će ga oni uspjeti organizirati 2006. godine.

MediaLive Internationala su isto govorili i prošlog ljeta, no sada je ispalo da se njihove najave povratka Comdexa u 2005. neće obistiniti.
povratak

HP gradi novi centar u Poljskoj

Tvrtka HP najavila je ulaganje od 50 milijuna američkih dolara u novi business process outsourcing (BPO) centar u Wroclawu u Poljskoj. Taj bi novi HP-ov "pogon" trebao pridonijeti daljnjem ekonomskom rastu u Poljskoj, ali i daljenjm globalnom širenju njihova BPO poslovanja. HP će na taj način ponuditi prilagođene financijske i računovodstvene usluge multinacionalnim kompanijama s paneuropskim operacijama.

Wroclaw, grad s razvijenom IT infrastrukturom, odabran je zbog svoje središnje lokacije na europskom kontinentu što ga čini poželjnim odredištem za outsourcing usluge.

Najavljeno je da će HP-ov BPO centar zaposliti oko tisuću djelatnika u financijskim i računovodstvenim uslugama.
povratak

National Geographic Society i IBM istražuju ljudsko naseljavanje svijeta

Udruga National Geographic Society i IBM pokrenuli su istraživačku inicijativu koja će istražiti povijest migracija ljudskog roda. Genografski projekt, odnosno petogodišnje partnersko istraživanje, koristit će sofisticirane laboratorijske i računarske analize DNK, koju su donirale stotine tisuća ljudi, uključujući i pripadnike autohtonih skupina kao i sveopće populacije, kako bi se ustanovio način na koji se doista naseljavala Zemlja.

Skupina međunarodnih znanstvenika i IBM-ovih istraživača, predvođenih doktorom znanosti Spencerom Wellsom iz National Geographica, prikupljat će genetičke uzorke, analizirati rezultate i izvješćivati o genetičkim korijenima modernog čovječanstva.

Uz financijsku podršku Fondacije obitelj Waitt, znanstvenici će osnovati 10 centara diljem svijeta i proučavati više od 100,000 uzoraka DNK autohtonih skupina. Očekuje se da će projekt otkriti iznimne detalje o migracijskoj povijesti globalnog čovječanstva i potaknuti novo razumijevanje o poveznicama i razlikama koje postoje među ljudima.

Javna baza podataka koja će proizaći iz ovog istraživanja udomit će jednu od najvećih kolekcija genetičkih informacija o ljudskom rodu koja je ikad prikupljena i služit će kao dosad nezabilježen izvor za genetičare, povjesničare i antropologe.
povratak

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum