SAP Global
SAP MAG 28, studeni 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Izvući maksimum iz svake situacije

"Sretan sam što sam odmah po završetku fakulteta i odslužene vojne obaveze imao priliku biti 'bačen u vatru' i to u korporaciji poput SAP-a" – "I i danas ponekad poželim da su stvari u Hrvatskoj više 'američki' posložene", kaže Tomislav Sokolić

Razgovarala Renata Čupić, info.croatia@sap.com


Tomislav Sokolić, project manager
u tvrtki SAP d.o.o.

S navršenih dvadeset i pet godina, završenim fakultetom u SAD, završnim ispitima na Diplomatskoj akademiji, vrhunskim sportskim rezultatima i profesionalnom pozicijom project managera u tvrtki SAP d.o.o.,  te svojim prirodnim i jednostavnim ponašanjem Tomislav Sokolić zaslužuje prostor u e-zineu SAP MAG. Pripala mi je čast i zadovoljstvo razgovarati sa njime.

Što čini Vaš posao specifičnim u odnosu na zaposlenike vaše generacije?

Kako dolazim iz generacije koja se tek počinje definirati na poslovnoj sceni i koja trenutno obavlja različite vrste poslova, rekao bih da je moj posao različit u tome što sam bio dovoljno "sretan" da sam odmah po završetku fakulteta i odslužene vojne obaveze imao priliku biti "bačen u vatru" i to u uspješnoj korporaciji poput SAP-a. Stoga sam zaobišao klasične prepreke na koje moja generacija neizbježno nailazi, poput stereotipa prema nedovoljnom broju godina života, pripravničkog staža, razdoblja čekanja na kvalitetnu priliku.

Koliko godina ste u SAP-u te kako se kretao Vaš poslovni razvojni put u korporaciji?

U SAP-u sam treću godinu. Počeo sam na poziciji Sales Supporta gdje sam imao priliku aktivno raditi na prodajnim procesima, prezentacijama kod korisnika, s naglaskom na indirektnu prodaju (prodaju kroz partnere) te imao vrlo aktivnu ulogu u svakom pregovaranju, administriranju i ugovaranju. Budući da su se poslovne potrebe ureda mijenjale, prodajne aktivnosti sam morao kombinirati sa potrebama održavanja lokalne inačice SAP-ovih rješenja te sam se sve više približavao samom SAP-ovom proizvodu. Time sam kroz stanovito vrijeme u potpunosti preuzeo održavanje hrvatske verzije rješenja za upravljanje ljudskim kapitalom i obračunom plaća. Povećanjem obima poslova koji SAP obavlja, povećanjem broja korisnika u Hrvatskoj te rastom prihoda SAP-a na lokalnom nivou, otvorila se i potreba za dodatnom osobom koja će voditi projekte, kako eksterne tako i interne.

Smatrate li da su uvjeti rada u korporaciji poput SAP-a povoljni za napredak mladih ljudi?


Tomislav je aktivan sportaš, a
u tenisu ostvaruje zapažene
rezultate

Ne mogu govoriti u ime drugih korporacija, no ono što sa velikom sigurnošću mogu reći je da je SAP izvanredan poslodavac u smislu pružanja prilike mladim ljudima i niti na koji način ne ograničava razvoj zaposlenik kako u smislu znanja i vještina tako i u smislu omogućavanja slobode pri radu te novih izazova, zahtjevnih projekata. Upravo stoga je SAP proglašena naj-Funky korporacijom na svijetu, a u Njemačkoj i najboljim poslodavcem.

Gdje ste stjecali formalno obrazovanje?

Srednju školu i sveučilište sam završio u SAD (srednjoškolsko obrazovanje u Kaliforniji, a fakultet na The University of Montana) gdje sam završio studij poslovnog upravljanja.

Kako ste se uklopili u način poslovanja u Hrvatskoj nakon povratka iz SAD?

Samo uklapanje u način poslovanja u Hrvatskoj za mene je bio lakši od ponovne prilagodbe na općeniti način življenja kod nas. Imao sam velikih poteškoća sa nostrifikacijom diplome stečene u SAD, što je bilo iznimno frustrirajuće i bio sam već jednom nogom u avionu nazad za SAD, što su neki moji prijatelji koji su se školovali vani već i učinili, nažalost. Ima situacija i danas u kojim poželim da su stvari više "američki" posložene, budući da se radi o potpuno različitim mentalitetima i načinima poslovanja i razmišljanja, no pokušavam izvući maksimum iz svake situacije.

Project manager – Vaša je nova pozicija u SAP-u, kakvo je općenito stanje project managementa u Hrvatskoj?

Budući da sam nov u Project management svijetu, nisam siguran koliko bih mogao kvalitetno procijeniti trenutno situaciju. Logičkim razmišljanjem bih zaključio da je Project Management u Hrvatskoj u istoj situaciji kao i sve ostalo tj. da zaostajemo za zapadnom Europom, Amerikom, Japanom, Indijom, Kinom. No, prateći iznimne pomake pojedinih tvrtki, primjerice Algebrine Project Management Akademije u osvješćivanju sadržaja Project managementa, vjerujem da se krećemo dobrim putem

Doznali smo da, uza sve poslovne obveze, pohađate Diplomatsku akademiju i uskoro trebate diplomirati?

Da, to je bio za mene jedan potpuno novi izazov, koji je u svojoj temeljnoj namjeni čista suprotnost od rada u SAP-u, ali tijekom studija pronašao sam puno sličnih stvari tako da sam i tu maksimalno iskoristio znanja stečena u SAP-u za uspješnije izvršavanje obaveza na akademiji i obratno. Nažalost, u zadnje vrijeme zbog sve većih poslovnih obaveza sam bio primoran malo zapostaviti studij, no svejedno sam pri kraju i radujem se završetku ove iznimno zanimljive i rekao bih neuobičajene škole, budući da smo mi prva generacija koja polazi Diplomatsku akademiju u smjeru Gospodarske diplomacije.

Pratili smo i Vašu posljednji sportski uspjeh na Amex Open turniru gdje ste osvojili prvo mjesto. Jeste li uspjeli sportsku karijeru dovesti do željene razine?

Ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan svojom sportskom karijerom jer sam bio primoran prestati aktivno igrati tenis, koji je moja "ljubav" od šeste godine života i koji mi je omogućio da proputujem svijet, školujem se u SAD, upoznam mnogo novih ljudi. Postigao sam puno s tenisom i tokom svoje juniorske karijere sam uvijek bio među deset najboljih tenisača u Hrvatskoj, zatim prvi igrač sveučilišta, no moja narav mi nalaže da ne budem sasvim zadovoljan i volio bih još koju godinu odigrati aktivnije, jer moram priznati da mi nedostaje draž sportskog natjecanja.

Je li specijalizacija ključan faktor napretka?

Ne bih rekao da je specijalizacija ključan faktor napretka, čak suprotno. Specijalizacija je nužna i ubrzava odrađivanje rutinskih i vremensko zahtjevnih poslova, no istodobno ograničava kreativnost pojedinca, a u SAP-u je kreativnost jedna od najpoželjnijih osobina, koliko je to naravno moguće, budući da se ipak radi o multinacionalnoj korporaciji koja ima svoja pravila, norme i procedure. Meni je u mnogome pomoglo u obavljanju poslova to što sam u vrlo kratkom roku prošao kroz sve odjele i vrste poslovanja u SAP-u te mogu reći da imam dosta širok spektar saznanja, a i sve više sam na "terenu", prisutan kod postojećih i potencijalnih SAP korisnika, što mi na najveći mogući način omogućuje da stječem nova znanja i dobijem uvid u sve poslovne potrebe i probleme svih tipova organizacija.

Imate li vremena za obitelj i prijatelje, kako provodite slobodno vrijeme?

Netko je rekao da, ako si ne uzmete vremena, nećete ga nikada niti imati. Ne bih rekao da sam "prebogat" slobodnim vremenom, ali pokušavam maksimalno iskoristiti svaku minutu. Najčešće ga provodim s obitelji i prijateljima, i maksimalno pokušavam održati aktivan kontakt sa svim svojim najdražima. Također pokušavam što je više moguće provoditi vrijeme na sportskim terenima (tenis, nogomet, golf), dok se recimo ne sjećam kada sam zadnji put upalio televizor.

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum