SAP Global
SAP MAG 26, rujan 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Kako EU razvija informacijsko društvo

Europska komisija usmjerava prijelaz u Informacijsko društvo nizom uredbi i definiranjem aktivnosti kojima se one provode. Svjedoci smo aktivnih promjena u ekonomiji, politici djelatnosti, socijalnoj djelatnosti te tehnologiji


Piše: Sergej Lugović

Nove tehnologije sve brže i više mijenjaju način na koji svakodnevno živimo, donoseći nam napredak, ali istovremeno otvaraju i veliku količinu novih pitanja. EU komisija je vrlo svjesno uvidjela ovaj trend – trend prijelaza u Informacijsko društvo, koji sa sobom nosi aktivne promjene u ekonomiji (nemjerljive vrijednosti), politici (javni servisi = uslužna djelatnost), socijalnoj djelatnosti (online zajednice) te tehnologiji (broadband).

Pitanje koje sebi postavljamo je kako jedna tako velika politička sila pokušava upravljati tim trendovima, istovremeno povećavajući dodane vrijednosti, a smanjujući rizike kako za društvo, tako i za znanstvenu i poslovnu zajednicu.

U tu svrhu EU komisija je donijela skup odredbi, te definirala aktivnosti kojima se te uredbe provode.


Uredbe EU komisije

EU je definirala područja koja po njenim mišljenjima mogu imati najviše utjecaja na uspješno kreiranje Informacijskog društva. Glavna područja koja EU smatra bitnim u svrhu razvoja EU kao informacijskog društva su;

 • Regulacija – ICT tržište u EU svoj rast uvelike može zahvaliti kvalitetnoj regulaciji jedinstvenog tržišta kroz sve članice EU, inicijativi "Television without Frontiers", implementaciji jedinstvenih standarda poput GSM-a, te slobodnom tržištu telekomunikacija. Danas EU prepoznaje dva glavna područja aktivnosti vezanih za regulaciju, i to su emitiranje i sadržaj. U svrhu emitiranja EU je donjela regulativne okvire elektroničkih komunikacije. Detaljnije na ovom linku. U svrhu regulacije sadržaja, EU je donjela europsku audiovizualnu regulaciju, koju možete pročitati ovdje.
 • Stimulacija industrije – stimulacije se vrše kroz nekoliko osnovnih aktivnosti, od koji bi izdvojili eeurope2005 , 6th framework program kojemu je cilj na području istraživanja objediniti sveučilišta, institute, državna tijela, tvrtke i sve ostale organizacije koje bi mogle doprinijeti znanstvenom razvoju čitave EU, te "Public Sector Information Directive" koja se bavi promoviranjem korištenja podataka koje kreira javni sektor, krećući od činjenice da je javni sektor najveći proizvođač informacija.
 • Evaluacija koristi – raznim aktivnostima EU potiče iskorištavanje mogućnosti koje nudi "Informacijsko društvo», prvenstveno u javnom sektoru. Javni sektor pametnim korištenjem ICT tehnologija može svojim građanima poboljšati život nudeći im efektivnije, kvalitetnije, brže i lakše dostupne usluge. U tu svrhu provode se kontinuirana mjerenja učinkovitosti, te se zaključci komuniciraju prema zainteresiranim stranama.

eeurope 2005 Action Plan je inicijativa koja je multidisciplinarno obuhvatila gore navedena područja. Ona obuhvaća sedam glavnih područja, a ta su:

Ideja vodilja eeurope inicijative jest da istovremeno stimulira rast industrije, a paralelno smanjuje poteškoće koje mogu biti izazvane regulativama, ili ostalim političkim aktivnostima. Kao nastavak eEurope 2005, EU komisija je 01. lipnja 2005. izdala novu inicijativu - i2010

Gore navedene odredbe daju vrlo kvalitetne okvire unutar kojih bi treba sprovoditi aktivnosti koje direktno ili indirektno utječe na transformaciju društva u Informacijsko društvo.


Aktivnosti EU na području Informacijskog društva

Aktivnosti koje je EU komisija odredila u svrhu razvoja informacijskog društva ustvari su operacionalizacija uredbi EU, te praktična realizacija istih. Bitno je napomenuti da EU ove aktivnosti vrlo snažno potpomaže strukturalnim fondovima. U najviše slučajeva radi se o poslovnim modelima koje još uvijek ne mogu imati komercijalni uspjeh u tržišnoj utakmici, ali u sljedećih nekoliko godina teško će biti zamisliti život bez njih. Recentan primjer u hrvatskoj vidimo u projektu digitalizacije zemljišnih knjiga, koje su trebale inicijalni kapital kao investiciju, ali sigurno će u idućih nekoliko godina poslovati s dobitkom, te generirati velike uštede za javnu upravu Hrvatske.

Neke od aktivnosti koje trenutno podržava EU su sljedeće:

 • Benchmarking eeurope – kakav je uspjeh provođenja odredbi EU? Koje zemlje imaju najbolje pokazatelje, i zašto? Koliki je nivo interakcije na web stranicama pojedinih zemalja? Sve odgovore na ova, a i na složenija pitanja u svojim izvještajima donose Nacionalni statistički instituti zemalja članica EU, a u jedinstveni izvještaj pretvara ga eurostat. Kasnije se izvještaji u obliku objava za medije distribuiraju široj javnosti. Uz ovaj proces motrenja aktivnosti EU naručuje i nezavisne izvještaje od partnera.Od izvještaja izdvojili bi izvještaj koji je napravio CGEY za EU komisiju. Možete ga pronaći ovdje
 • eContentplus – ova aktivnost ima primarnu ulogu razvoja tehničkih rješenja za potrebe korištenja i distribucije multimedijalnih sadržaja u više jezičnom okruženju. Ona je nastavak aktivnosti pod imenom eContent. Ovaj četverogodišnji program ima budžet od 149 milijuna eura. Područja za koja je budžet namijenjen su zemljopisni, edukativni, kulturni znanstveni i školski sadržaj, te rješenja kojima se generira dodana vrijednost eksploatacijom sadržaja kroz više zemalja ili institucija u EU.
 • eGovernment R&D – ova aktivnost se bavi proučavanjem kako ICT u javnom sektoru, u skladu s organizacijskim promjenama i novim znanjima, može doprinijeti poboljšanju javnih servisa i demokratskog procesa. Jedan od značajnijih outputa ove aktivnosti sigurno možemo vidjeti u internet stranicama The eGovernment Good Practice Framework na kojima se izmjenjuju ideje i iskustva na području korištenja ICT u javnom sektoru država članica EU.
 • eHealth – je aktivnost koja se bavi utjecajem ICT na čitav sustav zdravstva. Od doktora, managera u bolnicama, medicinskih sestara, administracije, socijalnog osiguranja i pacijenata. Do sada je ova aktivnost kroz financije od EU i partnera potrošila oko 500 milijuna eura. Koliko da ova cifra izgledala velika, podatak da eHealth kao industrija u EU može doseći i do 11 milijarda eura opravdava investiciju. Možda netko od čitatelja pronađe ovu mogućnost financiranja interesantnom. Naime radi se o projektu razmjene najboljih praksi. Vise informacija ovdje
 • eLearning – ova aktivnost usmjerena je mobilizaciji kulturnih i edukativnih zajednica, te njihovom povezivanju s ekonomskim i socijalnim tijelima EU, s ciljem da ubrza promjene u edukativnom sistemu EU. Ovaj program kao ciljeve ima da opremi škole s multimedijalnim kompjuterima, da osigura trening učitelja širom EU za potrebe rada u Informacijskom društvu, da razvije e-usluge za potrebe edukativne zajednice te osigura etabliranje "networka" EU škola i učitelja.
 • @Work – ova aktivnost se bavi istraživanjima odnosa razvoja ICT-a i radnog mjesta. Direktno utječe na odredbe vezane za definiranje okruženja u kojem zaposlenici djeluju i rade u ekonomiji znanja i Informacijskog društva. Područja istraživanja su; individualizam u radu (npr. freelance zapošljavanje), nova okruženja u kojim se zaposlenik našao zbog novih tehnologija (rad od kuće), upravljanje znanjem (ogromne količine informacija kojima je zaposlenik izložen), utjecajem multimedijalnih sadržaja (video konferencije), mobilnost radne sile (trgovački putnici opremljeni najboljim tehnologijama niti ne dolaze u ured, - kako njima upravljati?), zajednice profesionalaca (uvjeti poslodavca vrlo lako mogu biti poznati cijelom krugu specijalista), novim organizacijskim modelima nastalim pod utjecajem novih tehnologija i sl. Ukoliko želite saznati više zapis s govora gospodina Bror Salmelin je dobar uvod u ovu aktivnost. Više ovdje
 • MEDIA Plus – program se bavi ojačavanjem kompetentnosti audio/video industrije diljem EU. Glavna područja realizacije programa su: trening profesionalaca o novim tehnologijama, razvoj novih produkcijskih projekata i tvrtki, poticanjem distribucije EU audiovizualnih radova, te njihovu promociju. Isto tako ovaj program ima u cilju da potpomogne razvoj novih filmskih festivala. Projekt je financiran sa 400 milijuna eura.
 • International Relations – ova aktivnost se bavi promoviranjem koristi od Informacijskog društva te kulturnih razlika prema široj javnosti EU. Glavne ciljeve programa EU komisija vidi u svjesnosti javnosti o globalnom informacijskom društva i ekonomiji znanja, smanjivanju razlika u informatizaciji između bogatih i siromašnih zemalja, predstavljajući EU kao aktivnog globalnog igrača na ovom području. Kroz pravne odredbe EU želi motivirati međunarodne korporacije da koriste ICT, te stvoriti plodno okruženje za istraživanja na međunarodnom planu. Program se bavi i promoviranjem kulturnih razlika i razvojem regulativa koje će postići pluralizam medija i njihovu demokraciju.
 • Galileo – je sustav koji se sastoji od 30 satelita i stanica na zemlji nudeći informacije o zemljopisnim položajima korisnika sustava. U projekt su uključeni organizacije iz vrlo širokog spektra djelatnosti, poput transporta, socijalnih ustanova (pomoć starima i nemoćnim), carine, pravni sustavi, javni servisi, službe spašavanja te turističke djelatnosti. Projekt ima na raspolaganu oko 200 milijuna eura od EU. Bitno je napomenuti da će se dio sredstava prikupiti i od najznačajnijih igrača u ovom novom području (1,1 milijarda eura). Predviđanja su da bi ovakvi ili slični sustavi u budućnosti mogli generirati novu industrijsku granu, vrijednu oko 9 milijarda eura godišnje, te kreirati diljem EU 140000 novih radnih mjesta.

Ovo su samo neke od definiranih aktivnosti s kojima EU potiče implementaciju odredbi vezanih za Informacijsko društvo EU u svim segmentima svakodnevnog života. Ukupno EU je propisala tridesetak aktivnosti. (Više informacija na - http://europa.eu.int/information_society/index_en.htm ).

Za one koji žele saznati više o ovoj temi predlažemo zimski odmor u Tunisu na "UN world summit on Information Society".

Umjesto zaključka izdvojili bismo riječi gospodina Romana Prodija, bivšeg predsjednika Europske komisije;

"The story of the eEconomy is complex, but it is one we need to understand,
since the prosperity of the EU citizens depends on it".

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum