SAP Global  SAP MAG rujan 2005.
 
     
     
   

SAP novosti

Porast zapošljavanja u IT branši | Nova međunarodna strategija za tehnološke otvorene standarde | Sun Microsystems predstavlja nove poslužitelje | Muenchen odgodio migraciju na Linux | Kinezi prevladavaju na globalnom tržištu internetskih tražilicaPorast zapošljavanja u IT branši

Prema podacima koje je ovih dana objavila tvrtka Robert Half Technology, IT manageri namjeravaju povećati zapošljavanje djelatnika u svojim odjelima tokom posljednjeg tromjesečja 2005. godine. Naime 16 posto ispitanika planira na stalna radna mjesta primiti nove IT djelatnike dok samo četiri posto planira otpuštanja zaposlenika u IT odjelima.

"Tvrtke poduzimaju nove investicije u tehnologiju i pokreću nove IT projekte kako bi podržale porast poslovanja", komentirala je Katherine Spencer Lee, izvršna direktorica u tvrtki Robert Half Technology.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 1400 informatičkih direktora u SAD, uposlenih u tvrtkama s više od stotinu djelatnika. Spencer Lee procjenjuje da porastu potražnje za IT stručnjacima na tržištu SAD pogoduje ne samo porast ekonomije već i smanjenje broja diplomiranih informatičara.
povratak


Nova međunarodna strategija za tehnološke otvorene standarde

Skupina od trinaest država predstavit će uskoro dužnosnicima Svjetske banke novi plan čiji je cilj motiviranje nacija čitavog svijeta za usvajanje otvorenih tehnoloških standarda. Ta bi inicijativa trebala ubrzati ekonomski rast i potaći inovativnost.

Projekt je započet u Berkman Center for Internet and Society na harvardskom pravnom fakultetu, a vremenom su ga podržali dužnosnici iz Kine, Indije, Tajlanda, Danske, Jordana, Brazila i drugih zemalja.

Skupina definira otvorene standarde kao tehnologije koje ne posjeduje niti jedna kompanija i koje su transparentno objavljene. Također se ističe da se otvoreni standardi, koje nazivaju digitalnim ekvivalentom željezničkih tračnica, bitno razlikuju od open sourcea odnosno softvera otvorenog koda.
povratak


Sun Microsystems predstavlja nove poslužitelje

Trio novih 64-bitnih Galaxy poslužitelja sastoji se od modela X2100, dvoprocesorskog X4100 i četveroprocesorskog X4200, a za kraj 2005. godine najavljen je i osam procesorski dual-core model srednje klase.

Novi serveri rade na AMD Opteron procesorima i bazirani su na arhitekturi koju je Sun preuzeo prošlogodišnjom akvizicijom tvrtke Kealia. Nove poslužielj je dizajnirao Andy Bechtolsheim, jedan od utemeljitelja Sun Microsystemsa koji je i pokrenuo tvrtku Kealia. Bechtolsheim trenutno obnaša funkciju glavnog arhitekta i potpredsjednika tvrtke Sun Microsystems.

On objašnjava da su modeli Sun Fire X4100 i Sun Fire X4200 napravljeni tako da kombiniraju najviše procesorske performanse u korporativnim s 1U i 2U kućištima, s potpunom funkcionalnošću udaljenog nazora

Sva tri modela rade na preinstaliranom operativnom sustav Solais 10, a moguće ih je konfigurirati za rad na Windowsima ili Red Hat Linuxu.
povratak


Muenchen odgodio migraciju na Linux

Prebacivanje poslovanja minhenske gradske uprave na Linux operativni sustav ostvarit će se tokom 2006., godinu dana nakon izvornog plana i tri godine nakon što je donesena politička odluka o migraciji. U okviru tog projekta oko 14 tisuća osobnih računala prebacit će se s operativnog sustava Windows NT 4.0 (s aplikacijama Office 97 i 2000) na Linux s OpenOffice.org skupom uredskih alata.

Voditelj projekta Peter Hofmann najavio je da će prvi ured koji će prijeći na open source biti upravo onaj gradonačelnikov i da bi se to trebalo dogoditi sredinom 2006. godine.

"Tokom faze planiranja postalo nam je jasno da piloti imaju mnogo važniju ulogu nego što smo isprva mislili i da moramo produljiti njihovo testiranje", objašnjava Hofmann. Naime u okviru priprema za migraciju postavljen je određen broj pilot PC računala na kojima se "vrti" Linux i ispituje funkcioniranje novog sustava. Nakon završenog testiranja započet će implementacija Linuxa koja ć se sastojati od jedne ili dviju faza.
povratak


Kinezi prevladavaju na globalnom tržištu internetskih tražilica

Tvrtka Analysys International objavit će svoje najnovije izvješće "Internet Search Engine Focus Report 2005'' s analizom budućih trendova na globalnom tržištu internetskih tražilica. U izvješću su naglašeni novi odnosi na koje najviše utječu subjekti iz SAD i Kine: američki Google će uskoro i formalno ući na kinesko tržište, a kineski Baidu će se početi listati na američkim tržištima dionica.

U drugom tromjesečju 2005. Baidu je imao najveći tržišni udio sa 37 posto, Google je bio na drugome mjestu s 23 posto, a Yahoo! je držao treću poziciju s 21-postotnim udjelom.

U Analysysu prognoziraju da će Baidu zadržati vodeću tržišnu poziciju tokom narednih godina, no isto tako će Google sa svojom strategijom (lokalizacija, marketinška i tehnološka inovativnost…) postati ozbiljna konkurencija kineskim tražilicama na njihovom vlastitom tržištu. U perspektivi će kinesko tržite postati najprivlačnije za nadmetanje globalnih konkurenata.
povratak

© grafike: Sun Microsystems, Inc.