SAP Global
SAP MAG 27, listopad 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP TechEd 2005: Softver u službi poslovanja

ESA tehnologija, glavna tema SAP TecEd konferencije, tehnologija je koja u fokusu ima prioritete menadžmenta i koja tvrtki naposljetku omogućuje modeliranje vlastitih poslovnih procesa

Piše: Zvonko Pavić zvonko.pavic@zg.t-com.hr


Shai Agassi
- član upravnog odbora tvrtke SAP i direktor za razvoj softvera i novih tehnologija (© SAP AG)


SAP TechEd
- Na bečkoj SAP TechEd konferenciji sudjelovalo je oko tri tisuće partnera, korisnika, poslovnih ljudi i informatičara
(© SAP AG)


Europska inačica SAP TechEd konferencije najvećeg svjetskog proizvođača poslovnog softvera, njemačke tvrtke SAP AG, ove je godine održana u drugoj polovici rujna u Beču. Glavna tema konferencije bila je ESA (Enterprise Service Arhitecture), SAP-ova varijanta koncepta web servisa. Radi se o SAP-ovom portfelju internetskih poslovnih aplikacija koji je ujedno prvo (u svjetskim razmjerima) konkretno rješenje – cjelovit proizvod - utemeljen na konceptu tzv. uslužne arhitekture – SOA (Service Oriented Architekture).

Tehnološki ekosustav

Taj koncept softvera (zapravo informatičkih tehnologija u cijelosti) kao infrastrukture u službi poslovanja, prema SAP-ovom direktoru za razvoj novih tehnologija i članu upravnog odbora te glavnom govorniku konferencije, Shai Agassiju je "tehnološki imperativ poslovanja možda za cijelo slijedeće desetljeće". Radi se o kombinaciji tehnologija utemeljenih na SAP NetWeaver platformi, svojevrsnom softverskom ekosustavu koji upravlja poslovnim procesima putem raznih kompjutorskih aplikacija. U razvoju tog softverskog ekosustava sudjelovale su brojne partnerske informatičke tvrtke (neke od njih su i iz Hrvatske) koje su osmislile niz aplikacija za ESA platformu. Trenutačno ih ima 172 koje su u potpuno funkcionalne, a još oko 600 ih je u postupku certifikacije. Inače, SAP-ova mreža programera protegnuta je cijelom planetom te danas broji oko 250 tisuća aktivnih članova. Za korisnike koji će ESA platformu primijeniti u vlastitom poslovanju SAP je osmislio posebni, tzv. ESA Adoption Program, koji im omogućava optimalnu nadogradnju postojeće informatičke infrastrukture novom ESA arhitekturom. Na konferenciji je predstavljeno i nekoliko prvih ESA instalacija koje je SAP izveo u tvrtkama VEKA Group i TRW Airbag Systems.

Druge novosti SAP TechED konferencije

*SAP i Siemens razvijaju novi sustav upravljanja identitetom, softver za kontrolu pristupa informacijama u tvrtki

*SAP i IBM predstavili su hardversko softverski paket koji kombinira SAP-ovu NetWeaver platformu s IBMovim BladeCenter i TotalStorage sustavima. SAP je sličan sporazum sklopio prije nekoliko mjeseci i s tvrtkom Hewlett-Packard

*Adaptive Computing Tools – nova je mogućnost na NetWeaver platformi koja pomaže u konsolidaciji IT infrastrukture

*mySAP ERP za neznalice – knjiga koja objašnjava poslovni softver potpunim početnicima

Hrvati na SAP TechEd-u

Na bečkoj konferenciji najvećeg svjetskog proizvođača softvera sudjelovao je i tim (Aleksandar Rajić, Mirko Slovjak i Ivan Belić) iz zagrebačke tvrtke GBS-IT, trenutno najpripremljenije za proizvodnju aplikacija za NetWeaver platformu, te Igor Barbarić, koji radi u Infotehni u Sloveniji i jedan je od najjačih hrvatskih programera SAP aplikacija. On je održao jednu od zapaženijih prezentacija na TechED-u. Intervju s njim – pročitajte u slijedećem broju našeg SAP MAG e-zinea.

 

 

Diferencirati se od konkurencije

Uz same programere, koji kontinuirano rade na razvoju novih ESA aplikacija, u sustav je uključeno i više od 2500 konzultanata koji će korisnicima SAP softverskih rješenja pomoći pri implementaciji te nove tehnologije. Što se tiče same NetWeaver platforme trenutačno se pokreće pet instalacija tog sustava dnevno, a do kraja godine na toj će platformi biti više od trećine ukupnog broja SAP korisnika. Softverska arhitektura poslovanja i sam NetWeaver kao platforma na kojoj se sve to temelji, svojevrsni su repozitorij tehnologija i poslovnih procesa koji jednu tvrtku strateški diferenciraju od konkurencije, tvrdi Agassi i pojašnjava: "ESA su tehnologija promotrena iz perspektive svakodnevnog poslovanja, tehnologija koja u fokusu ima prioritete menadžmenta i koja tvrtki naposljetku omogućuje i modeliranje vlastitih poslovnih procesa."

 

SAP za male poduzetnike

ESA uslužna arhitektura bit će temelj razvoja i SAP platformi za male i srednje poduzetnike (MySAP All in One i Business One). Drugim riječima sve ESA mogućnosti koje se mogu prilagoditi poslovanju (poslovnim procesima) malih poduzetnika bit će implementirane i u SAP-ovim aplikacijama za to tržište. To je strateški zadatak tvrtke do kraja ove i tijekom cijele slijedeće godine. Kakva je to zahtjev ilustrirao je i Shai Agassi, rečenicom; "izazov koji stoji pred cijelom svjetskom industrijom poslovnog softvera je napraviti jednostavno ERP rješenje za male poduzetnike".

SAP - Mendocino

Na kopenhaškoj, SAPHIRE konferenciji (održanoj još u svibnju ove godine, za razliku od TechED-a, više usmjerenoj poslovnoj publici), SAP je objavio strateško partnerstvo s Microsoftom i proizvodnju Mendocino aplikacije. Mendocino je, objavljeno je na TechEd-u. modul koji se sad nalazi pred samim dovršetkom i bit će do kraja godine implementiran u sve SAP proizvode. Ta aplikacija cilja na vrlo specifične korisnike – 60 milijuna korisnika Microsoft Office paketa uredskih alata kojima u svakodnevnom poslovanju treba pristup podacima koji se nalaze u nekom SAP sustavu.

 

Informatičar – direktor razvoja poslovnih procesa

Na današnjem tržištu poslovnih aplikacija, možda najkonkurentnijem pojedinačnom tržištu cijele informatičke industrije budući da je na njemu u posljednjih pet godina nestalo više od 200 proizvođača, izuzetno je važno znati odabrati pravog dobavljača tehnologije. Kako se tu ne radi samo o kupovini softvera kojeg ćete koristiti kao podršku svakodnevnom poslovanju već o cijeloj platformi koja tvrtku strateški diferencira od konkurencije, treba biti vrlo oprezan jer pogrešan odabir može biti fatalan. "Gledano iz perspektive same organizacije tvrtke, direktor informatike u vašem poduzeću treba izaći iz funkcije tehničara te postati direktor razvoja poslovnih procesa, tvrdi Agassi.

400 radionica

Bečkoj konferenciji, kojoj su uslijedile američka i dalekoistočna, nazočilo je nekoliko tisuća posjetitelja – poslovnih ljudi, informatičkih stručnjaka i SAP-ovih programera i konzultanata. Oni su se sa ESA arhitekturom, pojedinostima NetWeaver platforme i tehnologijama upravljanja poslovnim procesima mogli upoznati tijekom tri dana, od 20 do 24. rujna, na više od četiri stotine softverskih radionica i predavanja.

Ključne poruke SAP TechEd konferencije

*Softver (SOA) je važan – no poslovni procesi ga oblikuju

*Pronađite ono po čemu se razlikujete od konkurencije

*identificirajte mogućnosti vlastitih poslovnih procesa

*Postavite prioritete poslovanja u skladu s njihovim troškovima

*Napravite rječnik svojih usluga, poslovnih događaja, uloga i procesa

*Reciklirajte usluge instalirane platforme

*Proizvedite ili kupite ono što vam od softvera nedostaje

*Konsolidirajte svoje poslovanje oko softverske platforme koju koristite

*Prijeđite s SAP R/3 platforme na NetWeaver za 60 dana

*Omogućite inoviranje poslovnih procesa

*Razlikujte velike od malih poslovnih procesa

*Softver nemojte samo programirati – modelirajte ga

*Odaberite najbolji softverski ekosustav

*Razvijajte nove vještine

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum