SAP Global
SAP MAG 26, rujan 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

NetWeaver je postao stvarnost

U razgovoru za SAP MAG dr. Christian Knoll, stariji izvršni potpredsjednik SAP EMEA, objašnjava ideju ESA arhitekture na kojoj počiva čitava strategija daljnjeg razvoja tvrtke te govori o vezi između NetWeavera i Business Processes Platform


Piše: Robert Gelo robert@prospekto.com.hr


"NetWeaver je alat koji će se razviti
u Business Processes Platform
, a ESA
je koncepcija na kojoj se taj razvoj
temelji"
(snimio Ognjen Maravić)


Dr. Christian Knoll trenutno vodi poslovanje tvrtke SAP u regiji EMEA (Europe, Middle East, Africa) koja u svojoj definiciji obuhvaća vrlo veliko geografsko područje i različite kulture i tržišna okružja. S čak tri keynotea bio je vodeći predavač tokom zagrebačke etape The Best of SAP Worldtoura gdje je domaćim partnerima i korisnicima približio najvažnije segmenta SAP-ove ponude. SAP MAG je iskoristio priliku i razgovarao s Christianom Knollom o trendovima i poslovnim planovima u Hrvatskoj i regiji srednje i istočne Europe.


Trenutno vodite poslovni razvoj i operacije u EMEA Emerging Markets. Kako procjenjujete trenutno stanje na regionalnom tržištu i kako biste nas usporedili s drugim regijama, primjerice zapadnom Europom?

Ako usporedimo vašu regiju s drugima možemo primijetiti vrlo veliku prednost SAP-a, to je da smo ovdje vrlo rano počeli poslovati. To što od samih početaka povijesti naše kompanije poslujemo ovdje sada nam omogućuje uvjerljivu vodeću poziciju. U nekim zemljama imamo šezdeset postotni udio na tržištu polovnog softvera što je vrlo visok postotak. Bitna značajka ove regije jest i visoka stopa rasta i povećanje investicija što donosi i porast IT budžeta.

Velik dio našeg poslovanja u regiji još uvijek otpada na osnovne ERP funkcionalnosti, no vidimo značajnu promjenu trenda ka srednjim kompanijama. U početku su u informacijsku tehnologiju investirale najveće kompanije, a sada su na red došle srednje kompanije. Veliku važnost za nas ima još jedan trend, a to je naša Business Processes Platform inicijativa.

U ovoj regiji djeluje velik broj visoko obrazovanih informatičkih stručnjaka i zbog toga smo stvorili vrlo veliku ISV (Independent Software Vendors, op. a.) zajednicu koja dodatnim softverom upotpunjuje naša rješenja.

Jedan od glavnih pokretača investiranja i dalje je javni sektor. Mnoge zemlje u regiji pridružile su se Europskoj zajednici što je donijelo nove fondove, Poljska je primjerice najveći primatelj fondova Europske zajednice. Investira se u infrastrukturu, procese i usluge, što predstavlja značajan pokretač za našu kompaniju.


Na koji način možete u Hrvatskoj primijeniti iskustva iz zemalja koje su se prošle godine pridružile Europskoj zajednici?

Postoji nekoliko vrsta iskustava u usklađivanju sa standardima Europske zajednice koja se mogu jako dobro primijeniti. Jedno od njih jest poljoprivreda. Distribucija fondova u poljoprivredi standardiziran je proces kojeg mora proći svaka zemlja koja se pridružuje Europskoj uniji. Primjerice nedavno smo s češkim Ministarstvom poljoprivrede razvili vlastito rješenje koje možemo drugdje primijeniti.

Također prikupljamo iskustva iz zemalja poput Mađarske gdje možemo usmjeriti fondove Europske unije za pomoć našim korisnicima, pomoći im da razumiju načine pristupa tim fondovima. Također smo prisutni u Bruxellesu gdje nastojimo lobirati za EU fondove, a radimo i s institucijama izvan Europske unije, primjerice Svjetskom bankom. Bilo bi točnije reći da se ne radi o lobiranju već o razumijevanju procesa i institucija koje ne služi samo našim interesima već služi i našim korisnicima.


Glavni ste predavač na ovogodišnjem zdanju SAP Worldtoura u Zagrebu. Kakav je značaj tog događaja za vašu kompaniju, prvenstveno u smislu odnosa s korisnicima?


Dr. Christian Knoll za vrijeme
predavanja u Zagrebu
(snimio Ognjen Maravić)

Glavna ideja SAP Worldtoura jest uspostavljanje foruma za komuniciranje SAP-ove vizije, ali i objašnjavanje funkcioniranja naših rješenja i njihovih mjerljivih vrijednosti i kako se sve to uklapa u opću sliku. Trenutno gledamo na IT tržište na kojemu se događaju brojne promjene. SAP trenutno drži vodeću poziciju na tržištu aplikacija no sada činimo velike napore u smislu tehnologije. Nastojimo priopćiti korisnicima da je tehnologija ključni čimbenik inovacije u poslovanju. A inovacija je sve važnija za opći uspjeh poslovanja. Što je vaša tvrtka sposobnija reagirati na događaje, što je više okretna i prilagodljiva u tom smislu, bolje ćete poslovati. Smisao naše inicijative sa SAP NetWeavewer platformom poslovnih procesa i aplikacija jest uspostavljanje koncepcije u kojoj IT nije nešto što sputava poslovanje već potiče inovaciju. Kroz SAP Wold Tour nastojimo prenijeti poruku o tome kamo SAP ide ali i objasniti da to nije samo teorija na prezentacijskim slajdovima već i nešto što se može danas primijeniti i tu poruku prilagoditi i donijeti našim partnerima.


Koje su prednosti ESA (Enterprise Services Architecture) koncepcije u odnosu a druge tehnološke platforme koje su dostupne na tržištu?

Čitava ideja koja stoji iza ESA jest donijeti fleksibilnost korisniku. Danas softver nudi strogo zadane procese, oni su doduše prilagodljivi i fleksibilni, ali su u određenoj mjeri unaprijed zadani. Ako želite biti inovativno morate se vratiti pisanju samih aplikacija. ESA služi za cijepanje tih predefiniranih procesa u logičke cjeline i omogućavanje promjene i poboljšanja poslovne vizije korisnika čime mogu osmisliti nove usluge. U principu koristimo jezgru SAP-ove tehnologije i otvaramo je korisnicima, a putem tehnološke platforme spajamo različita rješenja korisnika i partnera i tako stvaramo novu procesnu platformu. Ključnu ulogu igraju kompozitne aplikacije i kompozicija procesa, a za sve to je potrebno koristiti ESA koja može spojiti sve dijelove. ESA je ispočetka bio strogo tehnički pojam, a mi radimo na tome da ga približimo poslovnom krugu jer danas tvrtke ne mogu bez toga uspješno poslovati. Što se tiče konkurencije, smatramo da smo među onima koji su otišli najdalje u razvoju ESA koncepcije. Mnoge kompanije tek su započele s tim putovanjem. Ako bismo uspoređivali glavne segmenta SAP tehnologije mogli bismo reći da je ESA poslovna koncepcija, a NetWeaver je alat koji danas omogućava prijelaz na tu koncepciju i stepenica s koje poduzimamo korak ka Business Processes Platform. NetWeaver je alat koji će se razviti u Business Processes Platform, a ESA je koncepcija na kojoj se taj razvoj temelji. Srećom ili na nesreću, ESA nije brandirana koncepcija, primjerice IBM je naziva SOA (Service Oriented Architecture, op. a.), no radi se o najvažnijem konceptu poslovanja.


Na skupu govorite i o RFID (Radio Frequency Identification) tehnologiji. Što SAP nudi u primjeni RFID tehnologije danas i što ćete ponuditi u budućnosti?

RFID spada među moje omiljene teme i zahtijeva mnogo širu analizu. Uređaje koji rade na RFID-ju možemo nazvati "pametnim napravama" koje su "svjesne" svoje okoline. IT svijet ovisi o sposobnosti čovjeka da unese stvarnost u njegovu infrastrukturu. Danas je glavni problem to što jedino unos podataka, manualan ili putem barkodova, odražava stvarnost. Dakle još uvijek postoji značajan jaz između stvarnog svijeta i onoga što vidimo u IT svijetu. Vizija RFID-ja zapravo jest unos stvarnog svijeta u IT okružje i tako razviti prilagodljivost kompanije u odnosu na ono što se događa u stvarnom svijetu, što potom omogućava kvalitetnije odlučivanje. Odvojiti unos podataka od osoba i spojiti ga sa samim uređajima. Sam po sebi RFID nije nova tehnologija, postoji već dvadesetak godina, no sada se stvari počinju događati jer se njegova cijena spustila na razinu koja je pogodna za masovnu implementaciju. RFID je bitan za SAP jer je ta tehnologija ugrađena u NetWeaver i dio je naše strategije jer ga želimo uključiti u kontekst poslovnih procesa gdje će moći stvoriti novu vrijednost.


Dok ste obavljali funkciju globalnog SAP menadžera za SCM (Supply Chain Management) uspjeli ste dovesti kompaniju na vodeće tržišno mjesto u tom segmentu poslovnih rješenja. Možete li ukratko opisati taj dio vaše karijere?

Tri godine koje sam proveo u globalnom SCM odjelu, kojega sam na kraju predvodio, spadaju u najuzbudljivija razdoblja u mom životu. SCM je jedan od glavnih temelja SAP-ova uspjeha. SAP je velikim dijelom izgrađen na temelju industrijskih rješenja jer ona, putem optimizacije operacija, mogu stvoriti vrlo mjerljive vrijednosti.


Kakve trendove predviđate za hrvatsko i ostala IT tržišta u našoj regiji?

Ovdje se javni sektor značajno razvija. Hrvatsko je tržište sazrelo i usporedivo je s dugim tržištima u regiji. Namjeravamo se usredotočiti na tržište kompanija srednje veličine i podržati njihov razvoj. Istovremeno nastavljamo graditi snažan partnerski eko sustav, ne samo u smislu implementacije već i s perspektive ISV-a. Pozivamo neovisne softverske kompanije da se pridruže našoj zajednici, da isporuče rješenja za našu platformu i iskoriste SAP za vlastiti razvoj. Mislim da ova regija ima najveći potencijal za daljnji razvoj ISV kompanija jer su ljudi ovdje poduzetnički nastrojeni i voljni su investirati i raditi nove stvari, a SAP im može mnogo pružiti. Zapadna Europa je zrelija,okružje je formirano, a ovdje se mnoge stvari tek oblikuju

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum