SAP Global
SAP MAG 2, travanj 2003.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Agassi o Enterprise Services Arhitecture i SAP NetWeaveru

Razgovarala: Uta Spinger (SAP INFO)

Nabrojite glavne razloge za pokretanje platformi Enterprise Services Architecture i SAP NetWeaver?

Shai Agassi
 

One su nastale iz našeg dugotrajnog rada na konceptima i temeljima tehnološkog vala za slijedeću generacije SAP-ovih aplikacija  iz kojeg je konačno proizašlo rješenje o tome kako uklopiti web usluge u poslovanje tvrtki. Kada smo ustanovili to rješenje odlučili smo postaviti smjerokaz za naredne godine i objavili smo SAP NetWeaver platformu i evoluciju Enterprise Services Architecture rješenja.

To bismo mogli nazvati kišobranom koji objedinjuje središnje komponente. No započet ćemo stvarati i uključivati nove elemente u SAP NetWeaver, velike blokove koji će donijeti dodatnu vrijednost njegovim temeljima. Isto tako, Enterprise Services Architecture će se dalje razvijati zbog toga što će ga koristiti više ljudi, kako unutar SAP-a, tako i u kompanijama koje koriste naša rješenja.


"Od sada pa nadalje SAP će sve svoje aplikacije razvijati na temelju Enterprise Services Architecture koncepta. To se odnosi na mySAP rješenja, SAP xApps, industrijska rješenja, i mySAP ERP. U dogledno vrijeme će mySAP Business Suite biti u potpunosti baziran na Enterprise Services Architecture konceptu"

Tvrtka SAP naziva Enterprise Services Architecture "rješenjem za potpuna na uslugama utemeljenim poslovnim rješenjima". Što točno definira to novo rješenje i koje su njegove prednosti?

Jedna od najvećih prednosti koje sada imamo jest mogućnost pružanja potpunih rješenja izvan samih komponenti. Kako bismo isporučili precizna rješenja  koja rješavaju bolne točke u poslovnim procesima naših korisnika moramo spajati vlastite proizvode. Korisnici neprestano utječu na naša rješenja. Kada god objavimo novu inačicu, pred korisnicima stoji izazov unapređivanja velikih dijelova sustava. U prošlosti smo isporučivali djelomična rješenja i korisnici su ih prilagođavali unutar vlastitog softverskog pogona (enginea). Kada je SAP želio ispraviti pogon velik broj korisnika je tek investirao velike novce u prilagodbu starog pogona i rekao nam da se javimo za tri godine.

Zahvaljujući Enterprise Services Architecture sada smo u mogućnosti utjecati na ritam kojim šaljemo nove inovacije na tržište. S Enterprise Services Architectureom razradili smo arhitekturu koja nam omogućava da ekstenzije i komponente sustava pretvorimo u potpuna rješenja gdje se ekstenzije dešavaju izvan samih proizvoda. To nam dozvoljava razdvajanje pogonskog koda, procesnog koda i korisničkog koda na načine koji do sada nisu bili mogući. Naše poslovno rješenje omogućava korisnicima da kroz kombiniranje rješenja dođu do potpunog rješenja.

Na koje načine korisnici profitiraju na aplikacijama razvijenima na Enterprise Services Architecture predlošku?

Od sada pa nadalje SAP će sve svoje aplikacije razvijati na temelju Enterprise Services Architecture koncepta. To se odnosi na mySAP rješenja, SAP xApps, industrijska rješenja, i mySAP ERP. U dogledno vrijeme će mySAP Business Suite biti u potpunosti baziran na Enterprise Services Architecture konceptu. Nova generacija naših aplikacija, xApps, u potpunosti se temelji na uslugama. To je, ako baš želite, najčišća metoda korištenja temelja Enterprise Services Architecture koncepcije. No, i dalje ćemo svjedočiti rješenjma koja će sadržavati stari način pisanja baze podataka, a xApps će samo povezivati usluge i imat ćemo rješenja koja kombiniraju te dvije koncepcije. Ono što nam dozvoljava xApps je gradnja proizvoda bez potrebe za zamjenom starih aplikacija. Primjerice, ako imamo poslovne procese koji u određenoj mjeri koriste SAP-ove Human Resources, Financials i Project System aplikacije, sada ih možemo spojiti u jedan proces nazvan Resource and Program Management (xRPM). Korisnici sada mogu trenutno implementirati rješenja bez zamjene vlastitih sustava i još na njima profitirati.

Na koji se način te nove aplikacije razlikuju od poznatih rješenja kao što su mySAP Business Suite ili SAP R/3 Enterprise?

Novinu predstavlja kombinacija poslovnih procesa. Prestali smo se svađati oko toga tko posjeduje procese i počeli smo se usredotočivati na same procese. Kao što naši korisnici mogu implementirati xApps na vlastita postojeća rješenja, mi ga možemo implementirati kao vezu među različitim odjelima tvrtke. Efekti su vrlo slični i za naše korisnike i za nas; svi imamo noviu vrijednost i prednost sustava koji je fleksibilan i otvoren a opet robustan kako bi mogao obavljati nadzor procesa.

Koji je utjecaj Enterprise Services Architecture koncepta na fleksibilnost i sveobuhvatnost softverskih rješenja?

Enterprise Services Architecture nastoji donijeti fleksibilnost bez ogromnih ulaganja u sustav. Svaki puta kada uvodite novu arhitekturu ulazite u val dodavanja novih funkcija, a kako dodajete nove funkcije arhitektura postaje manje fleksibilna. Zatim ulazite u novi val ulaganja kako biste dobili funkcionalnost, kao što je bio sličaj kada smo se s mainframe koncepta prebacivali na client/server koncept. Sada je odjednom sve postalo mnogo lakše za krajnjeg korisnika i manje zamršeno za nas – jer sustav skriva jedan dio kopmleksnosti. Na taj smo način izgradili SAP R/3 platformu. Nakon toga sustavi postaju sve kompliciraniji i postaje vrlo teško napraviti bilo što između različitih sustava. Zahvaljujući xApps opet smo dobili fleksibilnost.


"Započet ćemo stvarati i uključivati nove elemente u SAP NetWeaver, velike blokove koji će donijeti dodatnu vrijednost njegovim temeljima. Isto tako, Enterprise Services Architecture će se dalje razvijati zbog toga što će ga koristiti više ljudi, kako unutar SAP-a, tako i u kompanijama koje koriste naša rješenja"


Na koji način Enterprise Services Architecture i SAP NetWeaver rade zajedno?

SAP NetWeaver daje temelj korištenju Enterprise Services Architecture poslovnog rješenja baš kao što je SAP Basis predstavljao implementaciju three-tier client/server rješenja. SAP NetWeaver je utjelovljenje tehnologije. Veći je nego što je svojevremeno bio SAP Basis i postat će temeljem svih naših rješenja kada postane temeljem Enterprise Services Architecture koncepta.

Današnje tvrtke koriste različita softverska rješenja, kako SAP-ova, tako i ona koje su kupile od drugih kompanija ili same izgradile. Neke među njima već imaju implementirana integracijska rješenja. Na koji način oni profitiraju na Enterprise Services Architecture i SAP NetWeaveru?

Integracija nije samo integriranje poruka, portala ili podataka. Radi se o mnogo sveobuhvatnijem pitanju integracije svih područja – sistemskog managementa, procesnog managementa, upravljanja ljudima, nadzora životnog ciklusa, aplikacija, procesa i upravljanja kodom. Vrijednost leži u sustavu koji spaja sve te slojeve.

No ako netko koristi Tibco za integraciju vlastitog sustava to ne znači da on mora mijenjati to rješenje. Ono što mi nudimo jest uzimanje slojeva SAP NetWeavera i spajanje s Tibcom ili, primjerice, WebMethods.

Neke od prednosti koje donosi pre-integracija slojeva neće se vidjeti bez implementacije svih slojeva SAP NetWeavera. No to ne znači da će oni morati unaprijed uzimati sve slojeve. Ako korisnik ne uzme odjednom sve slojeve SAP NetWeavera, on i dalje može koristiti sve vrijednosti svog prethodnog rada koristeći sloj WebMethodsa ili sloj bilo čega što je ranije napravio i to se može razviti u bolju interakciju s portalom ili aplikacijom koja ispod njega radi. Ako pak korisnik od nas uzme sve slojeve on će profitirati kroz konzolno upravljanje s jednog mjesta i kroz bolje razumijevanje svih slojeva putem samo jednog pogleda.

Što znači interoperabilnost s Microsoft.NET-om i IBM WebSphereom, na koji ih način podržava SAP NetWeaver?

Naši se korisnici ne žele boriti protiv Microsofta i IBM-a. Svi smo usaglasili određen broj web usluga i njihovih standarda i dogovorili smo pojeve na osnovnoj razini. Ono što smo mi željeli jesu alati s kojima će se korisnici osjećati kao kod kuće bez obzira pišu li kod u .NET-u, Visual Studiu ili SAP NetWeaveru. U takvom platformskom okruženju ja mogu napisati element koda u C# i staviti ga kao iView na stranicu portala i biti u stanju kontrolirati korisnike (user management) i gledati evente. Čak i ako ne pišem kod unutar SAP NetWeavera, ja ga mogu proširivati.

Korisnici nam govore da su proširili SAP rješenja kada su proširivali mySAP Enterprise Portal ili kada su se povezivali sa SAP Exchange Infrastructure ili integrirali u SAP Business Information Warehouse. Za nas su to bili temeljni slojevi, a za njih su to bila SAP rješenja. Stvorili smo četiri mogućnosti proširenja preko exchange infrastrukture sa spojevima na obje strane kroz sloj integracije podataka. To su spojevi prema određenim skladištima podataka kroz čitav portal, putem korištenja alata za razvoj portala, ali i specifični spojevi prema Lotus Notesu i Officeu (xDocs) i prema njihovom razvoju (Visual Studio, .NET i Eclipse). Tako podržavamo sve slojeve SAP NetWeavera kroz otvorenu proširivost, što je velik endeavor kojeg dijelimo s Microsoftom i IBM-om.

SAP je time produbio svoju tehnološku ponudu. Ne stavlja li ga to u položaj konkurenta kompanijama kao što su Microsoft i IBM s kojima istovremeno surađuje? Da li je SAP postao prodavač tehnologije?

SAP je uvijek bio prodavač tehnologije. U posljednjih deset godina vjerojatno smo instalirali više aplikacija nego IBM i BEA WebLogic zajedno. Ipak, još uvijek vjerujemo da korisnici ne kupuju tehnologiju već kupju poboljšanja poslovnih procesa. Pa ako kupe poboljšanje poslovnog procesa s njime će dobiti i tehnologiju. SAP NetWeaver će postati omogućavatelj bilo kojeg SAP-ovog rješenja. Ljudi će koristiti SAP NetWeaver za razne stvari i za proširenja SAP rješenja. Najčešći će primjer biti korištenje SAP NetWeavera u SAP okruženju s prisutnim SAP-om u accountu. Na taj način mi pokušavamo olakšati život našim korisnicima. To nije natjecanje s kompanijama poput IBM-a i Microsofta već pokušaj rješavanja problema korisnika. Ne vidimo sebe u čisto tehnološkom okruženju.

Na koji način će SAP NetWeaver kao integracija i aplikacijska platforma biti dostavljan korisnicima?

Predviđena su tri načina dostave: Prvi će biti više tehnološki kojin će ljudima omogućiti kupovanje tehnologije SAP NetWeavera ili njegovih dijelova. Drugi način je taj da SAP uključuje SAP NetWeaver tehnologiju u druge sadržaje kao što je to slučaj s proizvodima mySAP Enterprise Portal ili mySAP Business Intelligence koji uključuje skladištenje podataka i portalni dio SAP NetWeavera s mnogim "kockama" kao rješenjem poslovne inteligencije. No, najčešći oblik dostave biti će underpinning rješenja. Isporučivat ćemo mySAP rješenja koja su podržana ili bazirana na SAP NetWeaveru i xApps.

Zlobnici će reći da SAP s ovim lansiranjem nanovo gradi i mijenja sliku svog tehnološkog portfelja. Što nam novo donosi lansiranje SAP NetWeavera u usporedbi s mySAP-om? Da li je cijelina važnija od dijelova?

Mislim da se ovdje radi o novom valu naše tehnološke evolucije, u kompanijskom smislu. Ne najavljujemo teoretsku inovaciju koja će se dogoditi tek za tri godine, što je uobičajeno za neke naše konkurente. Imamo različit pristup: izgradili smo, oblikovali i potom lansirali.

Svi veliki dijelovi su ovdje: exchange infrastruktura, skladište podataka, poslužitelj dokumenata i portal. No vidjet ćemo sve više elemenata SAP NetWeavera koji se protežu kroz sve usluge i upotrebljavaju temeljne elemente, a sve više aplikacija to će koristiti. Nije li to inovacija?

© grafike: SAP AG

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum