SAP Global
SAP MAG 23, svibanj 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Mendocino: nova razina integracije

Na temelju petnaestogodišnje suradnje SAP i Microsoft su osmislili novu integrativnu platformu koja donosi SAP-ove napredne mogućnosti poput poslovne inteligencije na popularna sučelja Office softvera

Piše: Robert Gelo robert@prospekto.com.hr

Microsoft i SAP su tokom poslovne konferencije SAPphire održane krajem travnja u Kopenhagenu u Danskoj objavili zajednički rad na novom projektu radnog imena Mendocino. Radi se o koncepciji ujedinjavanja SAP-ovih poslovnih aplikacija s Microsoftovim klijentskim Office alatima, što će prosječnim koirsnicima maksimalno pojednostaviti rad u poslovnom softveru. Drugim riječima, korisnici će preko poznatog Office sučelja dohvaćati napredne funkcije SAP-ovih poslovnih rješenja što će unaprijediti produktivnost i skratiti vrijeme učenja.

“Korisnici će se služiti SAP-ovim poslovnim softverom kako bi upravljali organizacijama, budžetima i obračunom putnih troškova putem Office alata kao što su Outlook, Excel i druge aplikacije” izjavio je tim povodom glasnogovornik SAP-a Bill Wohl.

S "Mendocinom" SAP i Microsoft kane povećati učinkovitost za informacijske djelatnike koji se oslanjaju na Microsoft Office kao svoje primarno radno okruženje. "Mendocino" će povezati Office i SAP-ov poslovni softver, omogućavajući korisnicima veću vidljivost i iskoristivost poslovnih podataka s njihova desktopa. "Mendocino" će pomoći ljudima da izbjegnu beskorisno trošenje vremena i truda u potrazi za kritičnim poslovnim podacima, da smanje skupo dupliciranje napora i ograniče potrebu za specifičnom obukom na disparatnim sustavima. "Mendocino" će također maksimalizirati vrijednost koju klijenti dobivaju iz svojih postojećih ulaganja u Office i mySAP.

Automatska integracija

Što je novost kod Mendocina? Korisnici su naime i ranije mogli izvoziti podatke iz SAP-a u Excel tablice ili integrirati Office u SAP portal. No Mendocino ovu integraciju podiže na sasvim novu razinu. Tokom SAPphirea Wohl je to objasnio kroz primjer korporacijskog djelatnika koji želi aplicirati zahtjev za godišnji odmor služeći se Mendocino platformom. Kada želi predložiti termin godišnjeg odmora djelatnik će unijeti željeni datum u svoj Outlook kalendar, a nakon toga informaciju preuzima SAP softver koji je dostavlja njegovom šefu. Do sada je djelatnik nakon unosa u Outlook morao ponoviti istu stvar u SAP softveru ne bi li zahtjev završio kod šefa. No Mendocino je zamišljen tako da automatski preuzme drugi dio posla. Čim djelatnik snimi stavku u Outlook kalendaru, označenu kao zahtjev za godišnji odmor, Mendocino će automatski pokrenuti workflow i dostaviti informaciju šefu.

"Microsoft i SAP na ovaj ili onaj način surađuju već petnaest godina, štoviše već odranije njeguju partnerski odnos. Stvaranje ovoga moćnoga novoga zajedničkoga proizvoda nadovezuje se na SAP-ov 15-godišnji strateški odnos s Microsoftom” - Shai Agassi, predsjednik grupacije za proizvode i tehnologiju i član Izvršnoga odbora SAP-a.

“Ako zamislimo da netko obavlja takav posao stotinama i tisućama puta godišnje, lako je zamisliti uštedu u produktivnosti”, pojasnio je Wohl.

Među osobine koje nudi Mendocino spadaju:

  • Prošireni aplikacijski izbornici
  • Specifičan SAP-ov smart panel
  • Poslovna analitika prikazana kroz Microsoft Excel
  • Smart business dokumenti u Microsoft Wordu
  • Outlook usklađivanje podataka između Microsoft Exchangea i SAP procesa

Suradnja u distribuciji

Najavljeno je da će se suradnja proširiti i u distributivne kanale pa će SAP nuditi Microsoftove Office alate dok će Microsoft nuditi SAP-ova rješenja. Prvi takvi “pakei” biti će ponuđeni najvažnijim korisnicima tokom posljednjeg tromjesečja ove godine, dok će na tržištu biti dostupni u 2006. godini.

Mendocino platforma izvedena je u uslužno orijentiranoj arhitekturi (Service-Oriented Architecture ili SOA) koja omogućava upravo korištenje usluge pomoću bilo kojeg klijenta na bilo kojem operativnom sustavu. Znakovito je da se SAP-ova ESA (enterprise services architecture) i Microsoftova .NET platforma zasnivaju upravo na SOA arhitekturi, što je i omogućilo integraciju rješenja dvaju tvrtki.

"Zadovoljstvo mi je prisustvovati na službenom objavljivanju „Mendocina“. Vjerujem da će njegove prednosti uvelike pomoći i poslovnom okruženju u Hrvatskoj te se nadamo dostupnosti rješenja i kod nas tijekom najavljene prodaje početkom 2006. godini," tijekom službene objave Mendocina izjavio je direktor SAP-a Hrvatska, Igor Dropulić.

Štoviše, SAP je na konferenciji u Kopenhagenu najavio povoljšanje dugogodišnjeg partnerstva s IBM-om s kojim će još niz godina surađivati na polju tehnologije, prodaje i marketinga. Najavljen je i produžetak suradnje SAP-a i Macromedije na polju razvoja SAP portala.

Prve aplikacije

Novi proizvod trebao bi doći u prodaju u četvrtome kvartalu 2005.  radi selekcije korisnika za  rani pristup. "Mendocino" je projektiran tako da integrira SAP-ove procese — kao što je upravljanje vremenskim rasporedom, praćenje proračuna, organizacijski menadžment te upravljanje službenim putovanjima i izdacima—izravno u Microsoftov Office. Na primjer, s novim proizvodom, informacijski djelatnici bit će u stanju iskoristiti proširene aplikacijske izbornike i odabirati procesne opcije i podatke u sklopu specifičnoga SAP-ova inteligentnoga panela, sinkronizirati podatke između Microsoft Exchange Servera i SAP-a, otvarati SAP-ove podatke u Microsoftovu Excelu te predavati podatke putem obrazaca InfoPath Microsoftova Officea.

Siemens VDO, vodeći svjetski dobavljač za automobilsku industriju, planira instalirati i pokrenuti "Mendocino" radi iskorištavanja njegovih funkcija upravljanja vremenskim rasporedom. Tvrtka očekuje da će integracija tehnologija Microsoftova Officea kao što je Microsoft Outlook sa SAP-ovom platformom za planiranje resursa poduzeća (ERP) pomoći informacijskim djelatnicima u praćenju i upravljanju njihovim vremenom, istodobno omogućavajući nadzornicima pristup cjelovitim i točnim podacima zaposlenika radi pravodobne ispostave računa i čvrste proračunske kontrole.

Info: http://www.sap.com/solutions/mendocino/

Prednosti Mendocina

  • Veća produktivnost – Omogućavanjem jednostavnog pristupa kompanijskim aplikacijama Mendocino otklanja potrebu za suvišnim zadacima i omogućava djelatnicima izravno sudjelovanje u automatiziranim procesima
  • Kvalitetnije donošenje odluka – Mendocino otklanja nedosljednost informacija među desktop i kompanijskim aplikacijama i omogućava solidan temelj za donošenje odluka
  • Omogućavanje transparentnost i uvida u podatke za potrebe revizije – Uz kozistentno i ispravno korištenje korporativnih procesa Mendocino smanjuje osobne ad hoc zadatke i smanjje rizik nepoštivanja korporativnih procesa i politike
  • Brzo privikavanje korisnika – Mendocinovo poznato korisničko sučelje je u trenu iskoristivo za sve informacijske djelatnike čime se postiže viša razina automatizacije poslovnih procesa u čitavoj organozaciji

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum