SAP Global
SAP MAG 26, rujan 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Sve manje IT poduzeća u 400 najvećih; sistem integratori izvan kruga najvećih

Položaj informatičke industrije u Hrvatskoj slabi drugu godinu zaredom – Na Top 400 ljestvici nalaze se trgovci i sastavljači računala, a izostali su sistem integratori i proizvođači softvera


Piše: Boris Žitnik, IDC Adriatics

Samo se šest informatičkih tvrtki lani uspjelo uvrstiti  među 400 najvećih hrvatskih poduzeća, rangiranih po ukupnom prihodu. Odnosno, možda je točnije reći pet, jer teško je povući razdjelnicu između prvoplasirane M San Grupe i King ICT-ja na šestom mjestu. Nastavljen je tako trend opadanja broja "informatičara"  u tom elitnom društvu. U 2002. godini, kad ih je bilo najviše, tu se našlo deset tvrtki, a u 2003. njih sedam. Smanjenje tog broja može se uzeti i kao svojevrsni pokazatelj daljnjeg pogoršanja relativnog položaja informatičke industrije u zemlji. To se događa već drugu godinu zaredom, a nakon niza od šest godina neprekinutog rasta zabilježenog između 1997. i 2002. godine.


Najveći i dalje vode igru

Kako su lani prošli vodeći IT igrači? Najveći distributeri produkata informacijske tehnologije M San Grupa, Recro i Megatrend te PC asembleri HG Spot i Ve-mil očekivano i nadalje su u društvu najvećih. Međutim, između njih napredak na ljestvici najvećih zabilježili su M San Grupa, koja je ostvarivši natprosječni rast ukupnog prihoda od 19 posto, poboljšala svoj rang, s 68. mjesta u 2003. na 60. u prošloj godini i HG Spot koji se uz povećanje ukupnog prihoda od 31 posto popeo s 313. na 262. mjesto. Recro je istodobno s 145. pozicije opao na 151., Megatrend s 282. na 301. mjesto, a Ve-mil  s 252. na 291. Od rangiranih u 2003. godini otpali su Senso i S&T Hermes Plus. Po prvi puta nakon pet godina, tako među prvih 400 nema ni jednog "pravog" informatičkog poduzeća - sistem integratora i/ili proizvođača softvera. Tu su samo trgovci i sastavljači računala, uz izuzetak King ICT-a koji se sve više profilira i kao pružatelj IT usluga. Očito je da je potražnja poslovnog sektora za IT rješenjima, složenijim sustavima, odnosno informatičkim uslugama u prošloj godini rasla sporije nego li godinu dana prije. I još značajnije, bitno je usporena javna nabava, a javni sektor inače je najveći kupac produkata i usluga informacijske tehnologije. Praktički svi su veliki državni projekti zastali, odnosno prolongirani. Kućanstva su u pak u uvjetima rigoroznijih kreditnih okvira, također usporila svoje kupovine.

Informatičke tvrtke u 400 najvećih, 1997-2004
Godina # tvrtki Iznos (mln kuna)
1997. 2 213
1998. 3 286
1999. 4 439
2000. 5 776
2001. 7 1,300
2002. 10 2,201
2003. 7 1,983
2004. 5 2,083
Izvor: Privredni vjesnik, prema podacima FINA-e
Sad već daleke 1997. godine u tablici 400 najvećih tvrtki našla su se samo dva informatička poduzeća: distributerska kuća Recro i sistem integrator ECS. Njihov zbrojeni ukupni prihod od 213 milijuna kuna predstavljao je 0.17 posto ukupnog prihoda 400 najvećih. U sljedeće četiri godine po jedna dodatna tvrtka ulazi u ljestvicu. U 2001. taj broj raste na sedam, a  u 2002. u tom biranom društvu svoje mjesto izborilo je rekordnih deset informatičkih kompanija. Zajedno su ostvarile 2.201 milijun ukupnog prihoda što je predstavljalo 1.13 posto prometa 400 najvećih. Dakle, u šest godina udio informatičkih tvrtki povećan je za više od šest puta. I usporedba povećanja zbrojenog ukupnog prihoda 400 najvećih – u promatranom razdoblju povećan za 55%- i sume ukupnog prihoda uključenih informatičkih poduzeća – istodobno povećana za deset puta ili 900%, također indicira snažan rast informatičkog sektora. Zadnje dvije godine, međutim ta se slika mijenja. Ukupni prihod, uvrštenih poduzeća, lani je bio je za 118 milijuna kuna manji nego li rekordne 2002. godine.


Success story
M San Grupe

Udio informatičkih tvrtki u najvećih
400 tvrtki u Hrvatskoj i njihov
prihod (kliknite ovdje za uvećanu
sliku
)

Tko su tih šest, odnosno pet najvećih informatičkih tvrtki po ukupnom prihodu u 2004. Na daleko prvom mjestu tu je M San Grupa, a kojoj se može pribrojiti i ukupni prihod  tvrtke kćeri King ICT-a. Prošle bi godine te dvije tvrtke uzete zajedno, s ukupno ostvarenim nekonsolidirananim prihodom od 1.062 milijuna kuna prometa, bile pozicionirane oko 50. mjesta na rang listi najvećih poduzeća u zemlji. A po prvi puta M San se u društvu 400 najvećih pojavio  tek 1998. s prometom od 94 milijuna. Zaista svjedoci smo nastavka eksplozivnog rasta te tvrtke. To je success story vjerojatno jedinstven ne samo u krugu informatičkih tvrtki ili općenito u domaćem gospodarstvu, nego i izvan granica zemlje. M San Grupa se sastoji od nekoliko tvrtki, a glavne djelatnosti su joj distribucija računalnih komponenti, periferijskih uređaja, i softvera, sastavljanje osobnih računala, a preko King ICT-a sve se uspješnije uključuje i u sistem integraciju. U prošloj godini M San Grupa je izvezla robe u vrijednosti od oko 25 milijuna dolara. Kompanija je to koja je zarana razumjela da je ključ uspješne distribucije u nabavi, koja je uspjela razviti jedini lokalni brand i koja zadnje četiri godine redovito pobjeđuje na velikim tenderima koje raspisuje središnja država. Na drugom mjestu je Recro, distributer informatičke opreme i softverskih produkata ujedno i jedina informatička tvrtka koja se u svim promatranim godinama bila rangirana među 400 najvećih. Na treće mjesto se probio HG Spot, proizvođač računala, koji se sve uspješnije širi svoju maloprodaju i ulazi u prostor kućanske elektronike i koji zadnjih godina također izuzetno brzo raste. Na četvrtom mjestu je Ve-mil distributer računalnih komponenti i sastavljač računala te na petom Megatrend, distributer internacionalnih marki informatičke opreme i softvera, preklani četvrti.

Treba na kraju napomenuti  da u ljestvicu najvećih 400 po ukupnom prihodu nisu uvršteni globalni informatički vendori budući da većinu prometa u zemlji za njih ostvaruju lokalni partneri koji su i izravni uvoznici. Isto tako u ovaj pregled nisu uključene tvrtke Siemens i Ericsson Nikola Tesla koje nesumnjivo generiraju značajan, sve veći prihod i od informatičkih produkata i usluga, ali im to nije pretežita djelatnost.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum