SAP Global
SAP MAG 28, studeni 2005.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP novosti

Najavljen ultrajeftini prijenosnik za siromašne | Objavljen novi Linux Kernel | Računalo u USB sticku | Plenoptička kamera "istrebljuje" mutne fotografije | Očekuje se eksplozija recikliranja PC računala


Najavljen ultrajeftini prijenosnik za siromašne


Dječji prijenosnik za 100 USD

Predsjednik MIT Media Laba , Nicholas Negroponte, predstavio je novi projekt koji na prvi pogled podsjeća na znanstvenu fantastiku. Jeftini prijenosnik koji će stajati stotinu USD, podržavat će rad u bežičnim mrežama i raditi "na kurblu". Isporuka će započeti u veljači ili ožujku 2006., a svrha projekta jest približavanje računala školskoj djeci u čitavom svijetu.

"Ti će robusni i raznovrsni strojevi omogućiti djeci kvalitetnije učenje", komentirao je generalni sekretar UN-a Kofi Annan.

Očekuje se da će ta računala kupovati prije svega vlade koje bi ih potom trebale poklanjati školskoj djeci. Negroponte najavljuje da će oko milijun primjeraka otići u Brazil, Tajland, Egipat i Nigeriju. Još nije poznato gdje će se proizvoditi računala, čija će nabavna cijena iznositi oko 110 USD, no barem pet kompanija već je pokazalo zanimanje za ovaj posao. No izvjesno je da će računala raditi na open source operativnom sustavu, najvjerojatnije Linuxu.

povratak

 

Objavljen novi Linux Kernel

Linux Kernel 2.6.14 je četvrta inačica og open source operativnog sustava, a zanimljiva novost jest podrška za rad u bežičnim računalnim mrežama. Pored toga, Linux Kernel 2.6.14 predstavlja dva nova virtualna datotečna sustava: Relayfs za brzi prijenos podataka između korisničkog prostora i kernela te Securityfs koji je dizajniran za sigurnosne module. Novi kernel k tome sadržava "zakrpe" za serijsko SCSI (SAS) pohranjivanje podataka uključujući novi LSI Logic MegaRAID SAS RAID pogonitelj.

Osim toga, novi kernel uključuje standardnu podršku za rad s Centrino čipsetima, a novosti su uključene i u središnji VFS ( virtual file system ) sloj.

Kernel 2.6.14 ujedno uključuje promjene u podsustavima koji uključuju drm, watchdog, hwmon, infiniband, input layer, pci i pcmcia te primjene u alpha, ARM, x86, X86-64, PPC, IA64, MIPS i sparc ograncima.

povratak

 

Računalo u USB sticku


Memorex TravelDrive

Američka tvrtka U3 pronašla je način za smještanje aplikacija i podataka na obični USB sick . Kada se priključi na USB sučelje bilo kojeg (Windows 2000 ili XP) PC-ja, U3 funkcionira kao zasebno računalo s kojeg se pokreću softverske aplikacije, a na njega se pohranjuju podaci i osobna podešenja.

Jedna od prvih kompanija koja je počela s isporukom USB računala jest američki Memorex koji proizvodi TravelDrive kapaciteta 256 MB. Na njega je instaliran Migo softver za usklađivanje s osobnim računalom, Mozilla Thunderbird klijent za elektroničku poštu te McAfee VirusScan sigurnosni softver. Umetanjem TravelDrivea u USB sučelje otvaraju se dva nova pogona: jedan za standardni USB te drugi (U3 System) koji funkcionira kao virtualni CD-ROM pogon s kojeg se mogu "dizati" aplikacije.

Iako se ovdje ne radi o prvom USB rješenju za pokretanje aplikacija, U3 (čiji je suosnivač tvrtka SanDisk) je prvo USB rješenje s uključenom softverskom platformom. U3 nudi USB pogone kapaciteta 512 MB i 1 GB (po cijeni od 42 odnosno 100 USD), a Memorex nudi pogone od 256 MB (za 30 USD) i 2 GB (180 USD).

povratak

 

Plenoptička kamera "istrebljuje" mutne fotografije

Znanstvenici na američkom Stanford univerzitetu pronašli su način primjene osobina svjetlosti nakon što je ona dosegla foto kameru. Oni su naime u testnu (plenoptičku) kameru (koju su nazvali light field camera ) umetnuli, između objektiva i senzora, poseban okvir koji sadržava gotovo devedeset tisuća minijaturnih leća oponaša oko insekta. Svaka leća ima promjer od 125 mikrometara.

"Naša koncepcija se sastoji od 'preslagivanja' svjetlosnih zraka prije nego se one zaustave u tijelu kamere", objašnjava Ray Ng, apsolvent u School of Engineering . "Današnje kamere moraju 'odlučiti' o izoštravanju prije okidanja, što može biti vrlo teško s inženjerske točke gledišta. S light field kamerom možete jednim okidanjem zabilježiti mnogo više informacija o svjetlu i donijeti odluku o izoštravanju nakon što ste snimili fotografju".

Testna kamera omogućava digitalno refokusiranje kadra nakon ekspozicije, povećanje dubine polja uz održanje odnosa signala i buke i mijenjanje rakursa te perspektive.

povratak

 

Očekuje se eksplozija recikliranja PC računala

Analitička kuća IDC procjenjuje da će tržište odlaganja starih računala u skoro vrijeme doživjeti brz porast zbog nove regulacije, ali i zbog zasićenosti starim računalima. U 2004. je u svijetu bilo korišteno 749 milijuna računala i očekuje se da će značajan broj tih strojeva uskoro biti otpisan.

Predviđa se da će velik broj kompanija uskoro zamijeniti svoje stare računalne sustave. Naime većina kompanija još uvijek ne uključuje otpis starih računala u svoje analize cijene posjedovanja PC-ja, pa IDC procjenjuje da tek 37 posto organizacija ima definiranu politiku recikliranja. IDC također tvrdi da potreba za sigurnim rješavanjem milijuna starih računala i perifernih uređaja traži adekvatan odgovor vlada širom svijeta.

IDC također otkriva da dvije od pet kompanija u Irskoj naprosto baca svoja stara računala u smeće, a svega devet posto irskih korisnika namjerava reciklirati svoje stare PC-je. Irska je inače tek druga zemlja u EU koja je (nakon Grčke) usvojila Direktivu kojom se propisuje da svaka kompanija koja isporučuje električnu i elektroničku opremu mora primati stare uređaje i financirati projekte za njihovo recikliranje.

povratak

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum