SAP Global  SAP MAG lipanj 2005.
 
     
     
   

Sličnosti i razlike IT menadžera

Nedavnim istraživanjem CIO magazinea pod nazivom " The State of the CIO Around the World" utvrđeno je da IT menadžeri u različitim dijelovima svijeta imaju mnogo sličnosti, no manji broj stvari po kojima se razlikuju ima odlučujući utjecaj na način njihova poslovanja


Piše: Robert Gelo robert@prospekto.com.hr

Ugledni CIO magazine objavio je nedavno rezultate svog istraživanja pod nazivom "The State of the CIO Around the World" koje je nastojalo zabilježiti sličnosti i razlike odnosno trenutno stanje informatičkih rukovoditelja. Kako naglašavaju u CIO magazineu, vještina uspješnog rukovođenja IT sustavima u organizacijama u potpunosti je ista, ili barem vrlo slična, bez obzira u kojem dijelu svijeta.

Navedene su primjerice velike sličnosti u razmišljanju CIO menadžera iz SAD-a, Singapura, Švedske i Njemačke koji redom kao svoje najvažnije osobine navode komunikacijske sposobnosti, mogućnosti strateškog razmišljanja i razumijevanje poslovnih procesa i operacija.


Gdje leži autoritet

U najvećem broju zemalja zahvaćenih ovim istraživanjem, CIO menadžeri nisu odgovorni generalnim direktorima tvrtki, već izvještavaju drugim članovima top managementa . Stanje je malo drugačije na dalekom istoku – u Japanu i južnoj Koreji više od dvije trećine informatičkih direktora svoja izvješća podnosi osobno generalnim direktorima tvrtki. U svakom slučaju suradnja s kolegama je jedan od najvažnijih dijelova posla CIO-a: ispitanici iz SAD-a, Kanade, južne Koreje i Singapura najviše radnog vremena provode u komunikaciji s ostalim menadžerima u tvrtki.


Tko se bavi strategijom

CIO menadžeri u SAD, Njemačkoj i na dalekom istoku smatraju da je strateško planiranje jedan od najvažnijih segmenata njihovog posla. Ipak, ispitanici s dalekog istoka nemaju previše vremena baviti se strategijom. Taj dio posla kod njih se nalazi na dnu ljestvice količine radnog vremena provedenog s određenim poslovnim tematikama.

Kanadski CIO menadžeri primjerice najveći se dio vremena bave operativnim zadacima: sastanče s drugim menadžerima u tvrtki, rade s IT dobavljačima i s partnerima koji ne dolaze iz IT branše. Amerikanci pak više paze na strateško planiranje koje uspijevaju ugurati među operativne zadatke. Ipak, jedni i drugi imaju zajedničku točku kada se radi o najvećim zaprekama poslovanju: na prvom mjestu jesu nerealistična ili nepoznata očekivanja top managementa . Zbog toga, najvažniji poslovni cilj u 2005. za jedne i druge jest usklađivanje IT-ja i poslovne strategije tvrtki.

Tko nadzire IT potrošnju SAD Kanada
Središnji nadzor od strane IT organizacije 62 %
Zajednički nadzor od strane IT i poslovnih jedinica ili funkcija 35 %
Izravan nadzor od strane poslovnih jedinica ili funkcija 4 %
IT i business dijele odgovornost za ROI iz IT investicija 30 %
IT je odgovoran za ROI iz IT investicija 12 %
Poslovno rukovodstvo je odgovorno za ROI iz IT investicija 7 %
Središnji nadzor od strane IT organizacije 42 %
Zajednički nadzor od strane IT i poslovnih jedinica ili funkcija 32 %
Izravan nadzor od strane poslovnih jedinica ili funkcija 4 %
IT i business dijele odgovornost za ROI iz IT investicija 42 %
IT je odgovoran za ROI iz IT investicija 20 %
Poslovno rukovodstvo je odgovorno za ROI iz IT investicija 79 %


Švedska: vodstvo i tehnologija

IT Menadžeri u Švedskoj smatraju da je rukovodstvo njihova najvažnija vještina, a odmah potom dolazi tehničko znanje. Njihovi američki kolege prednost daju umijeću komuniciranja i strateškog razmišljanja. Šveđani su tehnička znanja u prosjeku smjestili na peto mjesto najvažnijih vještina, a kod Amerikanaca su završila na sedmom mjestu.

Osobne vještine najvažnije za uspjeh CIO-a

SAD

Švedska

 • Sposobnost učinkovita komuniciranja
 • Strateško razmišljanje i planiranje
 • Razumijevanje poslovnih procesa i operacija
 • Dobre komunikacijske osobine
 • Biti dobar vođa
 • Sposobnost strateškog razmišljanja

 • Nijemci razmišljaju o strategiji

  Više od polovice njemačkih ispitanika, točnije 56 posto tamošnjih IT menadžera, najveći dio radnog vremena provodi baveći se strategijom. Štoviše tvrde da bi se ovom tematikom trebali još više baviti. Zbog toga nije čudno da se nedostatak vremena za strateško razmišljanje i planiranje nalazi na visokom drugom mjestu ljestvice najvećih prepreka za učinkovitost poslovanja.

  Kako IT menadžeri provode najveći dio radnog vremena SAD Kanada
  Komunikacija s drugim menadžerima u tvrtkama 71 %
  Strateško planiranje 58 %
  Suradnja s IT dobavljačima, outsorcerima i uslužnim djelatnostima: 54 posto 54 %
  Strateško planiranje 56 %
  Vođenje projekata 55 %
  Poslovni procesi 43 %


  Australcima je najvažniji novac

  U Australiji je sustav nešto drugačiji jer tamošnje IT budžete određuju poslovni rukovoditelji. To znači da IT odjeli moraju biti profitabilni jer će ih u suprotnome business menadžeri u najmanju ruku poprijeko gledati. Zbog toga je glavni zadatak australskih odjela u 2005. generiranje čim većeg prihoda.

  Očekivanja od poslovanja IT odjela u 2005.

  SAD

  Australija

 • Smanjenje troškova putem povećane učinkovitosti i produktivnosti
 • Poticanje poslovne inovacije
 • Poticanje tržišnih komparativnih prednosti
 • Stvaranje novih izvora prihoda
 • Povećanje postojećih izvora prihoda
 • Stvaranje tržišnih komparativnih prednosti

 • U Japanu se sve više troši

  Japanski IT menadžeri smatraju da njihove kompanije ulažu veći postotak prihoda u informacijske sustave nego njihovi takmaci u SAD. Tamo se velik dio ulaganja ostvaruje u novim sustavima i aplikacijama poput internetskih usluga. Šezdeset i pet posto japanskih IT menadžera izjavilo je da IT budžet predstavlja više od deset posto ukupnih budžeta njihovih kompanija. U SAD taj iznos dosiže tek 5,6 posto.

  Kako će se kretati broj uposlenih IT djelatnika SAD Japan
  Povećat će se 48 %
  Smanjit će se 9 %
  Neće se promijeniti 42 %
  Povećat će se 23 %
  Smanjit će se 10 %
  Neće se promijeniti 66 %


  Metodologija istraživanja

  Istraživanje u SAD provedeno je na dijelu pretplatnika CIO Magazinea – informatičkih i tehničkih direktora te potpredsjednika zaduženih za IT. Online anketu ispunilo je 544 ispitanika.

  Urednici CIO Magazinea iz drugih dijelova svijeta proveli su kombinaciju online i poštanskih anketiranja te osobnih intervjua. Na taj je način ispitano 1433 IT rukovoditelja iz Kanade, Njemačke, Švedske, Singapura, Koreje, Japana i Australije. Urednici su mogli prilagoditi pitanja lokalnim okolnostima, no izvještavanje je provedeno u istom formatu kao i u SAD.