SAP Global
SAP MAG 27, listopad 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

SAP Prvenstvo Hrvatske klupskih ekipa | SAP sponzor juniorske vaterpolo reprezentacije | SAP Business Intelligence & Analytics Conference | SAD: očekuje se povećana potražnja za IT stručnjacima | Opada broj phishing napada | Uhićeni zbog 100.000 zombie računala | IT stručnjaci osjećaju se sigurnije na poslu | Amerikanci odbijaju internetski plan EU

 

SAP sponzorira prvenstvo RH klupskih jedriličarskih ekipa

Pred četiri godine unutar hrvatskih jedriličarskih krugova zaživjela je ideja o natjecanju klupskih ekipa u monotipovima – jedrilicama potpuno jednakih kvaliteta i perfomansi. Tada se održalo prvo Prvenstvo hrvatske monotipova. Od samog početka monotipovi su privlačili veliku pažnju jedriličara što potvrđuje odziv na prvo takvo natjecanje koje je okupilo ukupno 21 posadu. Interes za istim sustavom natjecanja rastao je iz godine u godinu, i ove će se godine dogoditi po četvrti put pod službenim nazivom SAP PRVENSTVO HRVATSKE KLUPSKIH EKIPA – MONOTIPOVI 2005.

Natjecanje će se održati od 21. do 23.listopada 2005. godine u ACI marini Cres prema slijedećem programu:

• petak, 21.listopad

- otvaranje regatnog ureda

- kvalifikacije

- službeno otvaranje SAP Prvenstva Hrvatske, program iznenađenja (grupa FLASH DANCE) i zajednička večera

• subota, 22.listopad

- prvi dan jedrenja

- SAP jedriličarski party (grupa FLASH)

- zabavni program

• nedjelja, 23.listopad

- finalna jedrenja

- proglašenje pobjednika i podjela nagrada

- zatvaranje SAP Prvenstva Hrvatske

Očekuje se nastup dvadesetak najboljih hrvatskih posada iz najjačih hrvatskih klubova od Dubrovnika do Umaga, pa čak iz Siska. Među njima će nastupiti i nekoliko ženskih posada od kojih su se u dosadašnjem radu i rezultatima dokazale djevojke iz Wilma's Sailing Team i BB Crew iz JK Croatie koje su favoriti za osvajanje titule Prvakinja Hrvatske no nije isključen i neki značajniji rezultat u ukupnoj konkurenciji. Uz trijumfne ženske posade očekuje se nastup ponajboljih muških posada iz vodećih jedriličarskih klubova kao što su Uskok, Split, Mornar, Labud, Vega,... kao i dolazak posade Zvonka Jelačića još uvijek aktualnih Prvaka Hrvatske iz 2003. godine jer se u 2004.godini Prvenstvo nije održalo zbog nedostatka vjetra.

Više na: http://www.yc-croatia.hr.

povratak


SAP sponzor juniorske vaterpolo reprezentacije

Mladi hrvatski vaterpolisti igrali su u finalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu u Argentini i osvojili srebrnu medalju, nakon što su ljetos postali juniorski prvaci na Europskom prvenstvu u Grčkoj. SAP je na oba natjecanja podržao mlade hrvatske vaterpoliste, pokazavši kako je i na taj način prepoznao kvalitetu mladih vaterpolista kao i njihovu želju za daljnim dokazivanjem u seniorskoj selekciji. Vjerujemo kako smo na ovaj simbolični način utrli put ka novim uspjesima mladih vaterpolista od kojih očekujemo kako će svoje uspjehe nastaviti nizati i u seniorskim selekcijama.

povratak


 

SAP Business Intelligence & Analytics Conference

U Duesseldorfu u Njemačkoj će se 20. i 21. listopada održati SAP Business Intelligence & Analytics konferencija koja će korisnicima pomoći u donošenju kvalitetnijih odluka.

Rješenje SAP NetWeaver Business Intelligence komponenta je SAP NetWeaver platforme i omogućuje "prijevod" dostupnih podataka u pouzdanu bazu znanja koja pomaže korisniku da pronikne u stvarno stanje stvari i donese pravovremene poslovne odluke.

Detaljniji podaci o nalaze se na adresi www.sap.de/bi-conference.

povratak

 

SAD: očekuje se povećana potražnja za IT stručnjacima

Zbog zabrinjavajućih najava o nedostatku i umirovljenju IT osoblja u SAD se pokreće kampanja za zadržavanje postojećih i pridobivanje novih specijalista. Robert Rosen, predsjednik IBM SHARE grupe očekuje da će nestašica IT stručnjaka kulminirati u slijedećih godinu do dvije. On čak tvrdi da je loša reakcija državne agencije FEMA na prirodnu katastrofu na jugu SAD najvećim dijelom izazvana odlaskom najboljih IT profesionalaca.

Nakon neformalnog anketiranja IT djelatnika zaposlenih u američkim saveznim organizacijama Rosen je, tvrdi, naišao na "vrlo razočaravajuće podatke". Primjerice čak osamdeset posto administratora u tamošnjoj agenciji za zdravstveno osiguranje već danas ima uvjete za odlazak u mirovinu.

Problem je sličan u ostalim vladinim organizacijama te u tvrtkama u SAD. "Ne radi se samo o IBM-u", kaže Rosen. "Tim se problemom treba pozabaviti čitava IT industrija". Zbog toga informatičke tvrtke već danas nastoje zadržati čim više starijih IT djelatnika te čak vratiti neke umirovljenje stručnjake kao ugovorne suradnike. On ujedno smatra da će se najveća nestašica pojaviti u segmentu računalnih programera.

povratak

 

Opada broj phishing napada

Prema najnovijim podacima koje je objavila organizacija Anti-Phishing Working Group (APWG), broj novih phishing kampanja opada već dva mjeseca zaredom. Osim toga, prosječni "životni vijek" phishing siteova opao je na pet i pol dana, dok je prije godinu dana iznosio oko jednog tjedna.

Broj zabilježenih prijava phishinga opao je s 14135 u srpnju na 13776 u kolovozu, no u istom je razdoblju zabilježen rekordni broj phishing siteova – bilo ih je 5259. U srpnju je broj phishing siteova bio manji i iznosio je 4564.

"Poboljšana suradnja anti-phishing organizacijama, koja se provodi ustaljenim tehnikama, omogućila je brže pronalaženje lažnih siteova i njihovo iskorjenjivanje čak i prije početka kampanja", objašnjava Peter Cassidy, glavni tajnik APWG-a. "To znači da su phisheri osuđeni na više rada i veće troškove, za manje vremena provedenog online .

Izvješće je, zajedno s popisom kompromitiranih URL-ova i statistikama o poslužiteljima koji udomaćuju phishere , dostupno na adresi www.antiphishing.org .

povratak

 

Uhićeni zbog 100.000 zombie računala

Nizozemska policija uhitila je trojicu muškaraca zbog sumnje da kontroliraju gigantsku ilegalnu mrežu u koju je uključeno više od sto tisuća hackiranih osobnih računala odnosno zombiea .

Proporcije ovog botneta (jednog od najvećih u povijesti) ukazuju na visoki stupanj sofistikacije koji su postigli računalni kriminalci. Oni novac zarađuju putem spama , online iznuđivanja i krađe identitea.

Nizozemske vlasti optužuju trojicu uhićenih da su za "preuzimanje" osobnih računala koristili računalni virus W32.Toxbot koji se pojavio u siječnju 2005., kako bi ih inficirali bot softverom i tako kreirali globalnu mrežu. Među ostalim uspjeli su ucijeniti jednu veliku američku tvrtku kojoj su zaprijetili da će preopteretiti njene poslužitelje internetskim prometom ne isplate li određenu svotu novca. Također su krali PayPal i eBay račune kako bi tuđim novcem kupovali na Internetu.

povratak

 

IT stručnjaci osjećaju se sigurnije na poslu

Prema rezultatima istraživanja tvrtke Hudson, IT i telekom profesionalci u rujnu su u većoj mjeri zračili optimizmom od djelatnika u drugim sektorima. Hudsonova mjesečna telefonska anketa obuhvaća više od 9400 djelatnika iz različitih industrijskih sektora.

U sustavu ocjenjivanja s baznom brojkom 100, pouzdanje IT profesionalaca skočilo je u rujnu na 104,8, dok je u kolovozu iznosilo 97,5, što je predstavljalo najniži rezultat među informatičarima u povijesti ovog istraživanja.

Trideset i dva posto IT ispitanika očekuje da će njihove tvrtke povećati zapošljavanje u narednim mjesecima, dok 42 posto ne očekuje promjene (što je također dobro, op. a.). Dvadeset i jedan posto ispitanika u rujnu je strahovalo od gubitka zaposlenja, dok je taj postotak u kolovozu iznosio trideset. Čak 82 posto ispitanika zadovoljno je svojim trenutnim poslom, što je najveći postotak zabilježen dosad. U kolovozu je zadovoljstvo zaposlenjem iskazalo 70 posto ispitanika..

Hudsonova osnovna djelatnost je pružanje outsourcing i HR usluga.

povratak

 

Amerikanci odbijaju internetski plan EU

Prijedlog Europske unije o stvaranju novog upravnog tijela za Internet nailazi na otpor političara u SAD. Četiri predstavnika utjecajnog Odbora za energiju i trgovinu ( US House of Representatives Energy and Commerce Committee ) poslali su pismo tamošnjem ovlaštenom ministarstvu ( US Department of Commerce's National Telecommunications and Information Administrations ) preporukom za zadržavanje trenutnog stanja u kojemu Internet kontroliraju upravo – Amerikanci.

Podsjetimo, za kontrolu internetskih domena odnosno dodjeljivanje IP adresa zadužena je neprofitna organizacija iz SAD, ICANN ( Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ).

"Zbog važnosti Interneta za svjetsku ekonomiju važno je da važeći domain name sustav ostane stabilan i siguran", obrazlažu u pismu američki političari.

EU je u rujnu predložila novo međunarodno nadzorno tijelo i nov model dodjeljivanja internetskih domena, čime bi ICANN ostao bez većine svojih sadašnjih ovlaštenja.

povratak

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum